Zdravim .. Pouzivam OpenSuse 11.1 a zda sa mi to dost neohrabane v tom ze stale nieco nefunguje .Ako podpora ovladacou je nie moc super ale ide to nakoniec ak sa v tom clovek sprta hodiny a nastavuje a prestavuje...... Uvazoval som o kupe Mandriva Linux 2009 CZ +4DVD da sa stiahnut aj free veriza ale ako nemam problem obetovat aj tych 800 SK aj s Knihov co nie je zle.... Co mi odporucate.
OpenSuse 11.1 alebo tu Mandriva Linux 2009 CZ ???.....
nemas co stratit
kazdopadne, keby si napisal, co konkretne nejde, tak by pomoc bola lepsia ako flamewar medzi osuse a mandrivou
.Ale nechcem to tu riesit ale ide o to ze ma nudi zakladne veci riesit hodiny a aj tak to nedie poriadne :)...preto sa pytam na iny OS a ked mi vravitr ze OpenSuse je OKAS tak potom ostane su ake.. Ja som skusal len OpenSuse ..... No Mandriva uvadza na svojich strankach co sa tyka podory HW dobru a aj Grafickych Kariet.. tak isto aj tie najnovsie tak neviem..............
Skus napriklad ubuntu,mandrivu,fedoru na live cd a potom sa rozhodni.Nieje vzdy uplnou vinou linuxu,ze hw nejde. Treba si uvedomit, ze to neni taky finacny monopol ako MS a tiez za mnohe mozu vyrobcovia.
Taka otazka moc tomu nerozumiem je mozne dat ovladace pre LINUX napr ZVUK bez toho aby zvrejenily technologiu a zdrojovy KOD ? Ak ano tak potom problem bude iba jeden firma nebude platit programatora pre LINUX ak nemaju obrat z Linuxu... neviem moj nazor... :)Iba ze by ten programator robil zadarmo :)
Subjektivne mi nejvice sedi Ubuntu, doinstalovani ovladacu ke grafice je trivialni, to same jako kodeky pro audio a video. Chybi-li kodeky pro prehrani, a/v soubor si o ne rekne. No v Ubuntu mi akorat chybi neco na zpusob YASTu z openSUSE nebo toho ovladaciho centra v Mandrive :'-(
p.s.: k hw meho NB, krom tech "special" klaves ala Fn+key nebo Thinkbutton, fungovalo vse, vcetne wifi.
:-)
Co sa tyka priamo podpory HW, osobne by som medzi OpenSuse a Mandrivou favorizoval Mandrivu. "One klik instalacia" nie je vynalez openSuse, a je aj tak v porovnani s Mandrivou - podla mna - neprehladnejsia. OpenSuse na tom tiez nie je zle, ale Mandriva je Mandriva. Predpokladám, že ovládače na všetky podporované gr. karty budú priamo na DVD. A to už potom stačí len klikať / napísať príkaz. Ale najprv by som si pohľadal na uvedenej adrese, či je moj HW podporovany Mandrivou.
Fedora je Život sám .....počúvaj:
Utíchol šum, na scénu som vyšiel opretý o veraje dvier
Z diaľky ozvien počul som život - Linux a jeho príbehy a smer.
Na mňa mieri temnota a šero nočné presný prístroj svojho poznania
abba, otče, ak je trochu možné odním tento trpký kalich odo mňa.
Umne sú však zoradené dejstvá, s neodvratným koncom konca ciest, som sám, vôkol bahno farizejstva
Prežiť život - nie je poľom prejsť ...
Funguje vobec ta stranka lebo tam nema ziadnu podporu dal som tam co ja viem ovladac ATI a ked dam hladat vypislo stale prazdnu stranku ked dam hladat nieco ine stale to iste ?
Funguje to lebo mne nie xixi :) nic nenaslo nikdy a skusam to stale menit a NIC.. xixi :) zaujimava podpora... heh
greenie heart attack edition
Kedysi som bol u M2007, ale to bolo horšie ako zlý sen - kúpil som knihu, ale neriešila veľmi veľa vecí
Neviem ako je to teraz
kupis kolacik s CD, stiahnes a napalis mandrivu, osuse, fedoru, ubuntu, mepis, mint, sabayon, pclos, zenwalk a arch.. a skusis...
Este pred mesiacom si sa v jednej teme (ci Fedoru alebo Mandrivu 2009) vyjadril ze by si radsej bral PCLinuxOS alebo Opensuse (a to bolo po tom co si sa snazil napisat recenziu na MDV 2009) :)
Nech niesom offtopic - kedysi som si kupil tiez distro jedno aj s knihou (kniha uz zapada prachom). Kniha je tak dobra na prvy kontakt s linuxom , ked clovek riesi problemy tak aj tak to najde rychlejsie na nete. Tot moj nazor , inak by som odporucil novacikovi uplnemu tiez Mandrivu (aj ked Suse je pre mna to prave).
btw mandrivu by som vybral z tychto dvoch moznosti. keby boli moznosti ine, vybral by som nieco ine.
ak by som si teraz vyberal RPM distro (co nemam v plane), vybral by som PCLinuxOS alebo OpenSUSE
01.12.2008 12:26
Tema: Fedora ci Mandriva
:)
tak ci tak, je velky rozdiel mandriva 2009 a mandriva 2009 CZ. poznam Ivana Bibra a jeho robotu a ma moju doveru
Ale neviem ...nepoznám ho osobne, možno by potreboval požiť si zopár rokov v socializme .... ;-)
osobne tiež používam Fedoru 8/ RedHat, ale úplne niekde inde ako domáci počítač
Mnoo, a niektoré biele opice to nepochopili, a miesto toho aby buchli každých 10 min šampanské na oslavu slobody výberu, tak každý podľa ľudových zvyklostí kraja z ktorého pochádza, sa bude hádať o tej svojej guličke. "Rozdeľ a potom panuj !" je stáročiami odskúšaná metóda a Slováci sú obzvlášť hašteriví ....
O kom by som mal rozprávať? veď niekto si tu vyberá distro, tak k tomu je to príspevok a nie k "Mr Nobody"
Ako si to panebože pochopil???????
....a myslel som takéto komentáre k tomu rozhovoru.
Pozeram ze vela je tu zastancou OpenSUSE.. A dam otazku.. Ako ste tu ATINU rozhodili ? Stara OpenSuse 11 to som nemal probelm ale ta nova nejak podporu nema...:((
Asi to tak vyzera ze si stiahem Mandrivu a Fedoru a vyskusam....aby sa tato tema nenatahovala a nesla do nekonecna :)) lebo videl som tu temy typu WIN alebo LINUX :))) heheheh to musi byt sranda to tu citat potom
Dam ti do pozornosti este jedno distro: Greenie ;) (dufam ze nenastane flame :D )
je to taky pokus o slovenske ubuntu + vseliake experimenty...
a mozno prave to niekomu vyhovie...
a kedze je to slovenske, odpada aj jazykova bariera, ktora je tolkymi ludmi kritizovana.
;-)
nic viac a nic menej som tym nechcel povedat - len to, ze mozno niekomu by greenie sadlo (ved preto ho velky ujo elven robi, nie?)
ale vies, je rozdiel medzi "mam vlastnu distribuciu" a "robim balicek, ktory sice nie je priamo na CD, ale da sa nainstalovat"
teda desktopova distribucia nebude mat mc. nebude. proste ho zaciatocnik (co iste uznas, ze tieto distribucie (a tvoja asi podobne) mieria na zaciatocnikov) nepotrebuje, pokrocily uzivatel zasa pozna balickovaci system a nie je pre neho napisat yum install / apt-get install / urpmi / zypper neviemco mc.
takisto napr. ziadna velka distribucia neda do 700 MB vydania program pre gitaristov. mozno si sa chcel odlisit, mozno teba gitara bavi a preto si chcel mat od zaciatku v distribucii takyto program. ale kolko dalsich ludi (uzivatelov) hra na gitare? a kolko z nich potrebuje takyto program? podobne to bolo s ostatnymi, napr. aj redudantnymi programami. dillo a tak dalej.
je to tvoja distrbucia, teda smerovanie urcujes ty. lenze ja osobne v greenie zatial vidim zmenenu temu, dva panely (z ktorych by som si aj tak urobil jeden), pomeneny vyber programov a mozno nejake skripty na instalaciu balikov programov. vyber v nich zasa nemusi vyhovovat kazdemu. a je to potom osetrene aj v pripade odobratia programu z tohoto balika a nasledneho napr. odinstalovania "greenportu"? dalej, je uz aspon vsetko na CD kompletne po slovensky? ak ano, blahozelam. ak nie, pohol by som sa tymto smerom.
neber to ako zavist alebo nieco podobne. ja som rad, ze ta to bavi a ze aj po roku a pol pokracujes dalej. len chcem kriticky poukazat na veci, ktore by mohli greenie posunut dalej. lebo zda sa mi, ze si za ten rok porobil vela experimentov, pricom si sily mohol vrhnut na jedinu ediciu. a ta mohla byt o kus dalej, ako je teraz.
porovnaj si preklad najnovsieho greenie a ubuntu ak chces :)
a inak hlavna edicia je na 700MB. ked z nej vyhadzem vela programov (co je jednoduchy riadok na APT), tak je z toho dalsia edicia, znama ako galadriel. Toto vse. DVD robit nestiham, alebo ma v nom nieco hneva. Ale tak na 700MB je velmi dobry system a tvorba tej dalsej je vecou niekolkych minut.
za ten cas sa pomenilo tak vela... spominalo sa MC. ten program ma napriklad vynimku - pretoze je MC dost casto pouzivane, nie je velke a nezavadzia.
Ma Fedoru iba zaciatocnik? Ma ju iba pokrocily? Je to zmiesane, urcite so mnou suhlasis. Tak je to aj s Greenie. MC ostava sucastou, a ak by bol problem, tak ho jednoducho presuniem na addon CD.
a kedze tam uz tieto veci nie su, tak to len potvrdzuje tvrdenie o experimentovani. este greenie nie je ustalena distribucia. SKODA. plus ta vec s neupgradovatelnostou. hmmm
fedora je desktopove distro, ktore sluzi ako vyvojova platforma pre EL. mc v livecd instalacii tiez nie je, ked ide o to.
ale ako vravim, nechcem, aby si sa za to hneval - skor to ber ako kritiku cloveka, ktory greenie este nevyskusal. nema dovod, pretoze zatial neprinasa nic. aspon zatial. niekde inde som pisal - urob repozitar, pridaj tam veci ako deb baliky a kazdy bude stastny.
ujo elven robi miestami velmi narocnu robotu a vsetko co robim moze pouzivat hocikto. nikdy sa mi vsak nikto z ubuntu neozval ci by som nepomohol s tym a tym. a necudoval by som sa, keby 99 percent vyvojarov ani nevedeli o tom, ze nejaky greenie existuje.
tu bola ale diskusia opensuse verzus mandriva od ivana bibra, a z tychto dvoch by som dal mandrivu. keby tam bol pridany napriklad mint, tak by som z tej trojice vybral mint.
Pre niekoho to je banálne, pre niekoho problém
"OpenSuse 11.1 alebo Mandriva Linux 2009 CZ"
a teraz sme este len pri greeenie, za chvilu tu bude *buntu, potom este gentoo, nesmieme vynechat Arch a samozrejme Fedoru... zabudol som na nieco? aby som to skratil, tu je par dalsich tem na flame: http://distrowatch.com/.
prijemnu zabavu prajem :-D
pravda ?
Ale vážne, keď niekto urobí chybu, prečo ju majú naprávať iní ?
A čo je pravda v tomto prípade ?
Ukľudni sa.
Nikdo sa nechce hádať a už vôbec nie niekoľko rokov.
Ale zdá sa mi, že keď tu niekto napíše svoj názor, nie je to to isté, ako keď tu niekto napíše svoj názor.
ludia sa tu uz vyjadrili k opensuse aj k mandrive. viac ludi bolo za opensuse
vies z coho sa sklada distribucia, napriklad tu spominane opensuse ci napriklad debian? z akych komponent?
Ukľudni sa.
Nikdo sa nechce hádať a už vôbec nie niekoľko rokov s tebou.
Ale zdá sa mi len, že keď tu niekto napíše svoj názor, nie je to to isté, ako keď tu niekto napíše svoj názor.
Tebe sa jednalo o to či sa oplatí alebo neoplatí kúpiť, Mandriva Linux 2009 CZ +4DVD.
A tak to malo asi aj znieť. To je to čo zaujíma aj mňa, aké majú skúsenosti tí, čo si to kúpili. Chcel by som aj ja prejsť z Mandriva Linux 2007.1 CZ, ktorý na novom notebooku stráca pomaly dych, na novšiu verziu môjho už 5 rokov jediného operačného systému Mandrake/Mandriva Linux.
A moja masina ? 4 GB RAM 800 MHZ Intel Core 2 Quad Q 6600 2,6 Ghz Ati 2900 XT 512 RAM
A preco mi ta vysta ide rychlesie si sa pytal.hmm http://www.vlite.net/ :)) nacita jadro instalaciu a urobis si vlastnu nove ISO a napalis.. vyhodis si co nechces a tak z 4,3 GB instal mam 1,5 GB asi preto. inac by to bola katastrofa mat zakladnu VISTU to by som sa zosalel ale tak sa mi vela veci nenacita na zaciatku lebo nie su ani v ovladacich paneloch........Ale chcem skusit aj nieco ine ako Vistu preto mam OpenSuse 11.1 a asi vyskusam ako vravite Mandrivu :) a basta...
zacal som poriadne na mandraku (kedze vtedy este fedora nebola, len povodny redhat - v ktorom uz z licencnych dovodov nesli mp3 a bez netu to bol takmer neprekonatelny problem).
teda z mandraku za obcasneho skusania som presiel na fedoru (vtedy este s privlastkom core a verziou 4) a tak nejako sa jej drzim.
samozrejme mandrivu aj opensuse v najnovsich verziach mam odskusane, nic extra mi nepriniesli :-) ale netvrdim, ze sa niekomu nemozu zapacit.
Citacia z CLANKU
Linux na Desktopu je v krizi. Musí být. V minulém threadu mě naprosto šokovala odpověď Aničky, která jak jsem pochopil, je vývojářem v Suse:
Já mám 11.1 samozřejmě na obou mašinách v práci, ale přes práh domu mi to nesmí. Krabicí už jsem úspěšně podarovala kamaráda, který chudák ještě neví, do čeho jde. Marnost nad marnost... přitom by toho času navíc asi nebylo potřeba až tak šíleně moc. Takže když se mi teď doma o víkendu rozsypala databáze od zypperu v jedenáctce tak, že jsem to nedokázala spravit (hloupá náhoda, nikdy předtím jsem o podobném bugu neslyšela), meditovala jsem chvíli nad tím, co si počít dál... a pak nainstalovala Debian. Nadávám si, že jsem to neudělala už před lety. Asi hned tak nebudu měnit :-)Kladu si otázku v jak blbém stavu asi Opensuse je (nebo není), když vývojář chrochtá blahem, že se ho doma konečně zbavil a nainstaloval Debian - když už v práci musí mít ty zabugované 11.1. Co zamýšlejí Novell potažmo RedHat s Linuxovým desktopem? Vyklízí pole Shuttleworthovi?
No sam som sa cudoval taky pekny operacny system a tak ho ZHOVADIA.. hmmm Verzie radu 3 su najepsie a netreba sa plasit instalovat hned ked nieco nove JE"!!!! teda 10.3 alebo ked tak pockat OpenSuse 11.3 ......Ale je pravda ze novu OpenSuse 11. totalne posahali a odflakli mam ju nainstalovanu ale uz to mazem a ani ju neodporucam instalovat.Kde ani zakladne veci ako napr vlozim Audi-CD do mechaniky a nevie co ma v mechanike alebo napalovanie ? HRUZA DES. Ja viem dakde to po 20 h na forach najdem alebo ked prestudujem neviem ake navody..Ma to fungovat a basta . Clovek co ma uz pracu a pride z prace po 8h a toto mu zacne robit ?..Mozno ze studenti maju cas sa vrtat v tom ale koncovy bezny uzivatel si nieco take nikdy neda na PC Hovorim o OpenSuse 11.1 Nie o OpenSuse 10.3 aby som sa niekoho nedotkol... Proste je to SHIT ...
Tazke na zaver Mandriva Linux 2009 CZ to asi vyhrala podla mna . Mozno kym vyjde novsia veriza OpenSuse 11.3 ale OpenSUSE 11.1 = 20 h na forach super sa naucis robit s prikazmy :) asi to je dobre xixi :) ale to je vsetko :)...
---
Přijde mi, že komerční distra s "free" verzí jen využívají uživatelů oné "free" verze k otestování nových technologií a odladění vážnějších chyb, a svoje úsilí věnují vývoji komerční verze distribuce, která je (snad) dostatečně otestovaná a odladěná. Tohle pak bohužel hází dost nepříjemný stín na GNU/Linux jako takový, protože nováčci mají tendenci používat především "free" distra Čemuž se já osobně vůbec nedivím. Neznám moc lidí, co by si rádo práci tahalo i domů. Vezměte si, že jste v práci, tam řešíte neustále nějaké problémy s daným produktem, a pak přijdete domů, chcete si odpočinout, a máte opět usednout k tomu, od čeho si vlastně chcete odpočinout? Já se naopak divím, že se SUSE nezbavila dříve
----
Nechcem nikoho provokovat ale ludia by mali vediet pravdu ze co si INSTALUJU na PC aby potom nestracali cas....
1. môže byť frustrovaná (príčin je nekonečne veľa)
2. môže byť unavená a má debku
3. môže byť sexuálne nekojená, a vtedy podľa Freuda si perzonifikuje falus s open SuSe, na ktorom vidí všetky chyby ...
4. Všetko dokopy ...
Linux je sloboda výberu a nie, že jedno distro je na "sexuálny podpriestor" a to druhé je "nirvána" !!!!!
neviem ako 10.x verzie neskusal som ale z debianovimi distrami som bol spokojny a tzeraz mam mandrivu 2008.1 na nej mi ide vsetko tiez neviem ako je to teraz z 2009-kou ale nechcem sa stym babrat kym to ide lebo mamu mi z toho slafi trak.
Hej tiez som pocul ze si treba pockat aj na tie verzie po ci Mandriva 2009.1 alebo Suse11.3 keby som to vedel tak to netaham ale aspon mam nejaky ten prehlad a skusenost :)
Hej viem ze Linux je o slobode a neda sa povedat co je lepsie tomu rozumiem ale da sa zhodnit ich praca ako sa ku nej stavaju...
Vieš, sepilko, teraz je naozaj tažko povedať, čo je pre rozvoj a pomoc openSuSe lepšie, že či na blogu odpisuje (Anička) na otázky, ako systém vývoja openSuse zlepšiť ALEBO napísať taký článok o ktorom sa bavíme ... :-(
Zatial najspokojnejsi som bol s Ubuntu. Podla mna je najviac odladeny
(my vieme...)
Не разумем, не розумію, ne razumem, ne comprends pas, ikke forstår, 不明白
sice ano, je to velky projekt :-) takze aj 4x v tomto poradi:
Debian GNU/Linux
Debian GNU/kFreeBSD
DebianGNU/HURD
Debian GNU/NetBSD
alebo ked chces zdrojakovu distribuciu, tak skus sourcemage
ak chces dobry kompromis, vyskusaj debiana
ja som sa najviac naucil pri upravach media, teda u mna to bolo *buntu a spol
..a na Debiana sa určite vychystám, ale trochu neskôr.
No ak sa len budeme rospavat urcite sa nic nevyriesi :) ale ak uz maju niekoho vo vyvoji kto sa o tieto otazky zaujima a posuva to dalej tak to urcite percento na vyvoji urcite bude mat..Len sa trea nebat poukazat na chyby nie preto ze chcem ich DISTRO zrusit ale preto ze to chcem zlepsit a preto o tom rospavat :) ved o tom je komunita.......
Inac ten Debian nie je moc dobre pre bezneho uzivatela co ma rad plochu a IKONY ? :) nie ?