Zmena prostredia
Mám ubuntu na laptope 512Mb ram 1.8 Ghz a 64 Mb zdielanu grafiku.
Ubuntu síce šlape, ale cítim, že miestami má laptop trochu problém a tak by som chcel ubuntu zameniť za xubuntu aby bol systém viac svižnejší.Oplatí sa to ? Pocítil by som zmenu ? Išlo by mi pod týmto prostredím všetko čo pod gnome ?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ešte by som poprosil pár názorov nech zistím či to stojí aspoň za vyskúšanie.
ubuntovite systemy nie su velmi vhodne pre starsie pocitace. Teda su vhodne, no niektore distribucie su vhodnejsie.
ma to aj nevyhodu vacsinu vaci treba nastavit v konfigurakoch (podla navodov na internete je to brkacka) a nefunguju automaticky veci typu automount (pre cd, usb ...) ale aj to sa bude dat nastavit, a ked nevies ako dalej prepnes sa do sice pomaleho ale o vsetko sa starajuceho xfce/gnome/kde
instaloval som to kamaratovi na thinkpad s 128mb ramky a 800Mhz procakom a grafiku to asi ani nemalo (joke) a bezalo mu to riadne svizne dost malo zralo (pri znizenom jase na novej standardnej baterii - 7h co necakaj pri tvojom notase)
okrem openboxu je mnoho light prostredi - JWM, fluxbox (je aj fluxbuntu) a neviem co este
osobne mam v laske openbox, je to velmi dobra vec ako si uz spominal. ziadne extra blbosti, len cisto fungujuce prostredie.
Inak sa mi to prostredie podobá na Enlightenment , ale to bolo na môj vkus moc prečačkané aj keď samozrejme veľa možností na konfiguráciu plochy. A s tým automount sa to nedá ani nejak vyriešiť
na stále?
Cele xubuntu nainstalujes takto : sudo apt-get install xubuntu-desktop ( pokial ma pamat neklame, prisiel som prave z krcmy :) ). Pozor ale ! ostanu ti tam aplikacie z ubuntu. Neviem ci ti to vadi, ak ano, tak po jednej ( urcite nechces vyhodit vsetky, xfce aj gnome su zalozene ne gtk grafike takze tam problem nieje ) ich odinstalujes ( sudo apt-get remove aplikacia ) alebo odinstaluj ubuntu-desktop .. Malo by to pomoct.
Mne xfce bezalo ovela rychlejsie ako gnome, no neviem, ci je ta rychlost na 512MB RAM zbadatelna .. Ale v tvojom pripade to podla mna pojde urcite rychlejsie ( vzhladom na to ze mas 64 MB zdielanu grafiku )
"prisiel som prave z krcmy :) ). ???" haha, takže asi si si nedal záväzok ako ja alebo už si ho stihol porušiť...
to je kto?
a svet je divny, velmi divny :)
btw jeden z anglickych vyrazov pre skriatka je gnome :)
btw ja tu casto gagam :)
dalej - moj osobny nazor je, ze gnome je rychlejsie, ale pamatovo narocne a KDE naopak. kazdopadne KDE v 3.5.x tam musi bezat ako drak, nie je dovod na orezavatka - tie maju zmysel na stroji zhruba mojej konfiguracie (stare P3 s 512 MB RAM - a aj ja pouzivam radsej KDE ako nieco male), nie na relativne novom stroji. ale opakujem, je to moj nazor. ak sa niekto s 512 MB RAM neciti na KDE, nech tam da XFCE. nizsie by som uz nesiel.
na zaver: vseobecny problem notebookov je S DISKOM. tam ti to prostredie nezachrani, to sa spusta raz, ale APLIKACIE NEUSTALE (cize ked usetris 3s pri zmene GNOME => XFCE, tak to je nic, ked pri kazdom spusteni ooo ci ffx cakas)
pamat najlepsie vyuzijes, ak nebudes skusat experimenty typu GNOME + koffice / amarok ci KDE + inkscape / totem.
gnome je dobra volba, kde !!!3!!! je tiez dobra volba.. zalezi od vkusu. ale ako som uz vyssie napisal, brzdou je disk a teda caste spustanie aplikacii - a nie samotne prostredie (ja sam som na pomalom stroji rozdiel medzi gnome a xfce takmer nebadal)
totiž Xubuntu. Ale zázrak nečakaj.
Po dlhom experimentovaní som napokon
zakotvil pri Fluxboxe a k tomu mám
Rox ako správcu plochy/ikon. Je to rýchlejšie ako
XFCE.