Auto off??
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
;)
shutdown -h [cas napr. 20:00]
bez tych zatvoriek samozrejme :)samozrejme to spustis pod rootom v tvojom pripade pred to pridas prikaz
sudo
par prikladov: atd.
samozrejme mozes pomocou prikazu
shutdown
PC restartovat alebo restart nacasovat a to tak ze miesto-h
das-r
pre blizsie info
man shutdown
Mam notebook HP 6735s a nahodil som tam openSUSE11 a potreboval by som nejako nastavit to, ze ked dam vypnut PC tak aby sa hned vypol a necakal este 30 sekund, lebo ked teraz dam vypnut tak sa odratava 30s a potom sa az vypne. Kde sa to pls nastavuje lebo doteraz som bol zvyknuty na Ubuntu ???
Druha vec je uz to, ze ked sa uz vypina notebook a nabehne sprashscreen, ta ciarka dojde do konca a nic, ostane zapnuty a vypne sa az vtedy ked ja stlacim tlacidlo power. Ako sa da nastavit aby sa automaticky sam vypol ?
shutdown -h now
by malo vyriesit obidva tvoje problemy-h
znamena HALT a to znamena ze sa ti vypne system a aj notas teda aspon mne to tak fungujenow
zabezpeci okamzite vypnutie,samozrejme ti ho nejakych par sekund vypina to trva kym zastavi vsetkych demonov a vypne system-h Halt or poweroff after shutdown.
Command not found
a tym to cele haslo.
No hej bolo by to jedno z rieseni keby fungovalo ale som sa este chcel spytat ci by sa to nedalo nejak aj nastavit, ze ked kliknem na vypnut pocitac tak by sa aj fakt vypol. Hladal som nejake take nastavenia ale nie a nie sa este poriadne zorientovat v tomto openSUSE, je to pre mna este nove prostredie takze si este len zvykam ...
Preto potrebujem pomoc s niektorymi nastaveniami ...
:Command not found
:a tym to cele haslo.
Prikaz pre shutdown sa nachadza v adresari /sbin alebo /usr/sbin kde nema obycajny uzivatel obvykle nastavenu cestu, preto ti ho nenasiel. Takze pred to vopchaj prikaz sudo alebo su a zrazu to zacne ako by zazrakom fungovat.
ps.: my sa nesmejeme ale tym to pre nas haslo.
Teraz ako som si precital aj tvoj prispevok som to vyskusal so su (uz zopar dni mam nainstalovany SUSE takze viem ako sa pouziva su) a fungovalo to, ale nemalo to ten efekt ktory som cakal. Sice som nemusel cakat tych 30 sek pri vypinani, to by bolo vyriesene, ale nevypol sa mi uplne notebook, znova to ostalo stat na tom splashscreene a cakalo kym ho rucne vypnem.
Ja by som chcel aby sa notebook auticky ked dam vypnut, tak uplne vypol.
Ono, totizto mi nie je jasne preco sa prikaz cez tlacitko vykona tak ako ma a cez cli sa vykona inak. Rozdiel pre ten prikaz moze byt v parametroch.
Inak to ze sa pocitac urcitej konfiguracie nevypne pri shutdowne je vlastnost. Totizto stroje ktore sa nezvykli odpajat od elektriky existuju dlhsie ako ty, jedna sa o stroje ktoremaju vyvedenu ovladaciu konzolu na ktorej sa da robit prestavenie hardware, mapovanie kablov a podobne cinske slovicka. Cez tu konzolu sa dal stroj aj zapnut, prestavit startovanie z ineho diskoveho pola ktore je hoci aj na druhom konci sveta. Ale to neboli nejake obycajne lacne PC s nevyhovujucim BIOSom. A toto sa obcas prejavi aj na PC ak su nejake odchylki of ACPI.
najskor su + helso
potom prikaz:
shutdown -h now
shutdown
vobec nainstalovany? aj ked pochybujem ze ti tam chybamozes na to pouzit prikaz
which
samozrejme ak na to nie je prilis smiesnyninubook@linux-sx2y:~> which shutdown
which: no shutdown in (/home/ninubook/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/X11R6/bin:/usr/games:/opt/kde3/bin:/usr/lib/jvm/jre/bin:/usr/lib/mit/bin:/usr/lib/mit/sbin)
ze shutdown v systeme mas a ze sa spusta vzdy pod rootom
takze ako ti napisal WlaSaTy pohraj sa s tym prikazom
Uz som vypol a zapol notebook minimane 10x, takze ostavam pri rucnom vypinani ...