Blender, firefox ... tar.bz2
verím že štatisticky sa viac vyskytujú zdrojáky, lenže napríklad firefox nie. tam je proste binárka. Ten som ešte zvládol nakopčiť do správnych adresárov ručne, lenže blender nie. Ten je zase iný. Firefox napríklad išiel po rozpakovaní priamo spustiť, ale blender nejde. asi to nie je binárka alebo čo:
shade@linpu:~/Templates/blender-2.46-linux-glibc236-py24-i386$ ll
total 29288
-rwxr-xr-x 1 shade shade 18389368 2008-05-18 21:02 blender
-rw-r--r-- 1 shade shade 28099 2008-05-18 21:02 blender.html
-rwxr-xr-x 1 shade shade 11107396 2008-05-18 21:02 blenderplayer
-rw-r--r-- 1 shade shade 374612 2008-05-18 21:02 BlenderQuickStart.pdf
-rw-r--r-- 1 shade shade 5716 2008-05-18 21:02 copyright.txt
-rw-r--r-- 1 shade shade 17987 2008-05-18 21:02 GPL-license.txt
drwxr-xr-x 5 shade shade 4096 2008-05-18 21:02 plugins
-rw-r--r-- 1 shade shade 2391 2008-05-18 21:02 Python-license.txt
-rw-r--r-- 1 shade shade 354 2008-05-18 21:02 release_246.txt
shade@linpu:~/Templates/blender-2.46-linux-glibc236-py24-i386$ sh blender
blender: 1: Syntax error: word unexpected (expecting ")")
shade@linpu:~/Templates/blender-2.46-linux-glibc236-py24-i386$
netuším ani ako ho nainštalovať, súbory INSTALL a README sa nekonajú a tak som bezradný. ako sa takéto softy ako firefox a blender inštalujú? i ked som ten firefox zvládol tak možno existuje aj nejaký civilizovanejší spôsob ako ručné kopírovanie.
Vdaka za odpoved
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Btw. naco si ti stiahnute binarky Fx a Blenderu ked su na 100% v repozitary Kubuntu. Aspon Ubuntu ich tam ma :-)
1- hodil som v prvom príspevku aj výpis a tam je vidno že v tom rozpakovanom blenderi nie je binárka. ked som spustil súbor "blender" tak mi to napísalo chybu. čo s ním ak nemá binárku? ak by si si to chcel pozrieť, bol by som ti za to vdačný, tu je link(14M):
http://mirror.cs.umn.edu/blender.org/release/Blender2.46/blender-2.46-linux-glibc236-py24-i386.tar.bz2
Ako som spomínal vyššie firefox sa mi podarilo nakopčiť, lenže ten aspon išiel spustiť po rozpakovaní, toto je niečo iné.
2- vedel by si mi vysvetliť na čo slúžia, prípadne ako fungujú adresáre:
/opt
/usr/local/lib
/usr/lib
/usr/share
/usr/bin
nevyznám sa v nich a tam všade som narazil že je niečo nainštalované. Budí to dojem že je v tom bordel ale nechcem tomu veriť a radšej by som spoznal nejaký význam :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem_Hierarchy_Standard
napríklad čo sa myslí tou secondary hierarchy. to je to isté ako v "/" ale pre užívateľa?
je to dosť stručné na to aby som vedel ako tam nainštalovať blender :D
A este jedna vec, Firefox je v repozitaroch Ubuntu vo verzii 3.0.1 uz davno, a Blender som pozeral a je vo verxii 2.45.
ako je možné že oni to dajú do repozitárov? Ak sa nemýlim tak v repozitároch to je ako deb balíčky. pričom autor nevydáva deb balíčky(keby hej tak by boli na stiahnutie na jeho webe a nedával by tam túto sprostú verziu čo nejde spustiť). ako to tí čo spravujú repozitáre dosiahnú že majú z toho deb. inak toto je mi záhada. akože človek by pomyslel že taký populárny a rozšírený program ako blender by mal byť prispôsobený už. chápem, že malé aplikácie ktoré ešte nemajú veľkú popularitu sa šíria v zdrojákoch a podobne, že sa nedajú iba jednoducho nainštalovať, lenže blender? keby tam aspon bol návod ako to nainštalovať. ale nič. to už windowsácka verzia má pekný inštalátor. to ho mám spúšťať cez wine alebo čo? kdeaká aplikácia má INSTALL a README. tam nie je nič!
iba licencia GPL, licencia na PYTHON, copyright a to je všetko. na stránke som to tiež nenašiel. to je hrozné. asi som iba ja taký sprostý že to potrebujem a ostatní sa so schopnosťou ako to nainštalovať asi narodili.
http://wiki.blender.org/index.php/Manual/Installing_Blender
ale aj tak vdaka za ten návod, podľa neho som to nakopčil na /usr/local/blender.
ako ešte spravím to aby sa mi spúšťal ked dam alt+f2 "blender". proste aby som nemusel nastavovať adresu k nemu, ale aby sa dal tak ľahko spustiť ako keby ho nainštalujem z repozitárov. na tej stránke je návod ako si ho pridať do ponuky štart, lenže ja by som to potreboval aby mal vlastný príkaz.
vysledkom je nieco ako toto: Change path
Inak tiez sa mozno aspon obcas vyplati spustat si blender z konzoly (terminalu). Niektore vystupy (zvlast python skriptov) idu tam. :)
Downloadol som si to vo firefoxe, v spravcovi preberania suborov som na tu vec klikol pravou mysou, dal som "otvorit" spustil sa mi instaler, nahodil heslo, klikol a uz to ficalo...
Teraz mam 2.47verziu dostupnu aj cez alt+f2. ;)
Maj sa krasne a vela peknych obrazkov v Blenderovi! :)