Windows drví Linux v netbookoch

Sekcia: Aplikácie & Desktop 25.12.2008 | 20:08
Jožko   Návštevník
Viac ako 90% predaných netbookov od spoločnosti Acer a Toshiba boli modely s Windows XP; tento OS má teda v súčasnosti na tomto trhu podobné postavenie ako na trhu s desktopmi a notebookmi. Podiel Linuxu, ktorý mal do apríla 2008 celý trh len pre seba, sa teraz pohybuje pod hranicou 10 %.

Prvou lastovičkou bol netbook Eee PC 701 uvedený na trh v októbri 2007. Linux bol vtedy jediným možným operačným systémom pre tento model. Do konca roku 2007 sa predal milión týchto zariadení. V marci 2008 bol na výstave CeBit predvedený model Eee PC 900 s Windows XP. Krátko na to začala výroba verzie Eee PC 701 s Windows XP. Bližší vzťah zákazníkov k platforme Windows spôsobilo takmer okamžitú zmenu v predaji. V súčasnosti je u veľkých predajcov ťažšie nájsť modely Eee PC s predinštalovaným Linuxom.

Acer, ďalší z vedúcich výrobcov netbookov na svete v treťom štvrťroku 2008, predal asi 2,15 milióna kusov modelu Aspire One. Celkové predaje na trhu s netbookmi boli asi 5,6 milióna kusov, Acer si teda z trhového koláča odhryzol 38,4 percenta. Acer Aspire One je dostupný buď vo verzii s Linuxom alebo Windows XP. Verzia s Windows je však v predajoch značne dominantná, Windows vyhráva v pomere 9:1. Netbooky s Linuxom si kupujú hlavne skúsenejší používatelia, ktorí si systém chcú ďalej upraviť.

Predaje netbookov Acer stúpajú podľa vyjadrení predstaviteľov spoločnosti štvrťročne asi o 20 - 30 %. Spoločnosť Acer odmieta výroky niektorých ľudí, že predaje netbookov kanibalizujú trh s výkonnejšími počítačmi; netbooky totiž nie sú plne funkčné počítače, sú však ideálne pre používanie internetu. Ľudia si ich kupujú, aby internetovali, písali emaily a pozerali si na internete fotografie. Netbooky totiž neposkytujú dostatočný výkon, na notebookoch je omnoho lepšia grafika a sú lepšie na pozeranie filmov, pretože majú aj optickú mechaniku. Minipočítač je tak dobrý aj na zbieranie a prezeranie informácií, nie však na ich tvorbu. V spoločnosti Acer nebolo zaznamenané žiadne kanibalizovanie trhu s klasickými notebookmi. Netbooky sa stali úplne novou kategóriou a mnohí používatelia už teraz okrem netbooku vlastnia aj klasický notebook.

Toshiba uviedla svoj model netbooku s označením NB100 v septembri, predajnosť stúpala aj napriek pomerne vlažným recenziám tohto produktu. Na podnikaní spoločnosti sa teraz NB100 podieľa asi piatimi percentami. V niektorých krajinách sa dodáva iba s OS Windows, predaj linuxovej verzie sa odhaduje asi na 8%. V septembri uviedla svoj model netbooku na trh aj spoločnosť Dell. Podobne ako je to s modelom Toshiba NB100, aj Dell Inspiron Mini 9 dostať napríklad v Austrálii iba vo verzii s operačným systémom Windows. Takýto krok spravila spoločnosť Dell na základe prieskumu dopytu zákazníkov.
Väčšina výrobcov netbookov neodpisuje budúcnosť Linuxu v netbookoch, Windows je však jednoznačne dominantná platforma. Môže za to hlavne fakt, že väčšina používateľov je na túto platformu zvyknutá.

http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=57842
    • Re: Windows drví Linux v netbookoch 25.12.2008 | 20:20
      Avatar thinos Mandriva / fluxbox /  Používateľ
      pripomina mi to zaciatok nastupu linuxu na desktop ;)
      cize nebojim sa ze by sa nepresadil linux o par rokov aj na nb
      • Re: Windows drví Linux v netbookoch 25.12.2008 | 20:30
        Onofrej   Návštevník
        Poznam cloveka co robi v pomaranci a ked predavali asus eee z linuxom a win tak zakaznikom vysvetloval ze rozdiel win a linux je v tom ze na linuxe idu len "originalky" ze nedaju sa napalovat programy atd...
        • Re: Windows drví Linux v netbookoch 25.06.2009 | 02:24
          Dragon   Návštevník
          To je uplne profesionalne vysvetlenie od kvalifikovanych pracovnikov spolocnosti Orange. Vsak predsa "buducnost je jasna, buducnost je Orange". Ak ma byt toto buducnst, sme v peknej ...
    • Re: Windows drví Linux v netbookoch 25.12.2008 | 22:32
      Avatar Lubos ubuntu  Používateľ
      Podla mna problem je v tom ze ludia sa boja neznameho, teda boja sa linuxu aj ked ho nevideli.
      a zaspal so svojim starym joystickom v ruke...
    • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 00:35
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Necital som cele, cital som prvu vetu ale aj tak si dovolim reagovat. Hlavne je, ze linux pouzivam ja. A to na na : Notebooku ( debian lenny KDE 3.5.10 , velmi stabilny a kvalitny system pre mna, 100% funkcnost ) , Desktope ( Gentoo , KDE 3.5.9 , vsetko velmi stabilne, funkcne absolutne vsetko co potrebujem [ vcetne World of Warcraft ] , 100% funkcnost ) , PDA ( KentaurOS - ok ok, robim si srandu, nic ine ako konzola tam nejde, ale na Angstrom linuxe s Opie sa toho da viac, 70% funkcnost [ linuxu na PDA ] , 70% spokojnost ) . Nevidim kde je problem. Ide o jednotlivcov a nie o rozsirenost, ak by bol linux rozsireny, bol by plny virusov , kde by virus bol sam o sebe uzivatel, ktory o tom systeme nic nevie. Som rad, ze to je tak ako je, sice moze byt lepsie, ale nech pribudaju iba uzivatelia, ktori sa do systemu vyznaju. Btw. spoluziak a dalsi znamy dostal na vianoce notebook, okamzite tam siel linux. Pritom jeden z nich nieje vobec programator ani nic podobne, dal si tam openSuse a je spokojny. Druhy ma kubuntu. Pozrite sa, podla mna idu veci tak, ako si ich spravite, ked poznate system alebo aspon ked poznate google a viete co chcete, staci chvilu trpezlivosti a system pobezi ako tie najpreciznejsie hodinky.
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 00:55
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
        podla mna je linux pre vsetkych, moja znama ma dceru (14 alebo 15 rocnu) tej som na notebook (nejaky pouzity lowend) nainstaloval kubuntu a nastavil, na to aby sla na pokec (ci kam to chodi) youtube, icq, pozeranie filmov a hudbu jej to uplne staci a verte mi ze stym systemom nevie spravit (co je dobre aspon ho nepokazi)

        a to sa mne paci ze co nastavis funguje a nic sa nedeje samo od seba, respektive po instalacii dacoho co s tym nema suvis

        a keby ho kazdy rozsiroval a zacal pouzivat ani argument ze sa nbedaju hrat hry by uz nebol lebo by sa robili hry pre linux co nie je problem (americas army, cube, tremolous ...)
        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 01:23
          Avatar Slavo Ubuntu  Používateľ
          Zijem dlhsi cas v UK. Tu maju na pultoch aj EEE aj Aceri s Linuxom. Viackrat som sa pri nich zastavil a pozoroval som anglikov. Velmi sa im pacil.... ale strach.... kazdy hned telefonoval znamemu a tak. Niektory si vyhladali predavaca. Ten povedal len, ze je to Linux a je to dobry program... a tym to haslo. A najlepsia bola jedna starsia pani. Ked som sa jej prihovoril a spytal sa ci sa jej paci tak mi hned odpovedala 'Jasne ved ho aj kupujem'. Az mi srdce zaplesalo. No nebolo to na dlho. Ked som sa jej spytal ci vie co je to ten Linux, ona mi odpovedala... neviem ani ma to nezujima ja som si uz nan kupila Win.
          Jednoducho Linux je v takej pozicii, ze v maloobchode mu chybaju predavaci. Ktory by vedeli ludi presvedcit.
          Ubuntu 9.04 Beta Atholon 6000+ 2G Ram Nvidia 8600GTS
          • Re: Windows drví Linux v netbookoch 27.12.2008 | 22:34
            WlaSaTy   Návštevník
            Ano, to je pochopitelne. Na to aby mohli brigadnici v monstermarte odpovedat na technologicke otazky musia byt zaskoleny. To zaskolenie stoji peniaze co ubera zo zisku. Dalsi blby bod je v tom, ze marza je percentualna a pri odratani ceny za nepotrebny software bude nizsi zisk aj o tento faktor. Takze sucasna situacia pochopitelne vyhovuje vela retazcom a bodku za nou dava BSE.

        • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 12:04
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          na jednu dolezitu vec si zabudol - nedaju sa rozbehat rozne pocrackovane hry. z popularnych hier na originalnych mediach dnes ide prakticky vsetko cez WINE alebo podobnu dobrotu
      • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 10:50
        dusan   Návštevník
        Máš recht

        "ktori sa do systemu vyznaju." alebo im to odborník(za peniaze) nastaví a budú na ňom pracovať podľa zásad bezpečnosti.

        Už žiadny spam vo veľkom atď.

        A ten čo bude niečo zlé napáchať bude musieť byť dobrý v sociálnom inžinierstve alebo fakt dobrý hacker/cracker.
    • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 01:26
      Avatar peter s.   Používateľ
      pred časom MS oznámil, že na mininotebooky bude dodávať zlacnenú 3 $ licenciu XP. Takže uspech / neúspech je len o uhle pohľadu...
      Okrem toho ide aj o to, že akú verziu linuxu tie firmy ponúkali... (ako bola vyladená a pod.)
      A všetko ma svoj čas....
      • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 12:05
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        acer napriklad dlho ponukal a mozno este ponuka linpus - co je distri niekde z taiwanu. davaju nejaku minimalnu instalaciu, takze to nema ani sk/cz klavesnicu a ani X window...
    • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 01:37
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      linuxaci malokedy kupuju acer... takze asi tolko...

      a jasne ze je dominantna ked vacsina windows userov nikdy linux nevidela
      • Re: Windows drví Linux v netbookoch 26.12.2008 | 22:34
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        To si ako prišiel na takú múdrosť???
        • Re: Windows drví Linux v netbookoch 27.12.2008 | 00:42
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          necitas katolicke noviny?
          • Re: problém vhodných novín 27.12.2008 | 21:44
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
            Ehmmm, chcel si povedať:" Evanjelické noviny", pravda ?
            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
            • Re: problém vhodných novín 27.12.2008 | 21:49
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              katnoviny.sk
              vidno ze sa nevyznas v problematike...
              • Re: problém vhodných novín 27.12.2008 | 21:56
                WlaSaTy   Návštevník
                To ma byt konkurencia pravde?

              • Re: problém vhodných novín 27.12.2008 | 23:17
                Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                Ty predsa DOBRE vieš, ako som to myslel ...
                G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: Windows drví Linux v netbookoch 02.07.2009 | 01:37
        matt   Návštevník
        Stanko, tak to je opat raz jedna perla :))) mam okrem inych, aj Acer a hej, na nom Slackware 12. Syn ma Acer a na nom, hej, Slackware 10 a Debian


        Slackware forever
    • Re: notebooky moje neštastné 27.12.2008 | 00:55
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Stratégovia od IBM to vidia úplne opačne (pozri túto hroznú správu). A pretože fandím MS Windows (po mojej konverzii), som z tých ich prognóz do budúcnosti ohľadom lepšej budúcnosti Linuxu úplne zdrvený. Asi si pôjdem kúpiť priamo do BSA ešte zopár multi-licencií MS Windows Vista 64-bit.
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: notebooky moje neštastné 27.12.2008 | 10:50
        Avatar samba openSuSe 11.1  Používateľ
        tá správa je pekná :-))

        acer ? prečo nie ? bol som s ním spokojný - teraz ho má partnerka a solídne jej funguje s linuxom

        • Re: notebooky moje neštastné 27.12.2008 | 14:56
          juraj   Návštevník
          aj ja som vyrastal na MSDOS , win 3,1 a 3,11 , 95 , 2000, XP , DEBIAN ( snim som bol najspokojnejsi ale lenny este nieje to co by malo byt ) , teraz si uz len pockam na BT4 a tu si nahodim a kaslem na cele LEGAL XP ... couz kedze werejnost je neinformovana tak to dopadne , ...
    • Re: Windows drví Linux v netbookoch 24.06.2009 | 21:14
      Peto   Návštevník
      mam 25 a pocitac mam od svojich 8 rokov. Vyrastal som na DOSe, potom Windows 3,10, 3,11, 95, 98, A nakoniec WIN XP, vlani som si kupil Netbook Asus eee1000 hd, s OS Windows xp. po 2 mesiacoch som zacal experimentovat s linuxom, neslo to, bolo to uplne ine, terminal, vela som cital rozne diskusne fora... trvalo mi 2-3 mesiace a dostal som sa do toho. Linux je ovela lepsi ako windows, zalezi len od ludi, ktore distro si zvolia, da sa to uplne upravit, vzhlad, 3d desktop, no parada. Jedine preco este mam windows su niektore hry, ktore nerozfacham v linuxe, ale prave sa ucim pracovat wo WINE, a CEDEGA, takze dufam ze onedlho rozslapem aj moje oblubene hry pod linuxom a mali by ist dokonca lepsie ako pod windowsom.

      mimochodom mam UBUNTU 9.04 a ide 100percentne, akurat ma mrzi slaba podpora pre skype
      • socialisticky-clanok-o-pc-a-windows-z-roku-1986 24.06.2009 | 23:07
        Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ
        Asi to už niektorí čítali, ale ako to bolo ked vyšiel windows1 ?? Nechcel som zakladať novú tému a nič pre vtipy a zábavu tu nie je.., tak snad si niekto pride prečítať..
        skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
    • Re: Windows drví Linux v netbookoch 25.06.2009 | 00:21
      Avatar natman   Používateľ
      no, linux sa musi presadit najma sam a podla moznosti co najmenej nasilnou formou. zaujimavy postreh ako nenasilne nasadzovat a popularizovat linux je napr. tu :-) . bfu musia linux v masovom meradle chciet, inak vyrobcovia zariadeni nebudu a nemozu konat inak /trh->>dopyt <-> ponuka/. a dostat linux do povedomia ludi musi komunita.