Windows disky
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Alebo som mimo..
Mne sa stalo nieco pdobne na USB externom disku. Presne to co popisujes. Lokalizaciu som mal nastavenu,ked som to manualne prepisal, zobrazovalo to OK. A podotykam, zi mi to robilo LEN na ext. USB disku so suborovym systemom fat32 na suboroch/adresaroch zapisanych windowsom. Bohuzial ti s tym neviem pomoct, ani ja som to nevyriesil, hoci som to riesil aj tu na fore. Ale urcite budem sledovat tento prispevok.
/dev/hda1 / ext3 noatime 1 1
/dev/hda6 /home ext3 noatime 1 2
/dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
/dev/sdc1 /media/hd vfat umask=0022,users,iocharset=utf8,sync,noauto,exec 0 0
Ak nie, tak by sa zisiel vypis fdisk -l a tvoje upresnenie, o ktorej particii/disku sa prave rozpravame.
Pripajas particiu/disk rucne alebo uz je pripojena po starte systemu?
Samozrejme ze ste sa nerozumeli, ved ani nepises ako pristupujes k tym diskom. S takymto pristupom sa da odpovedat skutocne len toto a toto.
Keby si povedal ci tie disky pripajas cez (smb)mount aj s korektnou znakovou sadou alebo ci mas zohladnene regionalne nastavenia v nastaveni pre Sambu alebo v KDE (myslim ze v konqerore, modul smbbrowse).
Inak viem, ze si zobral cistu instalaciu OS. Len ma zaujimalo ci Ti bude niekto schopny alebo ochotny odpovedat na otazku bez podchytenia dolezitymi informaciami. To bud clovek striela od boku, alebo sa toho ani nechyti. No nic, ja KDE nemam a Sambu pouzivam len obcas s PDA kde mi to funguje tak ako potrebujem.
rád by som dal viac indícii k riešeniu záhady, ale žiaľ sám sa v tom nevyznám, to už vieš, to nie je nič nové. Neviem na niektoré "odborné" názvy ani reagovať lebo neviem čo znamenajú. K tej sambe viem len toľko povedať, že som ju spustil ako server u mňa a cez ikonu som klikol stav SAMBy. Vyhľadalo my disky v sieti na ktoré takýmto spôsobom púristupujem. Neviem teda či je to (smb)mount. Dokonca toto pripojenie je len jednostranné, z Windowsu sa ku mne nedá dostať čo je tiež pre mňa neriešiteľné, ale som rád, že sa dostanem aspoň ja na ten disk, hoc tam vidím kliky-háky.
V SAMBe som našiel ohľadne kódovania tri políčka : Ukáž charset : LOCALE, Códovanie UNIX : ISO8859-15 a Kódovanie DOS : CP850 ale ani tomu nerozumiem, teda neviem aká hodnota kde má byť. A k tomu konqerore, tam som našiel možnosť zmeny znakovej sady, ale zase nemám šanj čo tam má byť, lebo tam nie je nič nastavené, je tam riadok s takou voľbou, ale nie je tam nič navolené. Ďakujem že si sa ozval a stačí Matúš...
Keby si aspon opisal ako si sa na tie zdielane disky dostal, tak by sa skor nasiel clovek ktory by ti mohol pomoct. Ak by si sa chcel dostat z windos na tvoj linux, tak si daj nakonfigurovat sambu, ale prosim Ta nepouzivaj ten konfigurak zo Stokholmu. Ten Ti nefungoval a ani fungovat nebude. Mlandriva na to bude mat urcite nejake klikatko.
Inak spet k veci, pises ze mas kodovu stranku ISO8859-15 ktora vychadza z Latin1. Problem je ze netbios, samba, cifs alebo zdielanie diskov pre windos pouzivali latin2, teda ISO8859-2. Trochu nezvyk, ze by pouzival MS nieco co bolo certifikovane ako ISO standard.
PS.: ber to ako hadanku v jazyku tych u ktorych zijes.
client code page = 852
character set = ISO8859-2
Standardne sa totizto pouziva Latin1 a tym padom to robi problemy mimo US a zapadnej europy. Ci toto nastavenie prebral nautilus alebo iny manager z nastaveni (hoci aj slovenskej) lokalizacie, to je otazka. Ale znasilnit sa da vsetko.
Zadefinovanie uzivatela ktory bude vlastnikom pripojneho bodu sa da krasne urobit pomocou parametra prikazu mount. Najdem Ti to?
a to ze niektore subory niesu na disku moze byt tym ze asi davas latin2 do unicode unixu ktory je asi unicode (napriklad nazvy suborov obsahujuce c+caron). alebo su tie subory kryptovane a linux nema kluc na dekryptovanie, takze je pochopitelne ze sa do nich nedostanes. kryptovane subory je vidno v windos exploreri oznacene zelenou farbou, podobne ako pri komprimovanych suboroch ktore su modre.
mimochodom, ntfs3g je dobra volba.
Odpojenie zlyhalo z dôvodu nasledujúcej chyby:
Device to unmount is not in /media/.hal-mtab so it is not mounted by HAL
Tak že logicky mi je to jasné, ale ako odpojiť ntfs-3d neviem.
PS.: som rad ze si si precital manual, pomocou neho aspon clovek neostane stagnovat pri zbytocnom cakani na odpoved. a skus si nainstalovat ceske a slovenske manualove stranky. nie su sice "up to date" tak ako originaly v anglictine, ale na zaciatok pomozu.
Inak ta Samba a VPN (Hamachi), ze si to zaskrtil cez firewall? Ak zablokujes pripojenie na teba (imho default) a nezablokujes od teba, tak sa to chova presne takto. Skus povolit tie porty pre Sambu.