Som začiatočník, zatiaľ mám nainštalované Ubuntu 8.10 vo Windowse (resp. je to dualboot, len nemám rozdelenú partíciu). Momentálne som veľmi spokojný s Ubuntu. Mal som asi týždeň openSUSE 11.0 a veľmi sa mi páčila. Som typický windowsák, ale už ma to nebaví. Potreboval by som poradiť, čo je pre mňa vhodnejšie. Potrebujem pri svojej práci (tvorba webu) klasické windowsácke skratky typu ALT+123, ALT+125 - zložené zátvorky (toto na ubuntu nefunguje, ak by sa to dalo nejako "doinštalovať" bolo by to skvelé... neviem aká je podpora na openSUSE). Veľmi ma láka aj ten nový openSUSE, ktorý je čochvíľa tu. Mohol by mi niekto ponúknuť nejakú odbornú pomoc, ako sa zhostiť s jedným z týchto distribúcií? BTW: Na Ubuntu 8.10 mi v kuse vypisuje, že nemám nainštalovanú zvukovú kartu, ale zvuky a hudbu prehráva v poriadku...
Moja zostava je ASUS F3E - konkrétne: http://www.najnakup.sk/Porovnaj_15-4-ntb-intel-2gb-250gb_ASUS-F3E-AP368-15-4-T5750-2GB-250GB-bez-OS_189442.html
Ďalšia podotázka, keď mám teraz nainštalované to Ubuntu 8.10, dajú sa nejako zachovať nastavenia, naformátovať disk, zmazať win, nainštalovať na Cčko Ubuntu a mať WinXP vo VirtualBoxe? K tvorbe webu potrebujem aj niektoré čisto windowsácke aplikácie a napríklad vo Wine mi nešiel Photoshop CS3 či Fireworks CS3 ...
Za odpovede vopred ďakujem
WinXP dat do virtualboxu sa da dat.
Linux sa da nainstalovat ... ale uz sa to nebude nazyvat Ccko lebo linux ma inu strukturu.
Momentálne mám disk (250GB) rozdelený na tých 50GB (čiže v reáli je to nejakých 30GB) a zvyšných 200GB pre dokumenty... Keď zmažem Windows a nainštalujem oba Linuxy + Windows do VirtualBoxu, bude mi tých spomínaných 30GB na "Cčku" stačiť?
BTW: Ako je to s tou zvukovou kartou? Všetko hrá, len mi napríklad Skype vypisuje, že mám nejaké problémy so zvukom (keď chcem telefonovať) a donedávna mi aj Kopete vypisoval, že je chybný ovládač pre HDA Intel ...
cize ak si das dve distra - 1. dajme tomu 10GB , 2. 15GB kde bude aj ten virtual a nejaky swap dajme tomu 1GB tak myslim ze ti to tam asi vojde, co povies :)
AKu zvukovku tam mas?
Btw pises tu o rychlosti prace s linuxom a zvalujes rychlost distribucie na balickovaci system. To asi nic ine okrem apt-get install na svojom syteme nerobis, ze? :)
opensuse je rozhodne dobra volba, no... mne vsetky tie RPM akosi nevonaju. bez synapticu sa mi funguje tazko, a podla mna je to genialny program
vacsina ludi pracuje a nie instaluje/odinstaluje (ci pripadne robi "prefarbenu" odnoz povodneho distra) :-)
vacsina ludi potrebuje na to aby mohla pracovat doinstalovat nejake programy.
napriklad u windows je to tak, ze sa to nainstaluje, a potom sa prida ten program, potom ten... az sa instalacia pridavnych programov natiahne na viac ako instalacia povodneho OS
prehliadac webu je v distribuciach bezne, kancelarsky balik tiez, mailovy klient tiez, gimp tiez, prehravac audia a videa tiez. no co take?
schvalne, kto z vas pouziva programy, ktore vo vacsine distribuciach nie su v default instalacii?
prehliadac opera
prehravac VLC
prehravac mplayer
midnight commander
...
vlc ANO (yum install vlc)
mplayer NIE
mc ANO (yum install mc)
stale mi to "yum install" pride ako rychlejsie, nez spustenie synapticu (ci ineho zazraku), vyhladanie balicka a nainstalovanie
Ak sa porovnava balickovac ubuntu vs suse tak je to rychlostovo rovnake.
Synaptic vs. Yast2 - rychostovo porovnatelne ...
apt-get vs zypper (alebo apt-get kedze v suse sa da pouzivat tiez) - rychlostovo tiez porovnatelne ...
islo o to, ze stano do nebies vychvaloval synaptic ako neskutocnu vyhodu ubuntu a podobnych odvodenin..
pri tom sa pouzival len na instalaciu par balickov (keby aj 20, tak je to jedno), co zastane hociaky spravca balikov (yumex, yast modul, ...) a pripadne aj textove rozhranie
yum som daval len preto, ze ja osobne pouzivam fedoru.
BTW: Pouzivam opensuse uz 3 roky a musim povedat, ze od 10.3 som nemal lepsiu distribuciu, a to skusam kazdu novu verziu Ubuntu !!! Rychlost mi absolutne vyhovuje, ziadny "moloch" sa nekona
Pre zaciatocnika je si myslim skratka lepsie, ked ma viac veci hned po instalacii, lebo DVD s cracknutym softwarom pripadne rapidshare mu v tomto pripade nepomoze a moze mu to trvat kym najde vsetok soft ktory potrebuje.. niektori dokonca z toho dovodu linux zavrhnu a vratia sa k Win. Ak sa v linuxe trosku 'otuka' moze si ho upravit k obrazu svojmu.
Keď už tak o mne píšeš... Neboj nič, ani ja nie som z tých, čo odklikajú inštaláciu.
Od včera mám nainštalované napevno Ubuntu 8.10 - bez Windowsu, linux mám na primárnej partícii a žiaden dualboot. Už ma nič neodradí, keď mi bude chýbať nejaká aplikácia veľmi, tak alebo si nájdem na gúgli náhradu, alebo to nainštalujem cez Wine, alebo použijem VirtualBox či inú náhradu ... Momentálne skúšam vo VirtualBoxe WinXP.
Keď sme pri tom softvéri, veľmi sa mi páčia niektoré aplikácie, niekedy som si nevedel predstaviť život bez WinAmpu, ale momentálne mi rhythmbox čo je defaultne nastavený prehrávač v Ubuntu celkom vyhovuje... Nemám problém zvyknúť si na veci ako prehrávače hudby, open office, iný instant messinger a podobne, skôr ide o programy na webovú grafiku (Adobe Fireworks - najlepšie CS3 - na ten som zvyknutý), Photoshop, Photofiltre a iné... Ak by ste vedeli poradiť s týmto, bol by som rád :-)g
Aby som "neurazil" druhú stranu :-) OpenSuSE som skúšal raz a veľmi sa mi páčil, vtedy ma odradila jeho veľkosť na DVD, pretože som to inštaloval len ako DualBoot a nemal som dostatok miesta na pevnom disku. Niekedy po Novom roku (pred Novým rokom) plánujem kúpiť nejaký externý HDD (aký by bol najelpší, najkompatibilnejší s LInuxom?) okolo 500GB, alebo aj viac - uvidím podľa cenovej kategórie, čiže všetko prekopírujem tam, a nainštalujem aj to druhé distro, budem dlho zvažovať, porovnávať a nakoniec ako sa poznám aj tak nechám obe distrá :-)
Nebudes mi mozno verit, ale aj ja sa momentalne rozhodujem medzi Ubuntu a OpenSuse. Uz som skusil par distier, ale stale som si nenasiel to, co by mi "sadlo". Drzim palce v rozhodovani.
hehe som sa pobavil. dnes uz asi weby robi naozaj hocikto...
no musis skusit tie distribucie sam. ja by som siel skor do openSuse ale to len preto lebo sa vomne vytvoril akysi odpor voci *buntu distribuciam a ich klonom... ale to je ako vravim subjektyvne.
linux nie je windows ale to ako typicky windowsak zistis sam a vela veci ti zatial nebude davat zmysel. no ak si odhodlany presedlat na linux iba dobre pre teba :)
k tym aplikaciam ktore chces spustat cez wine... mozno to rozbehas, ale pokial nechces pouzivat alternatyvny software tak radsej ostan na windowse. predsalen spustat soft cez wine a 100% sa naneho spoliehat to by som asi nezvladol. stale by som sa obaval problemov.
tak vela zdaru.
Keďže som skúsený, tak často sa radím s ujom Gúglom, čiže nemám problém aj bez znalosti príkazového riadku niečo nainštalovať podľa návodov, ktorých je v slovenčine, češtine a hlavne angličtine habadej (keďže si predstavujem, že pôjdem na školu, kde budem mať 100% hodín v EN, tak mi anglické návody len precvičujú jazyk). Ak budem mať nejaký neriešiteľný problém, respektíve taký čo nenájdem na gúgli ani v hlave, tak sa opýtam Vás všetkých, už asi týždeň mojich "kolegov", linuxákov, pretože máte oveľa viac skúseností.
Ďakujem za všetky rady a za všetky odpovede, ktoré ste mi poskytli, túto tému hádam môžem označiť za vyriešenú, pretože ste mi pomohli :-) Ak bude nejaký nový problém, tak sa obrátim na vás znova (pravdepodobne v inej téme). Len dúfam, že každá téma neskončí "hádkou" o to, kto aký linux používa a komu sa aký páči, resp. dúfam, že naše diskusie nestroskotajú na subjektívnosti názorov (čo si nemyslím o tejto téme, pretože otázka bola jasná a vy ste len odpovedali)
Ešte raz ďakujem :-)
2. taktiez je dobre vediet, kde co uklada logy a kde su zakladne nastavenia (/var/log/, /etc/, ...)
3. pri probleme s nejakym softom je prva vec spustenie z terminalu (xterm a podobne) taktiez kvoli logom a hlaseniam - s tymi potom ist za googlom a spytat sa, vacsinou to vypluje nejaku diskusiu, kde tento problem bol + odkaz aj na riesenie.
zvysok su viac-menej osobne preferencie. GNOME je GNOME, ci uz bezi na distribucii zvanej ubuntu, fedora, opensuse, ...
inak ohladne wine je zaujimava hra desperados. vsetko v nej funguje, len myska nie :)