Win Xp prepisal MBR
po namahavej instalacii Windows XP som ho rebootol a hla, co nevidim: zmizol mi GRUB! co mam _presne_ robit?
nemozem si dovolit ziadnu chybu, napr. ze by mi windows nenastartoval, musi to byt na istotu...
zopar uzitocnych informacii:
/dev/hdb1 on /media/disk type ext3 (rw,nosuid,nodev) -->tu mam cely linux root
/dev/hda1 on /media/disk type fuseblk (rw,nosuid,nodev,noatime,allow_other,blksize=4096)-->windows disk
subor boot/grub/device.map:
(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/hdb
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
no nevadi... napriklad akekolvek *buntu cez livecd to dokaze opravit. navod je napriklad v mojom navode - ubuntu.kayle.sk/umanual.pdf. volakdesi uplne vzadu
tu je napisane, ze prvy krok je:
find /boot/grub/stage2
...v umanuali je...
find /boot/grub/stage1
...
dalej, spoluziak mi zasa poradil "root (hdb1,1)" a manual na wiki.kubuntu.sk mi vobec nefungoval(nic sa nezmenilo)
what should i do?
>sudo grub
>>>find /boot/grub/stage1
>>>tusim (hd1,0)
>>>root (hd1,0)
>>>setup(hd1)
...aaa...
...NIC!
ospravedlnujem sa, nechcem sa stazovat, len vo mne vybuchlo, ked som po 5 hodinach ako-tak rozbehal windows a potom(doteraz) sa mordujem s navodmi, ktore su vsade ine a ziadne mi nefunguju...
btw. este si to nevyriesil?
Treba vediet par veci:
kde si instaloval GRUB (MBR ktoreho disku?)
co mas nastavene v BIOSE ako prvy boot disk?
co mas v /boot/grub/menu.lst ?
hlavne ber to tak, ze vsetky navody su univerzalne, ide o to aby si z nich pochopil princip a to sa z nich da.
hda1 - windows - bootuje sa ako prvy (predtym mal v jeho mbr grub ale terza je ten grub prepisany)
hda2 - linux
pokial skusi ten postup co pise ze robil naposledy a poslydny prikaz zameni za ten co som mu navrhol tak by to malo ist. (opravte ma ak sa mylim)
prinajhorsom nech si najprv stiahne a napali pre istotu supergrubdisk keby nieco nevyslo. cez ten supergrubdisk by mal nabootovat aj ked je poskodene mbr
pre spustenie supergrub disku treba bios nastavit na bootovanie z cd/dvd mechaniky
noo nastaveneeee, wow to je ale fasa pocit stastia ;))
kazdopadne dakujem "--"ovi :-)
uz zacinam tomu rozumiet: v podstate setup nahodi do mbr napisaneho disku stage1 grubu. a kedze sa startuje, ak nieje inak napisane v BIOSE, z hd0, tak toto tam trebalo dat.
este raz diky vsem ;-)
mas to aj v databaze znalosti: http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/25/index.html
http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html
Následne by som použil skript na ibnštaláciu grubu a grub-install.
Avšak polemika či si naozaj spustil Live CD, primountoval partíciu, a naozaj zistil, kde máš grub...takže tak vyzerá aj moja rada....
Vyriešit to bolo jednoduché, stačilo vložiť inštalačné DVD (prípadne CD) s linuxom a na začiatku kde si vyberáš v grafickom menu čo chceš bola možnosť opraviť inštaláciu. V podstate išlo o opravu zavádzača, myslím že som nastavil body pripojenia pre jednotlivé partície a bolo to horové. Po reboote sa mi objavil zavádzač.