rozdiely ubuntu - openSuse
dlhsiu dobu sa uz "zoznamujem" s ubuntu. je tomu priblizne od verzie 6.06 a viac menej som prinom aj ostal. hlavne preto ze si aspon doteraz asi najlepsie rozumel s mojim hardverom.
nedavno som sa rozhodol ze chcem vyskusat aj nieco nove, to nove je pre mna openSuse 11. stiahol som si live cd, hodil do mechaniky a nabootoval. vcelku sa mi pozdava, len je tu vcelku dost odlisnosti (viac menej sa vsetky tykaju len terminalu - konzoly) a chcel by som vediet ci sa daju nejako vyriesit... alebo proste nedaju :)
1. jakym sposobom sa instaluju programi ? v ubuntu som zvyknuty na to, ze pustim terminal napisem
sudo apt get install zo dve tri pismena programu co chcem nainstalovat, dva razy buchnem do TABu a vyskocia mi vsetky moznosti, podla toho najdem co presne chcem, dopisem a instalujem. alebo pripadne cez synaptic, ale ovela castejsie je to konzola
2. ked som chcel otestovat, ci mi ide wifina, resp. ktore wifi siete vidi a jak je nastavena tak som chcel napisat prikaz iwconfig, resp iwlist a pod. no lenze s prekvapenim som zistil ze on tieto prikazy nepozna. pytam sa preto ako je to mozne ? resp. co treba spravit aby taketo prikazy poznal system
3. ked chcem v ubuntu nieco upraovat, priklad chcem mount-nut disky,
sudo mkdir /media/disk
sudo mount /dev/sda1 /media/disk
a dost casto si pritychto prikazoch "pomaham" TABom, urychluje mi to vykonavanie tychto veci. zistil som, ze v openSuse mi nedoplnuje prikazy ked zacina prikaz sudo nieco, preco je tomu tak ? resp. da za to nejako "zapnut" ? :D
to su asi zakladne tri problemy s ktorymi som sa stratol pri testovani openSuse. distro sa mi ale velmi lubi svojim rychlim nabehnutim. ale zatial som ho testoval len z live cd, nerobil som instalaciu na disk. nemoze mat to suvis s vecami co popisujem ?
ak viete niekto poradit, pripadne vysvetlit preco to v suse tak nefunguje, ale funguje to inak a napisat ze ako budem velmi vdacny :) chcel by som totiz chvilku pouzivat nejaku distribuciu s KDE a priklanam sa prave k openSuse
dakujem za odpoved
mirrec
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
podla profilu mas aspon 20 rokov kua tak rozmyslaj!
http://en.opensuse.org/Documentation
a tu dokumentaciu si precitam dik
dost dobra stranka je na to http://www.suseportal.cz/clanky je v CZ mas tam uplne zaklady co a ako :)
2. Pokial viem tak iwconfig nie je prikaz ale program (aplikacia), takze asi to treba doinstalovat resp. sa to da nastavit aj cez YaST (je to ovladacie centrum - vid bod 1). Je nutne poznat svoju wifi kartu (niektore vyzaduju ovladac pre Windows danej karty spusteny cez Ndiswrapper - google napovie viac).
3. openSuSE prikaz sudo NEPOZNA. Vysvetlim. Je standardom ze ak pouzivas linux tak mas 2 uzivatelov -
a.) root - tzv. superuser. Proste admin, ktory ma pravo menit vsetko, instalovat balicky...proste totalny uzivatel s absolutnou mocou (pouziva sa iba ked nico menis, nastavujes alebo instalujes, inac si prepnuty na b.) - koli bezpecnosti).
b.) Bezny uzovatel. Ten nema pravo instalovat ani menit konfiguraciu ale ma pravo pouzivat soft a pod (pod tymto uzivatelom sa prihlasujes).
V ubuntu vsak uzivatela a.) zrusili a cez prikaz sudo davas b.)-cku prava a.)cka. V openSuSE vsak existuje aj a.) ako aj b.) (pri instalacii si vsimnut policko kde sa pise ze suhlasi s tym aby root aj bezny pouzivatel mali rovnake heslo!!!! - ak to odskrtnes budu mat rozdielne a instalator ta poziada o zadanie hesla ako pre roota tak aj pre bezneho uzivatela).
Cize ak chces pod openSuSE alternativu k sudo tak napis
1. SU 2. Poziada ta to o heslo root-a (cize uzivatela a.))
3. potom BEZ SUDO robis to co chces (menis konfigy, instalujes).
POD OPENSUSE NEFUNGUJE APT-GET:
Precitaj dokumentaciu ako sa instaluju balicky (bod 1.)
Zhrnute - openSuSE nepozna prikaz sudo preto ti ho ani nedoplna ;)
Verim ze som pomohol, lepsie to uz napisat neviem. Ospravedlnujem sa vsetkym geekom/guru-om za urcite nepresnosti, snazil som sa to vysvetlit polopatisticky.
len neda mi napisat jednu vec :) ked som skusal to live cd a chcel som si moutnut disky a bol som obycajny user, tak mi nic nemountol ze nemam na to prava (to som aj cakal :) ), ale ked som pred tie prikazy pridal sudo, tak to normalne mountol ! boli to prikazy
sudo mkdir /media/disk
sudo mount /dev/sda1 /media/disk
neni to tak trochu v rozpore s tym co hovoris ze v suse sudo neexistuje ?
A pre zakladatela len spomeniem ze existuje zypper co je daco obdobne v konzole ako apt-get len troska ine prepinace , yast je textove spravovanie vsetkeho aj balickov a yast2 je graficka oboba.
http://wiki.archlinux.org/index.php/Bash_completion#Enabling_Bash_Completion
A co sa tyka toho ze openSuse "nepozna" iwconfig, tak podla mna ju len nemas v premennej PATH.
Skus ci to nepojde /sbin/iwconfig napr.
A potom si mozes poguglit co je PATH a co do nej dopisat.