Linux Arch konzultacia
V oblasti Arch mam malo nastudovane. Orientujem sa na derivacie Ubuntu, ale mam v plane rozdelit HDD na dalsiu particiu, kde mam v plane dat Arch. Dakujem Vam.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pozri si toto: Klady a zapory distribucii Tam najdes aj plusy a minusy Archu
Ja pouzivam arch uz niekolko rokov a pocas toho som sa naucil velmi vela. Konfigurovat musis vsetko sam, bezia ti iba daemons ktore naozaj potrebujes, proste si to prisposobis ako chces / a to prehladnymi konfigurakmi. Ak sa chces nieco naucit, Arch je urcite dobra volba
Myslim, ze tato linka ti odpovie na otazku ati hd 2300 linux driver
urcite to uz niekto vyriesil a zavesil na net navod / treba hladat, skusat, ucit sa
Taketo trivialne veci tu snad riesit nebudeme. Treba to rozbalit. Kazda normalna instalacka ma v sebe subor INSTALL, kde je navod ako na to. Alebo niekde na nete. Vidim, ze tebe sa arch bude hodit / naucis sa :)
BTW kcel si pocut zapory - v Archu budes tri dni riesit uspavanie, vec co v openSuSE funguje out-of-box.
Manualna konfiguracia je aj dobra aj zla vec. Osobne som uz nemal chut rozbehavat kazdu kravinu v Archu. Stiahol som si DVD openSUSE, nainstaloval a uz nemusim riesit prkotiny, vsetko ide hned po instalacii.
pouzivam suspend a ideto / ake prekvapenie.
Jedine co som musel nastavit bolo visudo aby som to mohol robit ako user bez roota
je tam aj forum (ceske)
http://wiki.archlinux.org/index.php/Instalační_příručka
http://www.archlinux.it/wiki/index.php?title=Oficiální_instalační_příručka_(Česky)
archlinux-2009.02-core-i686.iso
takze tar.gz ani nic ked patry do archivu. Dnes stiahnem, zalohujem system a vyskusam.+ velmi dobra wiki, komunita celkovo
myslim ze ak sa chces aj nieco naucit tak je to velmi dobra volba
Pre mna je Arch cislo 1.
Velke plus ma AUR :)
# nano /etc/pacman.d/mirrorlist
Arch ta prinuti casto pouzivat web vyhladavace a wiki
bol som na linuxalte a pekne som to spackal, co nie je ziadne tajomstvo. ale pokial ide o greenie ako "pokazene ubuntu", tak skus si najskor skusit nieco pred tym ako to odsudis...
ako vidim tak ma vobec nepoznas. ak chces o niecom pisat tak si pis, ak sa chces vyjadrovat tak sa vyjadruj. a ak chces kydat hnoj na mna, ozvi sa cez IM. pochybujem ze tu niekoho zaujima, ze si chces nieco dokazat...
Podobne plati ale aj pre teba. Hore si spomenul, ze openSuSE je vistovite. Ty ako customizator by si mohol pochopit, ze vista nainstalovana z DVD je sice napikacu, ale skuseny uzivatej (ja :) ) z nej dokaze spravit pomerne rychly, maly a spolahlivy OS (Vista na mojom HDD zabera 4.2GB - ta z DVD ma 15).
To iste plati pre openSuse, netreba hned odsudit distro za to, ze ma ikonku na nastavenie IP adresy.