suse
ked zapnem PC normalne mi nacita dvd....no ked kliknem na install alebo aj na chceck dvd tak mi to hodi len ciernu obrazovku a dalej sa to ani nehne..... pomozete pls ?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Skus si poprepinat - ctrl+alt+F1 a nasledne alt+F2 , na niektorom by malo vypisat co je za problem a ten sem napis.
ak by sa to chovalo v pohode tak HW chybu neviem ci by som tomu daval.
Aky je to presne notebook? mozno tam ku instalacii len treba dat nejaky prepinac. Mas 64-bitovu verziu suse?
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/ho/WF06b/321957-321957-3329744-64354-64354-3744201-3822987.html
suse mam stiahnutu aj 32 aj 64 ale obidve robia to iste
uz som aj RAMky skusil dotlacit ale vsetko sedi...davam este raz ram test tak uvidim
Boot from Hard disk
Install
repare installed system
check installation medium
firmware test
memory test
nic v textovom...
avsak dole mam ponuku ze jazyk resolution a toto:
Kernel:moznosti-
Default(predvolene)
Safe Settings
No ACPI
No local APIC
Driver:moznosti-
Yes
No(predvolene)
File
URL
mosno to bude v tom....
a sranda je ze mi ta instalacia ide na starom kompe..cize mose byt ze daco je narusene....
pre Ati alebo Nvidiu
ATI som sice nikdy neinstaloval, ale ten one click package by snad mal fungovat.
mam taky pocit ze midnight commander nieje standardne nainstalovany tak to skusime cez prikazy.
Naloguj sa ako root , tj. prikaz "su" a nasledne zadas heslo na administratora (nebude vypisovat nic, ani hviezdicky tak si to nevsimaj a skus ho zadat).
musis editovat subor pre Xwindows , t.j. /etc/X11/xorg.conf , myslim ze editor s nazvom "vim" by tam mal byt.
prikaz: vim /etc/X11/xorg.conf
Najdi "Section device" a v nom riadok Driver...
Zmen ho na "Driver vesa". (je to skoro na konci suboru , ked to prepises tak na quit napis ":wq" )
Teraz ked zadas "startx" tak by sa ti malo spustit graficke rozhranie bez akceleracie.
nasledne musis ist na tu stranku ATI a spustit si ten 1-Click Install.
Snad to pojde ;)
prikaz: sax2 -r 0=vesa
ak sa nepletiem (to nastavi tu vesu)
ma to po uprave vyzerat takto
ee, treba vymenit to radeonhd za vesa , resp mozes skusit aj ati.
Driver "vesa"
alebo
Driver "ati"
aa to wq mam kam napisat ?? :D uz dufam ze to pojde bo mi uz z toho sibe
:wq enter
(nezabudni stlacit dvojbodku na zaciatku)
ESC : w q ENTER
skus predtym ako zacnes pisat stalcit napr "i" ako insert text (ovladanie vi editora je kapitola sama o sebe)
E45 volba readonly je nastavena pouzite ! pre prepisanie
tak stlac:
ESC :wq! ENTER
ok tak teraz vyskusaj prikaz "startx"
malo by to snad hodit grafiku.
Prikaz : zypper install mc
Dufam ze to bude fungovat na novej instalacii.
Ked uspesne zinstaluje tak napis len "mc" a hned mas lahky pohyb
som myslel ze tam budes mat ako zdroj len dvdcko instalacne a nie hned internetove zdroje, tak toto nechame na neskor.
najprv ta grafika.
Sprav nasledovne prikazy:
init 3 (vypne ti grafiku a da ti len textovy rezim, je mozne ze na konci budes musiet nieco stlacit napr enter aby si bol v konzole)
init 5 (zas zapne grafiku a mal by ta sam prepnut na nu , ak bude cierno tak stlac ctrl+alt+f1 a budes zas nazad) alebo sa da spustit startx namiesto init 5
mno urobil som to otvoril som ten subor znova a znova tam bolo "radeonhd" a nie vesa...akoby mi to neukladalo
nato sluzi ten prikaz co som vyssie spominal "su"
ak sa Ti to podari zmenit na "vesa" (ale ako uzivatel root - cize administrator/superuzivatel) tak potom ESC :wq to je vsetko, postupuj dalej init 5.
mno dalsie zmeny ktore nastali je, ze ked si vyberam operacny system z disku vyberam pise mi na vyber toto :
ked dam to prve otvori sa mi konzola...no ak dam to druhe (failsafe) otvori sa mi graficky mod.... no neide mi tam insternet cize nemosem stiahnut ten 1click driver....
Dobre kedze predpokladam ze to robis ako root a vypisuje ti hentie chyby tak sem daj vystup prikazu:
whoami
Grafika ti teraz ide bez akcelaracie, ci uz si si nahodil ten 1-click ?
Internet treba nastavit v yast2 - systemovom vseinstalatore a vsenastavovaci :)
Jak na openSUSE 11.0 s KDE4 - 1. díl [Instalace]
Jak na openSUSE 11.0 s KDE4 - 2. díl [Aktualizace a Ovladače]
Jak na openSUSE 11.0 s KDE4 - 3. díl [Doladění systému a grafického prostředí]
S tym ti tiez budeme vediet pomoct, staci popisat ake IPcky mas kde (zakladna IP, maska, ci je dhcp, dns , gateway) Potom sa mozme pozriet ci ich mas vsade spravne nastavene.
predpokladam ze to neni dobre
Prepol si to na pouzivanie ifup/ifdown (je to pri nastaveniach sietovych kariet v YAST2)
cize dhcp ti prideluje router ze? kedze mas vnutornu IP a DHCP tusim zapnute, spravne?
no tak zistit ze preco ti nepridelilo IPcku, hmm pocuj skus sa pozriet do nastavenia firewallu a skusit ho vypnut, mas tam nejako vela dropped , ci ti to neblokuje nahodou.
firewall najdes tiez v yast2.
tiez mas dost zvlastny loopback - 172.0.0.1
Daj si Network Settings v yaste a pozri nasledne veci ci su nastavene.
Global Options -> Traditional Method with ifup , ipv6 mozes vypnut.
Overview -> pri sietovej karte mas DHCP
Hostname/DNS -> nastav hostame a domain name ak nemas. , tam nizsie sa daju rucne zadat DNS servre ..
Routing -> tu sa nastavuje gateway , ty mas tusim 192.168.1.254 , ale neviem ci ti to nenastavi aj same DHCP.
Ked to nastavis tak to ukonci, malo by to restartovat siet, pozri sa na ifconfig ci sa tam nezjavila IP adresa.
rucne restartovat siet mozes cez /etc/init.d/network restart
a sietovku ifdown eth0 , ifup eth0 .
ak aj tak nepriradi IPcku tak to skusime nastavit manualne na pevno tak daj vediet.
Firewall zone sa tu da nastavit na externu co je klasika na svet von, ale tebe mozno postaci aj vnutorna kedze si za routrom
ak nemas nejake autorizovanie smerom na router tak by malo byt jedno ako sa vola.
Ked si nastavil vsetko manualne tak pri ifconfigu uz bolo vidiet tu IPcku ktoru si nastavil?
Driver "vesa"
v vseobecne nastavenie mam Moznosti DHCP klienta tam tam co mam zaklizikovat/napisat
este ma napadlo ze skusim uuplne odstranit vsitu z PC...mosno ta tam daco babre...lebo inac vazne uz nwm co....manualne dynamicky nic neide a vsetko je ako ma byt(aspon podla mna)
dufam ze je to aspon trosku prehladne..... pls ak by si bol taky dobry a pozrel sa co tam mam zle popripade este poradil ak nato este mas nervy....ak nic nenajdes uplne vimazem vistu a skusim ist iba s linuxom ziaden dualboot
Na tvojom mieste by som to skusil vsetko nastavit manualne a nasledne skusat pingat IPcky na lokalnej sieti. Ak ti pojde pingnut router tak je to pokrok, ten router to mas nejaky HW router alebo nejaky pocitac co mas ako server na to.
Mozno by niekto iny mohol viac poradit ako ja , zda sa mi to dost divne, kebyze mi nejde pingat nic tak by som uvazoval ci mi linux dobre rozpoznal sietovku... nasledne by som odskusal nejake ine live distribucie co mi povedia... ci to rozbehnu automaticky.
Vyskusaj manualne nastavnie a nasledne ping IPcky routeru.
AK by sa stalo ze ti nerozpozna ping ako prikaz tak to je preto ze nieje nastavena PATH - staci napisat which ping a budes to mat aj s celou cestou.
64 bytes from 192.168.1.254: icmp=seq=116 ttl=64 time=8781ms
no ked sa cez mozillu chcem propojit na router tak mi ho mozilla neberie :(
a ostatne PC na ping nereaguju pise :
Solved by doing this command as root
echo 83886080 > /proc/sys/net/core/wmem_max
Nasledne ak ti ide ping, co znamena ze cez mozzilu na router ... na routri bezi nejake rozhranie ci co?
dmesg | grep eth |tail
To ze nejde ine rozlisko bude driverom co sa pouziva, je mozne ze mandriva ti ho priamo nahodila akcelerovany. Mandriva je fajn, dost rozsirena a popularna, osobne by som po suse dal mandrivu kebyze potrebujem :)
Takze je to na tebe, mozes skusit troska pogooglovat a pohladat modul na tu sietovku a postup ako to spojazdnit ked sa ti chce :)
Myslim ze tu aj bol nejaky clanok o jadre a moduloch a ako s nimi pracovat, len troska pohladat treba medzi Clankami.
dam ti maly help -> http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=13&PFid=5&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false
LINUX driver for kernel 2.6.x and 2.4.x (Support x86 and x64)
To ako to skompilovat si uz asi nejako najdes ze jo, nemusim ti snad davat vsetko na tacke, pouzi google a hladaj daco ako kompilovanie, moduly a pod. vela zdaru :)
kompilovat som sa pokusal podla http://www.abclinuxu.cz/clanky/navody/nebojime-se-kompilace-ii-praxe
stiahol som si ten gcc aj make GNU no ked ich rozbalim neviem ich nainstalovat vsade sa pise make install no taky prikaz mi to neberie.....
Spusti yast2 a vyhladaj si gcc , make a mozno este nejake devel bude treba, gcc-devel alebo daco obdobne.
Tieto zinstaluj a uz by ti to malo fachat.
Ale staci to co mas, chod ten postup na kompilovanie drivru - bude ti pisat chyby ze tomu nieco chyba , to hod do googlu a tam si najdes odporucanie ze ake baliky ti este chybaju a tie doinstaluj (a tak dokola).
mno to kompilovanie mi moc neide :(((po "odzipovani" v navode sa pise ze mam ist do prieckinku so zdrojovim kodom (v mojom pripade : cd r8168-8.009.00 ) to mi ide...no dalej sa pise ze mam dat prikaz ./configure --help no dostanem vipis:
Makefile
?make
LILO nabehne OK ?
ja mam problem s tym ze nVidia nabahne len v rozliseni 1280x1024 nie vysssom, ktore je ako defualt...