zeby pokus o arch?
rozmyslam nad instalaciou arch linuxu. myslim totiz, ze mat nejaky prehlad len v *buntu zacina byt malo. Po tom, co moje niekolko nasobne pokusy o skamaratenie sa s fedorou skoncili velmi zle, debian nie je to po com moje srdce tuzi a opensuse povazujem za chaos (a nova mandriva tiez nie je pre mna stvorena), tak by som sa rad trochu pustil do archu. Moje poziadavky su pomerne jednoduche:
1) nainstaluvat to a umoznit pripojenie na internet
2) dat dohromady graficke prostredie
3) naucit sa nejake tie zaklady
Pocas instalacie budem mat pripojenie do internetu na inom pocitaci, takze ak by bol problem, tak kuknem dokumentaciu alebo sa tu spytam.
Otazka vsak cislo 1: aku verziu stiahnut? zatial som vzdy pracoval len s 32 bit OS.
udaje o mojom pc:
Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz
1200.000 MHz
L2 cache 1024 KB
3GB RAM
GeForce 7300 GT
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz
stepping : 13
cpu MHz : 1200.000
cache size : 1024 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 2
apicid : 0
initial apicid : 0
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips : 3989.96
clflush size : 64
power management:
processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz
stepping : 13
cpu MHz : 1200.000
cache size : 1024 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 1
cpu cores : 2
apicid : 1
initial apicid : 1
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips : 3989.97
clflush size : 64
power management:
otazka je, co sa chces naucit a nemozes sa na ubuntu?
ale vazne.. co take ta moze naucit arch, co ta nemoze ubuntu/mandriva/fedora/osuse/...? teda okrem ineho prikazu na dve veci s balikmi.
V Ubuntu ti to vacsinou funguje bez zlozitejsieho nastavenia. V Archu (aspon co som si o nom precital vo wiki) si vela budes musiet nastavit v konfigurakoch. Tak ta to prinuti naucit sa to konfigurovat, aj ked v Ubuntu ta to asi prilis trapit nebude.
Iba tak zo srandy som si to skusil stiahnut a VirtualBox uz formatuje disky. Som zvedavy ci to aspon doinstalujem az do konca...
ping presiel ako "nepresiel". teda ze sa poziadavka odoslala no neprisla odpoved
Nakoniec som sa dostal k tomu, ze som chcel vytvorit heslo pre roota a nejak sa to zacyklilo a stale vypisovalo tu istu chybu a nic sa s tym nedalo robit....no nic zajtra mozno skusim znovu :-D
Nevidim dovod restartovat system kvoli tomu.
tak to mozem skusit nejake zakladne veci z pacmana...
ale tak zatial tazka fantasmagoria, som v archu total zaciatocnik...
takyto ludia aj existuju? rasdej otocis masinu ako napisat jeden prikaz, ktory aj tak pretabujes za 1sec?!
ci uz WIFI, kabel, alebo ORANGE 3G, potom to je vsetko este jednoduchsie
takto to u mna nejako vyzera... vsak uplna nadhera? :)
inak naj vec na archu je podla mna aspon zatial to, ako poriesili rc.conf
inak pokazil sa mi pacman :(
error: failed to synchronize databases
error: failed to update community (transient resolver failure)
skusali sa rozne figle, ako pacman -Sy, no stale to iste...
mam nastavenych 5 serverov (4 polske a jeden cesky), zakomentovania som kontroloval
mimo virtualu funguje, ved sem pisem. a nemam nainstalovany firefox, links ani nic take... bohuzial :( a ping mi to neberie.
skusim zistit ci mam wget...
nie som teraz pri tom pc
Všetko resp. väčšinu nájdeš v dokumentácii alebo vygoogliš.
Uz viem ako si to myslel :)