Stiahol som si novu Mandrivu 2009 free x64 na DVD. Instalacia prebehla bez problemov ale ked som ju isel zapnut, ostala len cierna obrazovka a kurzor. Dobre, chybicka zabludila skusim to preinstalovat. Ale zasa to iste. Potom som nasiel Mandrivu 2008.1 free x64 DVD ktoru som si stiahol ale nenainstaloval lebo som zohnal potom tu 2009. Nainstaloval som si tu a parada, vsetko ide. Potom ma napadlo aktualizovat tuto Mandrivu pomocou toho DVD na tu spominanu 2009. Aktualizoval som ju a spustil. Dostala sa trosku dalej. Objavila sa mi tabulka pre prihlasenie. Idem napisat moje prihlasovacie meno, a zistim ze nereaguje kavesnica (PS2 klavesnica). Tak som skusil restart a skusil ci je dobre pripojena. A zasa mi potom nesla. Tak som klikol na moje meno naboku pre prihlasenie. No vtom mi napisalo ze: Nastala kriticka chyba. Prosim podivajte sa do zaznamoveho suboru KDM pre viac informacii alebo kontaktujet svojho systemoveho administratora.
Co toto cele ma znamenat? Zatial som si nahodil tu 2008.1 x64.
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
Ze nastala kriticka chyba. A mas sa pozriet do zaznamoveho suboru KDM pre viac informacii. Subor by mal byt v /var/log a pravdepodobne bude obsahovat riadky o probleme s ovladacom grafickej karty alebo ACPI. To su najcastejsie chyby. Pokial k tomu nebudeme vediet dalsie informacie, tak to nik ani nevyvrati a ani nepotvrdi.A ani pepovie ako je to najlepsie alebo najrychlejsie opravit. Mozno nahodit do textoveho modu a nainstalovat iny ovladac, mozno bude stacit iba nastavit iny typ ovladaca. A mozno bude treba prepnut ACPI na iny mod.
btw. na mandrivauser.cz je navod, ako upgradnut na 2009-nu a pritom si zachovat stare dobre odladene KDE3, ake poznas z 2008.1.
takze chyba bude niekde inde ..
A mam nvidiu.
Interface mam ale GNOME a grafiku mam ATI Radeon 3870 (!). Ani problemova MB Asus P5Q nie je pre Mandrivu ziaden problem.
Nemam vsak rad, ked niekto rozhoduje za mna a preto instalujem vyhradne nasledovnym postupom:
- Pouzivam MiniCD, kedze obsahuje 32-bit aj 64-bit verziu (obcas treba 32-bit) a taktiez Rescue mod.
- Instalujem vzdy minimalnu verziu (na obrazovke pri vybere grup balikov zrusim vsetky fajky), ponecham len manualove stranky (default moznost)
- Dalej v instalacii uz nic specialne nenastavujem, klikam len Next next next, nepovolim ani update na konci. Proste nech do toho instalator co najmenej kafre. (Cim menej toho robi, tym menej pokazi)
- Ked vsetko nabehne, tak ako prve nasleduju tieto prikazy (ako root, zacinam v ~): - Ked som sa zbavil vsetkych somarin, tak konecne mozem zacat instalovat baliky, ktore chcem. Napriklad
urpmi task-x11
nainstaluje X server a vsetko potrebne okolo (task-x11 je metabalik), taktiezdrakconf
je obcas uzitocny,tak-kde3
atask-kde4
asi tusite, co urobia. Atd, proste instalujem co mi hrdlo raci. Ak si nahodou neviem spomenut, ako sa nejaky balik vola, urpmi vzdy dobre poradi. Je to naozaj mocny nastroj.- Nasledne zavolam
drakx11
, kedze konfigurak X-iek sa mi rucne pisat nechce. Klik sem klik tam a je hotovo.- Reboot, login, hura, som dnu.
Este mala poznamka (pre majitelov nvidia kariet): Viac snad netreba dodavat.
Ak mate nejake otazky, tak mam len jednu radu: Dobre poznaj system, ktory pouzivas.