Potrebujem sformátovať HDD
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
potrebujes program gparted, mylsim ze na ploche live cd je ikonka ak nie tak je v SYSTEM→SPRAVA→EDITOR PARTICI (GPARTED)
A TAM SI UZ UROB CO CHCES
s windows xp cd:
staci vlozit cd windows a pri instalacii sa da disk pekne naformatovat
s vista cd/dvd:
aj tam sa to asi da
Ale skus
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/?da bs=512 count=1
. To spolahlivo premaze tabulku rozdelenia diskov.Za druhé múdri ľudia čo mi písali , že windows vie sformátovat HDD tak sa mýlia pretože ubuntu mi celý disk označilo ako EXT3 a windows ho považuje za nepripojený / nefunkčný. čiže si nepomožem.A skäšal som to takže viem.Dal som tam aj vistu a aj xp a jedno aj druhe napisalo to isté.
ja som skúšal spustiť ubuntu aj cez LIVE CD UBUNTU a spustil som GPARTED.Mal som tam HDD ktorý som vymazal a znovu som vytvoril nový jeden oddiel NTFS a ked som dal APPLY tak to len nejak označilo ale neformátovalo ho.A teraz som tam znovu dal CD/DVD windowsu a znovu to isté mi vypísalo.
Môžete mi teraz niekto vysvetliť čo mám robiť aby som ho sformátoval?Myslím že keď mám ubuntu prostredie cez LIVE CD tak nemožem na HDD mazať a aj hocijaké zmeny po vypnutí PC sa zmažú.Tak ma napadlo , že by som mal zrejme v termináli povoliť zmeny HDD.Môžete mi niekto poradiť ako na to??? ĎAKUJEM
CD windowsu je "od kamarata" nie je originalka.Skúšal som tam dať aj cd vista aj xp a nič.Vložím ho tam a načíta ho.pri vista cd sa spustí nejaké okno že sa načítavaju nejake info a ja nič nestláčam všetko sa to robí automaticky.A potom mi len vypíše dačo po anglicky že error a da sa stlačiť iba "enter" a tým spustím znovu načítanie dát.Aj to som skúšal a znovu to isté.
Pod XP je to podobne tiež mi tam naskočí klasická modra obrazovka že načíta hocijake info a data ale po niekolkých sekundách mi napíše že nelze nainstalovat.pripojte HDD.
čiže som usudil že windows ten hdd nevie nájsť.Ale pokazený nie je pretože pod linuxom frčí.Ale teraz ako som sa hral s tým GPARTED tak som HDD z EXT3 som ho chcel formátnuť na NTFS aj mi to tak označilo ale nenaformátovalo ho pretože som bol práve na tom OS ktorý je na hdd.A preto som skusil LIVE CD GPARTED.
Vložil som ho do cd-rom a spustil pc.nabehlo mi okno z ponukou avšak ked som si na nejaku klikol objavila sa chyba "ERROR 17" a to asi preto lebo nebolo možne načítať dake data z HDD pretože som ho označil na FORMAT ale nesformatovalo ho.
FAKT už neviem čo s tým.
Napadlo ma že s LIVE CD ubuntu spustim OS z CD ale niekde som čital že ak chcem robiť nejake zmeny na HDD tak to musim povolit ale to ja neviem ako sa to povoluje.VEDEL by niekto že čo mam spraviť?
Dalšia možnosť by bola tá , že by som si HDD odmontoval a pripojil ho na stolný PC zo SATA prípojkou a skusil to cez XP naformátovať.Riziko je to že mi ho XP nenájde.No a potom som už v koncoch pretože viac neviem čo spraviť.
Helpnite mi niekto prosím.
dufam že ste dačo pochopili z toho čo som napísal.
Stiahni program, nainštaluj ho do stolného pc a vytvor si bootovateľné cd. Je tam niekde na to
položka. Strč do notbúku a uvidíš, či acronis nabehne a bude vedieť narábať s diskom. Je tam
automatický aj manuálny mód. Upravy sa vykonajú po potvrdení na šachovnicovú vlajku hore v lište.
Tie notbúky s preinštalovanou Vistou sa chovajú dosť zvláštne, lebo aj mne po úprave pripojenia
jednotlivých partícii v linuxe už Vista nenabehla a inštalačka hlásila, že nemôže násť žiadny oddiel disku potrebný na nainštalovanie windowsu. Mne však inštalácia nabehla a dovolilo mi na hdd obnoviť
a naformátovať oddiely s ntfs.
xp ti nevie instalovat preto lebo nemas na instalacnom cd driver pre tvoj disk
live cd ubuntu (to z ktoreho sa aj instaluje)
netreba pripajat disk ani povolovat zmeny (iba keby si na ntfs disk chcel ukladat data), pri mazani ho praveze treba odpojit - to ma spravit gparted
disk by som neformatoval - predsa len linuxovym nastrojom formatovat na ntfs (aj ked to asi bude tiez funkcne) - ale len by som odstranil vsetky oddiely a NIC neformatoval
potom treba ist na stranku vyrobcu noteboku a pohladat dodatocny driver pre xp na rozpoznanie diskov
ten ale byva zvacsa (ak teda je) na diskute (co asi nemas mechaniku) ale da sa to osmeknut pomocou usb kluca - ale to pohladaj na nejakom fore o windowse
kedze linux ti tam ide na tomto fore ti nemame uz velmi ako pomoct
Ja som už skúšal všetko takže neviem čo stým može byť.
Ešte ma napadlo ked tu niekto písal že najsť si western digital a číslo svojho HDD a nainštalovať driver aj som dačo skušal ale nič.Ja už neviem čo s tým môže byť.
Máte nejaké nápady???
DAKUJEM
pri instalacii xp je moznost stuknut (asi F7) na instalaciu dodatocnych driverov, tie sa daju zohnat na strnakach vyrobcu disku/notebooku, ale zvacsa su na disketu (treba najst na windows fore ako to obist - da sa to pomocou usb kluca)
toto vsetko som ale uz pisal takze hladaj na windows forach
Ale to naozaj nie je chybou Linuxu.
nie som si isty co som to uz PRESNE tak robil ale zda sa mi ze hej a ze to slo
ale je pravda ze v 90% pripadov xp instalujem (ked ho treba) ako prve na ciste disky
HDD som sformátoval tak ako som chcel.
DAKUJEM