Mandriva dualboot
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Priatelia želám Vám do Nového roku 2025 všetko dobré, nech sa Vám vo svete Linuxu darí a z mojej strany ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispievajú na tento web. Či sú to už správy o zaujímavých novinkách, komentáre v diskusiách alebo blogy, ktoré niekedy zaberú aj pol dňa klepania na úkor svojho času. O to väčšia vďaka, PF 2025.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
mas bootloader lilo alebo grub?
root (hd1,0)
filesystem typeunknown, partition type 0x7
chainloader +1
tolko ku tej chybe co mi vypisuje a mam GRUB
timeout 10
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,0)/boot/gfxmenu
default 2
title linux-nonfb
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux-nonfb root=UUID=f2c3a519-dcfb-41a8-bc09-c46fe87bfdf6 resume=/dev/sdb2
initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
title failsafe
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=failsafe root=UUID=f2c3a519-dcfb-41a8-bc09-c46fe87bfdf6 failsafe
initrd (hd0,0)/boot/initrd.img
title Linux Mandriva one 2008
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-2.6.24.7-desktop586-1mnb BOOT_IMAGE=Linux_Mandriva_one_2008 root=UUID=f2c3a519-dcfb-41a8-bc09-c46fe87bfdf6 resume=/dev/sdb2 splash=silent vga=788
initrd (hd0,0)/boot/initrd-2.6.24.7-desktop586-1mnb.img
title windows
root (hd1,0)
chainloader +1
A este, ze
... ked bios nabieha a stlacis magicku klavesu (u mna F8 ), mozes si ad hoc zvolit zariadenie, z ktoreho sa ma spustat system - a to vsetko bez toho aby si musel spustat bios setup a tam nastavovat boot priority...
Disk /dev/sda: 164,6 GB, 164 696 555 520 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 20 023
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0xd6daa1b0
Zařízení Zavádět Začátek Konec Bloky Id Systém
/dev/sda1 * 1 2611 20972826 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 2612 20023 139861890 7 HPFS/NTFS
Disk /dev/sdb: 164,6 GB, 164 696 555 520 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 20 023
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0xa8a5a8a5
Zařízení Zavádět Začátek Konec Bloky Id Systém
/dev/sdb1 * 1 2611 20972826 83 Linux
/dev/sdb2 2612 2878 2144677+ 82 Linux swap/Solaris
/dev/sdb3 2879 8104 41977845 83 Linux
/dev/sdb4 8105 20023 95739367+ 5 Rozšířený
/dev/sdb5 8105 17241 73392921 83 Linux
/dev/sdb6 17242 20023 22346383+ b W95 FAT32
A u mna je ta "magicka" klavesa F11. Ale koho stale bavi cakat aby mohol stlacit F11 a vybrat odkial sa ma nobootovat, ked mozem len zapnut PC a nemusim pri nom stat. Za chvilku pridem a vsetko bude krasne zapnute.
vyskusaj spustit grub cez command line: grub a daj prikaz ked v nom budes : geometry (hd1)
ze co ti grub rozpozna
Cize v Grube (/boot/grub/menu.1st) by teoreticky malo byt windows nie na (hd1,0), co je vlastne v Grube oznacenie pre 2 disk, ale (hd0,0)... A linux potom logicky naopak. treba si to ale upravit dokladne, lebo potom bude hadzat ine hlasky :)
A este nieco. Ked som pridaval ten windows do toho Grub-u tak som len zadal ze
/dev/sda1
a to co si uz ono zapisalo ze(hd1,0)
za to uz nemozem. A Len tak pre info windows mam na SDA a linux na SDB- je to sice po anglicky a chlap ma 2000-ky okna, v principe je to vsak jedno.
Ako root budes editovat tvoj menu.lst a v sekcii "title windows" si dopis tie dva riadky co zacinaju slovom "map"
Ak sa na to necitis, namiesto grub-u pouzi lilo - lilo dokaze vzasade bootovat hocico z hocicoho. Pri zmene jadra ho vsak treba nanovo instalovat do prveho sektoru , v grube staci editovat menu.lst. Kedze je vsak mandriva taka mila klikacka, preinstalovanie lila sa mi zda trivialnejsie nez rucna editacia nejakeho suboru.
A potom to prepíšeš a uložíš.
root (hd1,0)
file system unknown partition
makeactive
chainloader +1
Zasa. Asi sa toho nezbavym. Skusal som vsetky moznosti a aj som skusil prehodit poradie diskov ako je spomenute vyssie. Lenze to mi vypisalo ze sa tam nachadza len linux a ze ci ho chcem spustit. Asi sa na to vys***m. Idem skusit ten LILO.
inak by ma zaujimalo ci sa jedna o windows2000 a nie o alfa verziu windows 5 ktora bola zasadne nekompatibilna s vsetkym ostatnym.
Mimochodom, o chvíľu vyjde 2009, prečo ťahať staršie veci? (2008.1 je IMHO lepšia) A napokon, Mandriva sa dá vyskúšať aj popri openSuSE. "Linuxov" sa na disku v pohode zmestí veľa, raz som ich mal tuším 5 :-)
Prosim ta, chod este raz do nastavenia bootovania a over si, skadial akoze bootujes windows:
ja mam v obdobnej konfiguracii /dev/sda1
treba namapovat disky..
okrem toho je tu este jedna vec ja som niekedy to tiez tak riesil ze na jednom som mal windows a na druhom linux a default som mal botovanie z linuxu a ked som chcel windows tak som stlacil F8/alebo f12 na zaciatku a vybral som si windows disk..
najlepsie je mat linux+windows na jednom disku a home particiu an druhom takze mas aj odelenie dat od systemu.
title windows
rootnoverify (hd0,5)
chainloader (hd0,0)+1
Mozno by si to svoje mohol napisat podobne.
geometry (hd1)
a zaujimave je to ze cez konzolu mi vypisuje zehd1
jesdb
ahd0
jesda
. V Grube je presne naopak. A ked som v Grube tototitle windows
prepisal naroot (hd1,0)
chainloader +1
title windows
tak proste mi vypisalo ze tam nieje ziadny windows a ze ci chcem pokracovat na Linux co sa tam nachadza. Je to totalne dopletene.root (hd0,0)
chainloader +1
Mimochodom mam Win XP SP2 a je na
sda
a nasdb
je Mandriva 2008 one(ak ste zasa dopleteny vy u toho co tu pisem tak to berte z rezrvou lebo prave som si hnusne roztal hlavu na bicykli)
A mal by si ist na pohotovost ak je to zle.
A z tou hlavou je to uz v pohode len som este taky otraseny :-(