Linux v segmente netbookov neuspel
Ak si kladiete otázku, aký podiel Microsoft vybojoval, mali by ste vedieť že na 9 netbookoch z 10 beží Windows. Linux drží slabých 10 percent.
Pomohla tomu nová politika týkajúca sa systému XP. Microsoft chcel pôvodne ukončiť jeho predaj, keď sa však ukázalo že Vista je pre netbooky silným sústom a Linux by si mohol polepšiť, nastali zmeny. „Ix-péčko“ sa predáva naďalej.
Čo to znamená pre Linux? Opäť sa ukázalo, že používatelia sú príliš naviazaní na svoje zvyky a skúsenosti, takže ak to nie je nutné, po zmenách nesiahajú. Radšej si priplatia za Windows, akoby mali vstúpiť do čohosi nového, pre nich doposiaľ neznámeho.
opäť ďalšie fiasko linuxov, ach bóóóže kedy už niečo vymislia aby som nemusel ťukať do riadkov...ale iba klikať
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Osobne mi nejde ani tak o presadenie Linuxu, ale o presadenie otvorenych formatov a standardov. Aby nebol problem s .doc a podobnymi hlupostami. Aby dokument vytvoreny vo Windows fungoval UPLNE krasne aj pod Linuxom a naopak. Aby sa zacalo s html5 a Vorbisom a Theorou. Aby uz konecne MS zmenil hlupu politiku a aby to, aky mame OS, nehralo uz ziadnu ulohu.
Otvorene standardy suborov a dokumentov.....
Dôvody prečo mam dualboot- tolerancia, hry, profesionálne programy(nespustiteľné vo wine), a niekoľko formátov súborov.
Verím že v budúcnosti nebudú dôvody zostávať na nejaký systém.
Trochu inu statistiku - 30% predavanych netbookov s Linuxom - uvadza Dell, co je bezpochyby uspech. Ako dovod uvadzaju aj snahu o co najlepsie informovanie zakaznikov, co Linux je. A to vraj ini vyrobcovia netbookov nerobia.
windows je jasny vytaz, pretoze linux ako slobodny softver nema tolko penazi na marketingove aktivity...
inak pouzivam jednoduchu graficku linuxovu distribuciu, kde sa da vsetko naklikat - napriek tomu sa vsak coraz viac vrtam v terminali, ktori ma velmi vela zaujimavych moznosti. a takych je tu viac...
Pise sa "vitaz".
osobne som s eee robil len raz, nahadzoval som tam ubuntu eee a bolo to fajn. ten xandros ma svoje vyhody, je velmi jednoduchy - co neumoznuje jednoducho robit zlozitejsie upravy :(