Par rad pre MC
som zaciatocnik na linuxe a doporucili mi mc. Velmi sa mi paci a pripomina mi FAR z cias, ked som s PC zacinal. Mam len par otazok ohladom ovladania:
1. Ako vlozim prave vysvieteny subor v panely do prikazoveho riadku dole? Da sa to? Usetrim si tak pisanie :)
2. Na vrchu sa mi ukazuje lista. Je to asi nieco ako Menu - napr FILE. Ako tam vojdem?
3. Neda sa nejako zmenit charset na UTF-8? Subory s diakritikou mi nezobrazuje korektne.
Nepouzivam ziadne graficke prostredie, ciste len shell, takze kurzor mysi nemam k dispozicii. V shell mi tiez nezobrazuje znaky s diakritikou korektne. Da sa to nastavit?
Som zaciatocnik, tak to ide kusok do mna pomalsie a prosim o strpenie so mnou :)
Dakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Do menu sa dostanes cez F10.
2) F9
3) Myslel som, ze kazda distribucia to uz ma opatchovane. Samozrejme, aj samotna distribucia musi UTF-8 podporovat. V Mandrive to je default uz nejaky ten rok.
Inak, tu je zoznam najbeznejsich klavesovych stkratiek v MC: http://www.keyxl.com/aaae4b0/407/Midnight-Commander-keyboard-shortcuts.htm
Rad by som vedel:
1) ci a ako funguje pri zobraz. paneloch rychla historia prikazov
2) ako sa pri zobraz. paneloch pouziva doplnovanie prikazov a ciest
3) ako mozem zmenit adresar druheho panelu na prac adr aktivneho panelu a naopak.
4) ctrl+o - vobec mi nie je jasne podla akeho kluca sa meni work dir. raz sa meni work dir prikazoveho riadku podla panelu, inokedy zas len vypnem-zapnem zobrazenie panelov a zrazu panel zobrazuje work dir prikazoveho riadku.
2. F9
3. v /etc/default/console-setup (asi ten riadok bude zakomentovany):
FONT=/usr/share/consolefonts/Lat2-Terminus16.psf.gz
(pise sa tam lat2 ale je to unicode, funguje v konzole aj v xterme)
potom reboot alebo spustit: setupcon -v
ine finty:
Esc a = aktualna cesta
Esc a Esc Enter = aktualna cesta a subor
Esc s = hladanie suboru v akt. adresari (pises a ono to skace na subor kt. vyhovuje podmienke, ukoncis 2x esc)
Esc Shift+? = Hladanie suboru
Ctrl+x+s = Uprava symlinky (Ctrl+x, pustis x, ctrl stale drzis, stlacis s)
Ctrl+x+o = user owner a skupiny suboru
Ctrl+x+c = prava suboru
loadkeys us ... nahra us klavesnicu
loadkeys sk-qwerty ... sk klavesnica (musis ale nainstalovat balicek console-data)
prepinanie klavesnice - klavesa pause
ak suidnes binarku /usr/lib/mc/cons.saver tak bude fungovat historia v subsheli aj pre obyc usera
sudo chmod +s /usr/lib/mc/cons.saver
ctrl+o - subshell
esc h - historia