Greenie na USB kluc
Upravujem teraz Greenie obrazy aj na kluc, vsetko funguje, zanedlho budu odkazy na stranke... narazil som vsak na jeden problem.
Konkretne... aky velky je USB kluc?
Totiz, ono sa to povie, ze kluc ma 1GB, ale ci sa tym vacsinou mysli 1000MB alebo 1024MB, tak to neviem. Tak isto realna kapacita byva kusok ina. Podobne je to aj s 512MB klucmi, ktore maju 512 napisane, no v reale... nevlastnim, netusim...
Velmi sa mi hodi nejaka taka hodnota, aby to splnal kazdy kluc danej kategorie.
Pretoze Greenie CD ma 700MB, k tomu pridavam nejake to miesto na ukladanie. Kolko toho vsak mozem dat, tak to neviem.
Takze dve moje otazky su:
1) aka kapacita je maximum, aby to fungovalo bez problemov na USB kluci s deklarovanou velkostou 1GB?
1) aka kapacita je maximum, aby to fungovalo bez problemov na USB kluci s deklarovanou velkostou 512MB?
Dopredu velmi pekne dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
nieco menej ako to co ocakavas. a nezabudni k tomu niecomu menej pridat rezervu aj na dokumenty cim sa zrazis na puppy linux.
Inak, ak ta to potesi, tak toto mali v elektro worlde:
sd 6:0:0:0: [sdb] 3970048 512-byte hardware sectors (2033 MB)
je to sice SD karta a nie USB kluc, ale technologia je velmi podobna. Ano, SD, nie SDHC. Kupoval som to pre jedno velmi stare PDA, z cias ked odlievali displeje z ozajstneho skla. A vyplatilo sa.
trochu som si to v hlave premietol, verzia na 1GB kluc bude mat 920MB. takze to pojde naozaj na kazdom a bude tam aj trochu miesta na ine veci
dik
inac to funguje vsetko super
inac nastavenie→ kopia xubuntu (+-600MB a 1400MB na ukladanie)
co si pisal v tretom... bude aj galadriel co prave testujem a to bude na 920MB tiez ratane.
443 ISO + to_pridavne_miesto 477MB = 920
inak robim to prave cez ten usb-creator. takze po stiahnuti CD a spusteni ako Live alebo po nainstalovani sa da urobit USB s akoukolvek velkostou. Aj 32GB keby niekto chcel... ratam s tym, ze bezna velkost klucov je 512 az 2GB, takze sa snazim aby to na 1GB slapalo (na 512 sa da stlacit iba galadriel, no to treba vyrazne rozsirovat)
Radsej by som si dal napr Slitaz (cca do 100 MB) a zostane mi ovela viac. Pouzitelnost ta ista.
no a ja som urobil to, ze som nejake tie usb kluce pripravil. takze niekomu budu vyhovovat, vsetci ostatni si mozu urobit vlastne velmi jednoducho cez usb-maker.
stale nevidim problem
inak nechapem ani tomu co bude s zvysnym nevyuzitym miestom na disku.
je to rovnake ako u greenie. spustis CD a z neho si cez utilitku urobis USB. jediny rozdiel ze som to hodil zabalene aj na internet, teda nie je potrebne stahovat cd.
nevyuzite miesto? tam sa moze dat cokolvek. na usb mam okrem systemu napriklad openoffice.org pre windows, dake pozadia a take rozne z kazdeho rozka troska. a nejake zalohy
Nainstalujem ho na usb kluc tak ako na hociktory iny pevny disk. Alebo lepsie povedane, na SSD.
:je to rovnake ako u greenie. spustis CD a z neho si cez utilitku urobis USB. jediny rozdiel ze som to hodil zabalene aj na internet, teda nie je potrebne stahovat cd.
Nie, nie je to rovnake. USB kluce znesu aj iny ako FAT suborovy system. Z toho sa odvija zvysok.
:nevyuzite miesto? tam sa moze dat cokolvek. na usb mam okrem systemu napriklad openoffice.org pre windows, dake pozadia a take rozne z kazdeho rozka troska. a nejake zalohy
Ano, cokolvek. Otazkou je ako to spristupnit. Nie kazdy bude hladat v /proc/partitions ze ako ma rozdeleny disk, co a kde moze pripojit a ci tam nieco nepokazi ak tam nieco nahra.
PS.: cca 200MB na dokumenty, to chces pripajat /home cez loopback a ignotovat suborovy system priamo vo flaske?
takze akekolvek dalsie mudre slova sem pribudnut od hocikoho mozu, no myslim, ze sa to moze oznacit ako vyriesene