sources.list v Debiane
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Okrem toho sa nejaksi nevyznam ktore by som mal stiahnut z toho vyberu :::
[alpha][amd64][arm][armel][hppa][i386][ia64][mips][mipsel][powerpc][sparc][s390][source][multi-arch]
Mam 2 jadrovy procak AMD X2 a chcel by som nejaky 32bit system, ale ktore z tych moznosti je 32bit ?
nasiel som to tuto ::: netinst (generally 135-175 MB) CD images
A teraz ktore stiahnut ???
[alpha][amd64][arm][armel][hppa][i386][ia64][mips][mipsel][powerpc][sparc]
skusal som uz aj rozne varianty ci som nahodou nespravil preklep ale nic, jedine tak sa viem dostat do systemu ze si pri bootovani vyberiem boot ako single user ale ani tak sa nedokazem dostat do spravcu uctov ...
Pls poradte ako sa normalne prihlasim alebo ako zmenim heslo alebo co ...
Alebo to mam znova cele preinstalovat ???
passwd UZIVATEL
stare heslo:
nove heslo:
znovu nove heslo:
lavy alt + lave ctrl + F7 - dostanes sa do xserveru ktory ti uz bezi, a prihlas sa ako UZIVATEL s heslom ktore si nastavil pred chvilou
Ked chcem napr nainstalovat update ktory mi system ponukol pyta odomna samozrejme Administrative password, tak zadam svoj password ktorym som sa prihlasoval do systemu a vyhodi ze chybne heslo, preco zas ?
da sa nejak zmenit to root heslo v textovom rezime ?? Ak ano ako pls???
sudo passwd root
Nema to byt pri Qwerty rozlozeni naopak ?
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "us,sk,hu"
Option "XkbOptions" "grp:switch,grp:alt_shift_toggle"
EndSection
sudo locale-gen
a but tym prikazom od Daredevila alebo natvrdo v xorg.conf a mas po probleme:) a mozes tam mat aj 30 roznych klavesnic:)Ako som tak dalej pozeral, tak som tam nenasiel ziadnu us klavesnicu, su tam iba nejake ug, uk, uz, a kopeeeec en
sudo apt-get install kdm
ale si to este over ja som to v zivote nepouzival, ale myslim, ze hentak
Nesiel mi na notebooku zvuk, tak som hladal na forach guuglil a vyslo ze najlepsie riesenie bude stiahnut zdrojaky od alsy a zkompilovat, tak som sa do toho pustil::
Stiahol som odporucane zdrojaky tieto ::: alsa-driver-1.0.16
Vosiel som za pomoci cd do adresara a zadal som ./configure -- to prebehlo celkom OK, len s 1 warningom
config.status: WARNING: Makefile.conf.in seems to ignore the --datarootdir setting
potom som zadal make a tu uz bolo tych chyb viacej, konkretne tieto :::
/home/ninubook/alsa-driver-1.0.16/acore/timer.c: In function ‘snd_timer_request’:
/home/ninubook/alsa-driver-1.0.16/acore/timer.c:155: error: wrong type argument to unary exclamation mark
make[3]: *** [/home/ninubook/alsa-driver-1.0.16/acore/timer.o] Error 1
make[2]: *** [/home/ninubook/alsa-driver-1.0.16/acore] Error 2
make[1]: *** [_module_/home/ninubook/alsa-driver-1.0.16] Error 2
make: *** [compile] Error 2
Napriek tomu som dal aj make install
Pro restarte sa mi ikonka hlasitosti zmenila je pri nej cerveny krizik ako pri mute, a ked na nu 2x kliknem vyhodi mi error :::
Neboli nájdené žiadne zásuvné moduly pre GStreamer a/alebo zariadenia pre ovládanie hlasitosti.
Co sa stym da robit teraz ???
lza@lza:~$ dpkg -l | grep alsa
ii alsa-base 1.0.17.dfsg-2 ALSA driver configuration files
ii alsa-utils 1.0.16-2 ALSA utilities
....
....
....
ninubook@ninubook:~$ dpkg -l | grep alsa
ii alsa-base 1.0.17.dfsg-2 ALSA driver configuration files
ii alsa-utils 1.0.16-2 ALSA utilities
ii gstreamer0.10-alsa 0.10.19-2 GStreamer plugin for ALSA
ii libpt-1.10.10-plugins-alsa 1.10.10-2 Portable Windows Library Audio Plugin for th
ii libsdl1.2debian-alsa 1.2.13-2 Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA
Mam skusit preinstalovat alsu z repozitarov ?