Help
1. Uvazujem o Ubuntu a OpenSUSE, co je lepsie?
2. Aky je rozdiel medzi KDE a GNOME?
3. Co ma Ubuntu a OpenSUSE, KDE alebo GNOME?
4. Su tieto Distribucie prelozene do slovenciny? aspon na 95% ?
5. Ake su minimalne poziadavky?
Nechcem aby sa mi linux vzhladovo podobal na windows 98. preto co som cital na nete bude lepsie asi KDE (ale necham si poradit)
Linux by som vyuzival na internet, filmy, sem-tam nejaka ta gameska
Mam AMD amthlon 2600+ 1,9 Ghz, nvidia Geforce 7600 GS 256MB, Ram: 512MB, XP
Odpovede na moje otazky by som prosil na e-mail maxcoolsk@gmail.com
Za gramaticke chyby a asi zle umiestnenie temy mi prepacte
ZA POMOC PRI PRECHADZANI NA LINUX DAKUJEM
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2. kde vyzera ako windows, gnome ako mac
3. ubuntu - gnome (kubuntu je menej dotiahnute), opensuse - vraj kde je tam vyladenejsie ale ma aj gnome
4. ano - ale daj si cestinu ako zalozny jazyk - popis je v manuali na ubuntu.kayle.sk
5. na tvojom pocitaci ich v pohode spustis )ubuntu aj opensuse)
a este aka je najnovsia verzia Ubuntu? aby som netahal nejaku staru zrucaninu ale nechcem ziadnu betu
a este som pocul ze sa da zadara obiednat cd s linuxom na oficialnej www o linuxe je to pravda? ak hej tha keby si to nasiel prosim o link
posielaju iba cd verziu
ak mas dobre pripojenie na net tak si stiahni dvd, pripadne cd a to mozes kopirovat kolko chces (len nezabudni to palit ako image cd/dvd)
a nws o niejakej super www ktora sa zaobera linuxom (okrem tejto)
1) Greenie
2) kazde je ine... a lepsie je to, ktore Ti lepsie sadne. mas tiez dalsie prostredia. v skratke: inak to vyzera, trochu inak sa to pouziva... ale vsetko je to bezproblemove
3) ubuntu ma cele stado prostredi, opensuse ma cele stado prostredi
4) no... na 95 percent je cestina. slovencina tak 60 percent by som povedal...
5) hlavne ramka - ak chces aby vsetko islo OK tak odporucam minimalne 512 RAM
posielam tiez mailom ked chces... :)
ale tak skus nam povedat ako si to riesil vo windows... pracoval si s nokiou ako s USB klucom, alebo si pouzival nejaky specialny softver?
stiahol som si ten manual no nikde to tam nemozem najst keby mi to tu niekto napisal ako to spravit bol by som vdacny
skus dat ctrl+f v nom a vyhladaj slovo "environment"
stiahol som si ten manual no nikde to tam nemozem najst keby mi to tu niekto napisal ako to spravit bol by som vdacny
je viem ze taky nastroj ma takze by ti tie bookmarky mohlo previest aj automaticky pri instalacii
bookmarks.html
z firefoxovskeho profiluale netreba robit paniku :-) v podsate ho teraz nepotrebujes ako pise stano. to len pre pripad nudze keby sa v buducnosti vyskytli problemy s grubom :-)
install-mbr
. ale nechajme tuto diskusiu lebo je v tomto kontexte nepodstatna.system => sprava = > ovladace harderu
ps.: odporucam este si precitat aspon par casti zo stanovho alebo nejakeho ineho maualu aby si vedel ako sa robia zakladne veci....
preložený v Slovenčine na 50%, v Češtine na 80% a v Angličtine na 100%, sa bude po nastavení správať úplne ideálne. Polovica vecí bude
v slovenskom jazyku, zvyšok česky, a len máličko anglicky. Pripomínam, že ak je program preložený na 50 percent, tak nie sú preložené
časti, s ktorými sa prichádza do kontaktu len málo. Ak chcete mať takto nastavené 3 jazyky, editujte potrebný súbor:
$ gksu gedit /etc/environment
dalej sa pise ze mam vymazat riadok sk: ale ja tam nic take nemam po zadani toho prikazu mi vyhodi PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games" a to je cele................. ako to mam urobit aby som mal aj sekundarny jazyk?
napis nam co mas v subore /etc/environment
LANGUAGE="sk_SK.UTF-8:sk:cs_CZ.UTF-8:cs:en"
ln -s "/cesta/k/tomu exe suboru" ~/Desktop/MojaHra
pozri si nejaky tutorial o zakladnych prikazoch linuxu napr medzi otazkami novacikov vlavo hore v menu
tam mas vsetky disky a CD-ROM
Tam zistis tu cestu kt mas zadat...
/desktop/
ale~/Desktop/MojaHra
v linuxe je dolezita aj velkost pismen a kazdy jeden znak (hoci by to bola len bodka!) aj medzery.ps.: precitaj si prosim zopar informacii o prikazoch v nejakej prirucke pre zaciatocnikov linuxu aby si sa nepytal veci ktore su samozrejmostou :-)
MojaHra
a potom ho premenovat ;-)ps.: ved si uz konecne precitaj nejaky clanok/tutorial o prikazoch linuxu aby si sa nepytal samozrejmosti
ln
mas manual priamo v systeme, pripadne ak nesedis teraz v linuxe tak pozri na na man.root.czv editore gedit ktory bude obvsahovat iba toto a uloz si ho na pracobnu plochu. potom suboru prirad spustitelny atribut (napr prikazom
chmod u+x tensubor
) a bude to ok.wine "/cesta/k/tvojej hre.exe" (bez uvodzoviek, ma to byt s nimi? a medzeru mam dat normalne alebo treba niejaky specialny znak? ja som dal normlane medzernikom) atribud som pridal tak ze som to napisal do terminalu (tak to malo byt?) chmod u+x a cestu k tomu suboru (ma tam byyt cesta k tomu textovemu alebo k .xexe ktorym sa spusta hra? skusil som obidve. no pri pridani cesty k hre napisalo chmod: nie je možný prístup k `/media/disk/Program': No such file or directory
chmod: nie je možný prístup k `Files/ElastoManiaRegistered/elma.exe': No such file or directory
po pridani cesty k textovemu suboru nenapisalo nic)
potom som skusil zapnut ten textovy subor a nestalo sa nic
wine "/cesta/k/tvojej hre.exe"......... nechal som tam uvodzovky potom prikaz chmod som dal s cestou k textovemu suboru po jeho spusteni mi vyhodi chybu ktoru mi vypisuje ked zoberiem z toho pricinka z hrou .exe a dam ho na plochu takze si myslim ze som nevytvoril odkaz ale iba presunul cele .exe
2. ten skript ma na zaklade informacii takto:
uloz ho napr ako
~/Desktop/elma
potom v terminale zadaj prikaz
chmod u+x ~/Desktop/elma
a hru spustis kliknutim na subor ~/Desktop/elma (cize subor elma na pracovnej ploche) a potvrdenim spustenia
skript oprav takto:
ja som starosti nemal :-) len si mi nedodaval potrebne a hlavne presne informacie... a tebe to nechcelo ist takze starosti si mal ty.
a prajem vela trpezlivosti s linuxom a chut sa naucit nieco nove.
A: $ sudo dpkg -r názov_programu.deb
alebo
$ sudo apt-get remove názov_programu
ale napriklad ja som nainstaloval ut 2004 a keby som to chcel odinstalovat? prikazom sudo apt-get remove ut2004 to nejde
Ak si to instaloval nejakym instalatorom, ktory nepracuje s balickovym systemom, vtedy ti to ani balickovy system neodinstaluje. Skus sa pozret, ci samotny instalator to nevie odinstalovat, alebo ci to nema nejaky odinstalator. V najhorsom pripade sa pozri do /usr/local, tam by to malo byt nainstalovane, da sa to odtial urvat, ale pravdepodobne ti tam ostane nejaky bordel ak nebudes dostatocne dosledny:-) ale ut2004 som nikdy neistaloval, ale snad to nie je nejako "originalne" a inac
ako jediny bordel co moze vzniknut su sobory, ktore su mimo adresara, ktory si nasiel, napriklad v /usr/local/bin, /usr/local/lib, a podobne. Urcite to bude v /usr/local. Niektore hry si v /usr/local/games spravia svoj adresar, a maximalne daju binarku do /usr/local/bin ak je to tvoj pripad, tak vymaz binarku a adresar a vyhral si. Ale este by bolo dobre popozerat, ci si niekde v /usr/local nenechal nejake subory.
2. gnome je ako volvo, KDE ako mercedes. aky je medzi nimi rozdiel?
3. ubuntu ma gnome, da sa doinstalovat KDE, xfce, ... suse ma (defaultne) KDE, maju ale aj live CD s prostredim, ake chces.
4. maju slovenske prostredie, percenta si netrufam odhadnut.
5. minimalne su P2 a 256MB - odporucane P3 a 512MB a vyssie.
vyzerat to bude tak, ako si nastavis (gnome ci KDE).. gnome-look.org a kde-look.org
Ako funguje upgrade na zelenej luke? Poprosim nepliest si s instalaciou inej verzie.
ps.: distribucia ktora kema moznost upgrade je odsudena na neaktualnost a to je jej +.