Open office ako náhrada za Microsoft Office
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Na rozdiel od KDE, ktoré opúšťa x11 a prechádza na ešte nie úplne doladený wayland, xfce necháva podporu wayland len neoficiálne.
Zdroj: xfce.org
Fedora 40 definitívne opúšťa X a prechádza na wayland spolu s prechodom na Qt 6 a KDE Frameworks 6
Zdroj: Fedoraproject.org
V Auguste 2023 bola v open-source Greenie knižnici vydaná kniha s poradovým číslom 300. S pomocou voľne šíriteľných programov tak vznikli knihy v slovenčine, češtine a ďalších 8 jazykoch vrátane esperanta. Knihy sú v najrôznejších formátoch a dajú sa prečítať na PC či na čítačke jedným kliknutím. Okrem beletrie, poézie či odborných kníh pod knižnicu patrí aj hudobná kolekcia či hry.
Zdroj: Greenie knižnica
na základe uznesenia Európskeho parlamentu o stratégii v oblasti normalizácie pre jednotný trh je prijatá norma na zjednotenie nabíjacích zariadení do 100W v celej EU.
Zdroj: dsl.sk / EU
Nový návrh štandardu Web Environment Integrity API od zamestnancov spoločnosti Google má údajne zaručiť "dôveryhodnosť prostredia klienta". Ide o spôsob, ktorý môže webová stránka skontrolovať, či beží v nemodifikovanom prostredí (napríklad bez blokovania reklám).
Zdroj: github.com
Linus Torvalds sprístupnil prvú verziu linuxového jadra v septembri 1991. No chvíľu trvalo, kým vznikli distribúcie.
V 1992 vyšli binárky MCC Interim, TAMU, SLS, Yggdrasil a DLD, tie však neprežili.
Najstaršími sú Slackware a Debian.
Intel končí s vývojom minipočítačov NUC. Našťastie to nie je úplne stratené, vyzerá to tak, že vývoj a výrobu týchto minipc prevezme firma ASUS.
Zdroj: Root.cz
Pred pár dňami boli vydané nové verzie tejto rozšírenej linuxovej distribúcie s Cinnamon, Mate a Xfce. Prinášajú niekoľko vylepšení, čo sa týka vzhľadu aj funkčnosti.
Zdroj: https://linuxmint.com/
Za prvé dva týždne sa objavili nové verzie, hlavne distier postavených na Debian 12 Bookworm, ale i nové verzie nezávislých distribúcií.
Zdroj: web
Bola vydaná verzia 3.6 LTS modelovacieho nástroja Blender. Medzi novinkami nájdeme napríklad podporu ray tracingu na Intel Arc, simulačné nody a mnoho optimalizácií.
Zdroj: blender.org
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
aby som upresnil kolegu- otvoris kazdy dokument, len ti moze vyzaerat inak,tabulka inde na stranke, ine obtekanie... Ale vacsinou je to OK. Je to sposobene tym, ze az do novembra 2008 nebol znamy fomrat MS-Office a tak sa jeho import/export do OpenOffice robil metodou pokus/omyl...
v anglictine su navdy
openoffice.org
ooportal.com
v cetine
openoffice.cz
602office.org
do MS Office existuje plugin, ktory umozni citat format ISO26300 t.j. format ofenofiice a funguje 100% ale verzia 1.1 funguje len na dokumenty Openoffice Writer v MS Office Word
http://www.sun.com/software/star/odf_plugin/index.jsp
problém je v tom, že bohužiaľ potrebujem súbory vo formáte .doc, či .xls
ale ja zvacsa tlacim priamo z mojho notasu takze nemam prblem
import doc suborov viac menej bezproblemovy akurat mi na obrazovke do nich pridava nejake cudne sede obdlznicky ale tie sa netlacia tak mi to nevadi
a ako som uz povedal ked prejdes na linux urcite nie kvoli OO a ked mas kupeny MSoffice ten sa bezproblemovo instaluje cez wine (dnes uz asi aj ten najnovsi 2007 ci kolko)
ale export do pdf ako sa tu spomina je tiez fajn a dost dobre funguje
ked predsa odovzdavam nejaku pracu nechcem aby mi niekto iny do nej kecal a pisal, pokym to nie je konzultant ;)
jednoducho ludi treba uviest do faktu, ze existuje format PDF ktory je prave na pripady kde odovzdavas nieco co nechces aby niekto iny editoval/pouzival a vzdy a vsade to vyzera rovnako
kompatibilita je lepsia v OO3 ale nie dokonala.
a gnumeric na xls. OO je dosť masívny program :/
- ja si nemôžem dovoliť skúšať, či mi to uložilo na 95% dobre, alebo je to zle. Predsa nebudem mať kvôli tomu naištalovaný trebárs word, aby som to skúšal - to potom rovno môžem robiť iba vo worde. Nemôžem niekomu poslať bez toho súbor, že ak nepôjde, tak to skúsim opraviť potom.
- ja viem o výhodách pdf, no ak to chce druhá strana ako .doc, ako mi je to jedno, že v pdf to bude dobre vyzerať, ak raz potrebujem .doc. DOC je bohužiaľ dnes doslova štandard,
- o školách a návrhoch nemá význam s baviť, čo si zmyslia, ak to budú mať a ja to nezmením, že to chcú mať v microsofťakych suboroch,
ešte raz díki za rady, no s tým už teda nič nenarobím
hovorim o .doc lebo .xls nemam odskusane a nikdy som s nimi nerobil pob OO