Vlastne Distro
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
takze prva vec je zobrat si lubovolny textovy editor a napisat tam, co by to bolo za distro.
teda komu by bolo urcene, co by obsahovalo, ake by malo vyhody od ostatnych...
ked to budes mat, daj nam to sem do fora.
btw ubuntu 9.4 neexistuje :)
tento adresar je tam asi len nahodou, nedopatrenim:
http://cdimage.ubuntu.com/releases/9.04/
Ale teraz robim jeden programik, tak to musi hodinku počkať.
Distro má byť určené pre ľudí ktorí nemajú Net. To je hlavná skupina ktorú by som chcel osloviť. Dôvod mam kamarátov ktorý bi chceli linux ale nemajú Net a boja sa.
namiesto metabalika si mozes doinstalovat vsetky programy pridavane do greenie z oficialnych zdrojov, ktore mam napisane v poznamkach. nejake tie vlastne vynalezy vacsinou v deb balikoch nemam. co sa snad zanedlho zmeni...
mkfs - vytvor filesystem
cp - skopiruj kernel na disk
... - vytvor nejaky /sbin/init (staticky ash alebo tak nejak)
grub - pridaj novy polozku ktora bude ukazovat na ten kernel na tej partici
hotovo
moja rada, ser na to
aké chyby aké zálohy ....
Spýtam sa ťa základnú otázku typu UID01,
Na čom ideš tak nezodpovedne, keďže nedodržiavaš správny pomer zmesi ?????
Ty si naozaj myslíš, že ten pomer je správny ???
je nezodpovedne, ze som sa pytal, na co by malo to nove distro sluzit, aky by malo mat ucel?
aky pomer zmesi?
Testovanie a vytahovanie zo zaloh je dolezite, bez toho by nebola ani fedora. Ak sa nieco pokasle, tak je potrebne co najskor to napravit. Ak niektora funkcia nefunguje tak ako si zelam, tak s tym nieco urobim.
a ak myslis pomer zmesi ako nejake tie halucinogenne latky, tak myslim, ze Ti nebudem skakat do obchodov...
Vzchop sa čeče, lebo ti neprajníci urobia fork z Greenie.
Ak si myslis, ze sa Stano meni, tak ja si myslim, ze sa meni Dodoedo a to k horsiemu. A rad by som si o tychto veciach pokecal cez IM, pretoze nikoho nezaujimaju nejake hadky, po ktorych tak tuzis. Jabber mam v profile.
Greenie je upravene Ubuntu, ktore lepsie splna potreby casti obyvatelstva ako originalne Ubuntu. Ak chce niekto robit fork, ma k dispozicii tak original Ubuntu, ako aj moj vytvor a vsetky moje poznamky. Navyse na rozdiel od teba mam uverejneny Jabber.
Ak chces pomoct komunite, tak sa zbytocne nehadaj, nezneuzivaj svoje pravomoci a zbytocne neblbni. Stale je dost zaciatocnikov, ktorym dobry dodoedo pomahal. Kde je teraz?
Podľa môjho názoru ti to moc neprospelo a výsledky sú viditeľné u tak mladého človeka už teraz.
Čo s tým môžeš urobiť?
A) Radikálne zmeniť pomer okolíkov a blizny
B) Začať práce na BAKY linuxe
C) Naučiť sa kompilovať PPA jadro
D) Zrušiť zo zákona jabber a dať sa na meditáciu
Vzhľadom na demokraciu v ktorej žijeme, je to tvoja slobodná voľba.
Servus, rád som si s tebou pokecal.
Prajem vela stastia, podla mna je to vsak zbytocna zalezitost. Ak chces mat vlastne distro, tak si najprv skus podla handbooku nainstalovat gentoo a cely system nastavit tak aby si s nim bol spokojny. Ak to zvladnes, si zrely na citanie VDL.