hardy 8.04/instalacia
Problem sa tyka rucneho rozdelenia disku. Instalacka najde tri disky (aj ked myslela som, ze su tam iba dva..) Vyberiem disk ktory chcem zmensit - kliknem pravym tlacitkom a hladam moznost "zmensit oddil"..tato moznost tam vobec nie je. Viete mi povedat v com je problem? Konktretne ide o instalaciu pre AMD 64 Athlon.
Predtym som robila instalaciu ubuntu 7.04..pre intel x86 a nebol s tym ziadny problem.
Vopred dakujem za help. :-)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
V tom prípade ju treba najprv odblokovať a až potom sa dajú robiť zmeny.
na instalacke mi je vsak cudne, ze v manuali su zobrazene uplne ine tabulky a moznosti ako sa ponukaju mne..Napr. pri otazke ako chcem rozdelit disk, tam moznost "asistovane" ani len nie je..
Tie disky si teraz z hlavy presne nepamatam..NTSC, fat32 a este nieco.. (?) ..doma pozriem a hodim to sem.
dev/sda2 NTFS size 122145MB/ used 13 100 MB
de/sda3 fat 32 size 122671MB/ used 1500 MB
:-)
ntfs su dozy, ze?..a tam by som mala ubrat nieco na ubuntu..
nie je tam option resize..skusim teda "upravit" ?..
Pozerala som ako vyzera Gparted, ten sa mi teda urcite pri instalacke nespusta.Ak vyberiem niektory z diskov, tak mam moznost len upravit alebo delete.
Mozno by som mala skusit stiahnut instalacku nanovo, ktovie ci nie je dosahana. Vcera sa spravala dost cudne (mrzla).
Ked ti nic nepomoze vyskusaj to tak, u mna to zabralo ... ;-)
Nakoniec som to riešil tak, že pri najbližšej príležitosti pri inštalácii win som mu vyhradil len časť disku a zvyšok som nechal prázdny.
Ten som potom použil pre linux.
Neviem preco, ale na margo Hardy herona treba povedat, ze rozdelovanie disku je podla instalacie velmi neprehladne a zaludne. Napr. v ubuntu 6.06. isli krasne zmensovat particie. Vybral sa disk ktory bolo potrebne upravit a na nom sa vytvorili v pohode dalsie podoblasti (dalsie particie) . U hardyho to neslo.
A tiez k manualu..neviem z akeho dovodu su v manualy ine moznosti ako v instalacke (vratane rozdielneho grafickeho zobrazenia). Plus pri vytvarani particie je vzdy v manualy oznacena primarna oblast ..ci uz ide o ext3 alebo swap. A toto bol asi kamen urazu.
Takze tak. Mam to rozdelene. No nebolo to prijemne:-)
U hardyho je to zasa inak. Vytvoril "systemove subory" kde je dalsi podadresar windows (tusim) . Cize sa musim preklikavat..To sa neda nejako inak?
Teraz islo o synovcov desktop. RAM ma 2GB a ide to hrozne.. Neviem ci je to tym, ze ja mam intel a on AMD, no instalacka bola teraz zlozita. Teda delenie disku(istalacka nie) Keby to islo ako pri mojom prvotnom deleni disku na NB instalackou 6.06, tak sem vobec nepisem. Manualom som sa nechala zlakat, lebo bol propagovany ako super one:-) Ma vyse 100 stran ze je prvym ako takym ubuntackym manualom.
Preto sa v prvom rade spolieham na seba a intuitivne robim veci a az ked mi to tak nejde pozriem do nejakeho manualu. Pamataj ze manual nie je svaty,aj ten napisal len clovek :)
Ten manual je robeny pre instalaciu z live CD ubuntu,ked sa ubuntu spusti najskor z live CD do pamate (cize sa nenainstaluje) a potom si zvolis jeho instalaciu na disk takze potom je tam aj to graficke prostredie ine.
Inak v ubuntu je na rozdelenie diskov uzitocny nastroj uz spominany Gparted,ja si pomocou neho kedykolvek pohodlne zmenim rozdelenie diskov alebo si ich upravim.
Kazdopadne dakujem. Clovek sa uci cely zivot. :-)