Pouzivam Windows, no aj tak sa obcas mrkne na Linux so zvedavosti :-)...najviac ma zaujima otazka ze ci sa da vobec fungovat pri Linuxe bez internetu? Na windowse kludne nainstalujem drivre co mam k notebooku, programy co mam napalene na cd...a takpovediac k nicomu nepotrebujem internet...lenze keby som chcel Linux clovek musi vela hodin venovat aby sa niecomu priucil rozchodit hardware (stastie maju ti co im vsetko funguje hned:-) )No a pri tom by som potreboval pripojenie k internetu...Tak moja otazka je ci sa da vobec pod linuxom fungovat bez internetu tak ako je to pri windowse?
ak ano, tak si tam mal urcite len zakladne casti software, alebo sa mylim? myslim tym len zakladne verzie, vsetko sa aktualizovalo az po pripojeni na net, nie? ale mozno mas win zadara, teda zatial, lin je free, tiez je treba aktualizovat, ale ako pises, baliky nainstalujes z netu, no mozes si ho aj kupit, spolu s priruckou je to myslim okolo 800 SKK, UBUNTU 8.10 , aj ked je uz novsia verzia, je to na asi 4 dvd. Porovnal si si ceny?
Ty koki, to si teda dal. Nemas este nieco? Ponukni.
A ja nenadavam na linux ani na nic ine, ani ze zle funguje ale myslel som tym ze linux pre svoje dobre a spravne vyuzite potrebuje internet a to hodne.
pouzivatelia greenie si myslia nieco ine
pouzivatelia mandrivy si myslia nieco ine
pouzivatelia pclinuxos si myslia nieco ine
pouzivatelia mintu si myslia nieco ine
...
aktualizacie sa nachadzaju aj na roznych distribuciach ktore sa zakladaju na niecom inom.
napriklad vyjde ubuntu (pre priklad) 1.1.
potom vyjde mint zalozeny na nom napriklad 15.1.
najviac aktualizacii je v prvych tyzdnoch, takze mint ich ma okamzite a do ubuntu sa stahovat musia. tak isto je to so vsetkymi distrami
Pred 3 tyzdnami som susedovi preinstaloval windowsxp na cca 6 rocnom pc, ktory kupoval uz ako pouzivany. Samozrejme nemal zidne cd s drivermi. Instalacia trvala tak 60-70 minut aj s vytvaranim novych particii a driver na sietovu kartu som hladal 2 hodiny na internete!
Co ma najviaz zarazalo bolo ze islo o zakladnu dosku MSI. Samozrejme na ich hlavnej stranke nielenze som nenasiel dany driver ale ani tam neuvadzali presny tip sietovej karty na danej zakladnej doske.
A tak som musel nainstalovat externy program na detekciu hardveru (ktory som samozrejme tiez stiahol z internetu) lebo windows nebol schopny presne urcit o aku sietovku ide.
Ked som uz konecne nasiel a nainstaloval ten vy.ebany driver tak som len tak zo zvedavosti dal nabootovat z dvd-romu ubuntu-live cd. Prehodil som lan kabel z mojho pc do susedovho klikol na Firefox a internet fungoval hned.
Zaver: Bez internetu nie je natom windows o nic lepsie ako linux. A co sa tyka detekcie hardwaru windows zaostava svetelne roky za linuxom.
Trollujes.
Ale tie zabrany mas ty.
PS.: tak som raz aktivoval sietovku na standardnej doske nvidia, pod windos nic. LiveCD bez problemu, tak som tovno nastavil ten router tam.
A čo sa týka netu, tak ak by mi nešiel net, tak ani neviem načo by som zapínal komp.
Presne toto som chcel napísať aj ja. Predbehol si ma.
stiahol som si jeden font a chcem ho dat medzi fonty, ale neviem ho tam skopcit. stale mi vypisuje, ze nie som opravneny menit tieto systemove subory. neviem sa ani za boha prihlasit ako root. da sa to nejak aj bez terminalu? lebo priznam sa, som v ubuntu novacik a s terminalom nie som velky kamos...
thanx
vacsinou cez alt+f2 sa das lahko...
napriklad buntu: gksu nautilus
napis nam sem co presne si napisal do toho alt+f2
kalina.ttf je nazov suboru, ktory som chcel skopirovat...
a duzam ze existuje ten adresar usr/share/fonts/truetype/martin/
(nezabudaj ze terminal rozlisuje velke a male pismena! je rozdiel plocha a Plocha)
p.s.: Co sa tyka zakladatela temy, jeho problemom je, ze sa nudi, velmi sa nudi a tak sem prisiel s niecim takymto, lebo asi vedel,ze odozva na seba nenecha dlho cakat.
Ja som na linux presiel tak ze som si jedneho dna povedal, dam si linux (dualboot) a budem sa s nim snazit pracovat.
Tak aj bolo a bola to konkretne mandriva 2005 vies co, nevedel som na tom spustit ani film tak som sa dal do badania, najvadsi problem bola wifi karta a stou spojeny internet, trvalo dva mesiace pokial som to rozbehal, ale dalo sa to. Teraz je rok 2009 a tak vies kolko rokov robim vylucne v linuxe naucil sa sa ako na to.
Ak chces pouzivat linux bez internetu musis mat tolko znalosti aby si vedel co konkretne potrebujes a spravit si na to dake CD (nieco ako mas teraz na CD on vyrobcu) potom nemas problem pracovat napr ako ja 3 mesiace bez netu. Priklanam sa vsak k nazoru bicykla bez retiazky. Ten net je na nezaplatenie, ale podla mna je to tak aj u windows. Este dodam ze za posledne roky linux spravil peknych par krokov v pred a to s cim som mal problem v minulosti uz nemusim riesit. Tie live CD obsahuju priblizne tolko ovladacov kolko je v aktualnej dobe hw. Takze ak nemas daku exoticku masinu nemal by si mat problem ak mas je to ale aj tvoja chyba Ty musis vediet ci to co kupujes naozaj stoji za to.Este dodam ze ak si nainstalujes iba windows tiez v nom nemozes plnohodnotne pracovat bez toho aby si doinstaloval doslova vsetky potrebne programi. Distra linuxu vsak spravidla obsahuju vsetko aby si musel doinstalovat iba minimum k zakladnej praci.
az na to ze pre linux vecinou inde ako na nete programi nenajdes zatial co pre win sa staci niekoho opitat a urcite sa najde ale prakticke vyuzitie to ani potom moc nema
u win je najveci problem s kodekmi lebo casto aj po instalacii nejakeho toho kedakpaku nie je zarucene ze prehravac snim bude spolupracovat (osobne skusenosti ) atd.
len tak ze ako tu citam kazdy ma v niecom pravdu a pocitac bez netu (trvalo ) je proste blbost a prakticky pouzitelny iba na pisanie a tlacenie dokumentov
Načo aktualizácie keď som bez netu :-D ....doteraz na nič.
uz dlhsie som sa pohraval s myslienkou zavrhnut window$, len sa mi nechcelo menit zauzivane ritualy. trosku som "riskol", [aj ked "risk" nie je dobre oznacenie]
teraz sa ucim zit s linuxom a som s nim nadmieru spokojny,
zatial ako zaciatocnik nevyuzivam zdaleka vsetky moznosti, ktore mi moze Linux ponuknut....
co vsak by som linuxakom [hlavne profesionalnej komunite v SK/CZ] podotkol - je prelomit tu barieru nevedomosti mnohych ludi. Napriklad aj ja sam [a drviva vacsina ludi, zijuca v mojom okoli], som pred cca rokom ani nemal tusaky, ze okrem MAC a Windows existuje aj iny os...
chce to viac promovat Linux - viac "sedliackych" no putavych videi, z ktorych musi kricat, "Preco Linux ANO!"
mozno tiez rozsirit sortiment eShopu - aj o take gycoviny ako batohy, pera, klucenky, ine dovtipne reklamne predmety, ktore zaujmu [s logami roznych distribucii]
a co je najdolezitejsie viac informovat verejnost o akciach typu LinuxFest [print, media]
..tolko od amatera..
whyLINUXisBETTER.net
Totiz ak kupis pocitac s predinstalovanym windowsom tak samozrejme ze ti tam daju zakladne drivery. Ale ak kupis PC s predinstalovanym linuxom u predajcu co linux instaluje a predava tak je situacia taka ista. Cize pustis aj mp3, xvid, dvd atd.
Rozdiel je samozrejme v tom ze win je rozsirenejsi a kupis ho vsade LinuxPC zas nie. Ale otazka bola ina.
Ked spravis cistu instalaciu win tak co ti pojde bez netu? Hovno!
Ano mas cd na ktorom mas kodeky, programy, drivery lenze take cd sa da spravit aj na linux a budes fungovat bez internetu.
A odkial mas to cd s kodekmi a programami na win? Bud si ich stiahol z internetu a napalil na cd alebo to mas od kamarata ktory to stiahol z internetu a napalil. A to iste sa da spravit aj na Linux.
Takze ak ta najviac zaujima otazka citujem "ze ci sa da vobec fungovat pri Linuxe bez internetu" odpoved znie ano, a nie horsie ako na windowse.
Ale ved to vies aj ty alebo o co ti ide?
Čo máš nainštalované.
;-)
Linuxovú distribúciu ? Akú ?
... ked som vyguglil daky linux (pclinuxos2007) tak mi nesiel net reku asi bude stary ked je 2007... narad prisla mandriva 2009 kde sa mi podarilo neakym zazrakom vytvorit dualboot a cumel som ako tela na nove vrata ze mi tam ide vsetko... od wifiny az po uspatie NB... cize neviem co ty tu riesis ze windows bez netu funguje... tie ovladace co mas na cd ma majoritna vacsina linuxovych verzii uz zakomponovanych v sebe ;)
Cela instalacia aj s formatom trvala 1,5hodky /ale tak to trva aj pri win/. rozdiel bol v tom, ze pri wine este dalsie 3hodky instalujes drivre a dokokolecka rastertujes PC a tu som mal plne funkcny PC so vsetkym.
K tomu netu... ja chodim na fora a ucim sa ako tu pracovat. Pretoze aj pri MSW aj pri GNUL aj iM ak potrebujes programy tak si stahujes z netu.
a teraz k podstate prispevku...
Mam problem s instalaciami programov. Pouzivam Kubuntu 9.10. Docital som sa, ze niktore programy su kompatibilne len s niektorymi distrami. napr. .deb s debianom/ubuntu... rpm/redhat adt.
Moja otazka je... ako spustit program napr: .rpm na ubuntu? Predpokladam, ze dostanem odpoved : naistaluj kniznicu... Aku? odkial? Ako?
PS: v terminali som sa zatial naucil prikaz cd, sudo apt-get install xxx a ked mi to ponuklo nejaky doplnok,tak sa podarilo ho doistalovat..:D
inak v kubuntu mas tiez graficky program na instalaciu programov (adept sa to myslim vola), alebo si mozes doinstalovat synaptic.
apt-cache search klucove_slovo
presne znenie
sudo sh ./<cesta_a_nazov>.sh
zatial dakujem :D