Showimg, Showfoto. ukladanie obrazkov

Sekcia: Aplikácie & Desktop 31.07.2008 | 23:29
init_daemon   Návštevník
Ludia, ja nechapem, otocil som obrazok v Showimg, Showfoto a ked to ulozim tak po ulozeni ma ten obrazok dvojnasobnu velkost (1.7MB -> 3.5MB) , pri dalsom ukladani ta velkost sa zvacsi ale o mensiu hodnotu. Po kazdom editovani sa ta velkost zvacsi. Napr. v Gqview mi to nerobi. Nejake navrhy ako to vyriesit? Chcem zostat pri Showfoto a Showimg. Dakujem
    • Re: Showimg, Showfoto. ukladanie obrazkov 31.07.2008 | 23:49
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      o aky format obrazku ide?

nemeni sa pocet farieb (nemal by sa no cloek nikdy nevie), nemenia sa rozmery?
      • Re: Showimg, Showfoto. ukladanie obrazkov 01.08.2008 | 00:08
        init_daemon   Návštevník
        jpg. nic sa nemeni , napr. len otacam obrazok, aby bol obratene
        • Re: Showimg, Showfoto. ukladanie obrazkov 01.08.2008 | 00:09
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          mozes spocitat pocet farieb pred ulozenim a po ulozeni? len tak pre istotu...

alebo mozes skusit prehodit do PNG a skusit potom to PNG otocit? ci sa nieco zmeni...
          • Re: Showimg, Showfoto. ukladanie obrazkov 01.08.2008 | 00:17
            init_daemon   Návštevník
            info . Farby sa nemenia
    • Re: Showimg, Showfoto. ukladanie obrazkov 01.08.2008 | 00:53
      WlaSaTy   Návštevník
      Toto je normalne chovanie akehokolvek editora obrazkov ktory pri kazdej zmene upravuje bitovu mapu. Ona sa pri kazdom ulozeni deformuje pomocou stratovej kompresie a nasledne je dalsia kompresia zlozitejsia a generuje vecsie a vecsie subory. Takze ak tie programy nedisponuju bezstratovymi ukonmi nad obrazkami s stratovou kompresiou, tak ich musis aspon na tento ukon vynechat.

Ak chces len zmenit len orientaciu obrazku (hoci aj cez informacie v exif), tak je vhodne pouzit jednoduchsi nastroj. Napriklad jpegtran i ked ten mi na blbuntu generoval mierne povedane zmrsene obrazky. Alebo ak mas senzzor vo fotaku co zapisuje data do exifu, tak hoci aj:
      renrot - Rename and rotate files according to EXIF tags
      ale ten som neskusal. moj fotak nema ten senzor.