Mam taký zvláštny problém a to je že mi zmizlo v priečinku /home/user/ všetko neni tam ani Desktop a tak ked ulozim nieco na plochu tak sa objavi aj tam akoby /home/user bolo priamo /home/desktop. Neviem kde to prestavit a problem mam odkedy som si zhodil raz Xka. Nechem ukladat velke subory na ploche ale priamo v priecinku a napadlo ma vytvorit priecino hned v /home ako
/home/videos
/home/desktop
Ale to je hlupost a hlavne koli pravam...
predtým aj potom pracuješ prihlasený pod rovnakým užívateľom?
daj si vypísať:
cat /etc/passwd
nájdi si svojho užívateľa a predposledný údaj v riadku je jeho home adresár, mal by to byť /home/user (resp. skutočné meno užívateľa). Over si aj domáci adresár roota...
inak dosť nejasne ten svoj problém popisuješ
otvor si konzolu ako root spusti mc a pozri sa do toho /home, ako to tam vyzerá....
cat /etc/passwd :
....
litong:x:1000:1000:litong,,,:/home/litong:/bin/bash
Ked pustim MC a prepnem sa do priecinka tak mi tam ukazuje nainstalovane aplikacie /adobe,/skype..... ako ked dam CTRL -H
A mam len priecinok /home/litong a to je vse ked sa tam prepnem cd /home/litong a dam dir tak mi to zobrazi veci na ploche cez nautilus tak iste.
-litong@litong-laptop /root $ dir
-Desktop
-litong@litong-laptop /root $ cd Desktop
-litong@litong-laptop /root/Desktop $ dir
-litong@litong-laptop /root/Desktop $
-litong@litong-laptop ~ $ cd /home/litong
-litong@litong-laptop ~ $ dir
-litong-laptop ~ $
---- neni tu polozka Desktop na ktoru ked kliknem tak sa zobrazia veci na ploche.
zabudnime na root, ako root by si nemal spúšťať Xka.
Teda ako užívateľ litong, vidíš na ploche nejaké súbory? (okrem pár ikoniek, ktoré nie sú súbormi v ~/Desktop)
je možné pravým tlačitkom v gnome zistiť ktorý adresár sa zobrazuje na ploche?
čo takto adresár ~/Desktop pridať (normalne ho vytvoriť), a reštartovať X-ka....
prípadne pridaj do neho cez nautilus nejaký súbor, reštartuj Xka a uvidíš či ho uvidíš na ploche...
Este jedna nepočitáčova rada, skús používať viac čiarok a bodiek, na správnych miestach, samozrejme. Zlepší to chápateľnosť tvojho textu...
sorry za pisanie:D
Alt+F2 gconf-editor
apps, nautilus, preferences
vpravo polozka
desktop_is_home_dir, zrusit zafajknutie
popis
Ak je nastavené na true, Nautilus bude používať domovský priečinok používateľa ako pracovnú plochu. Ak je to false, použije sa ~/Desktop ako pracovná plocha.
sudo gedit ~/.config/user-dirs.dirs
# This file is written by xdg-user-dirs-update
# If you want to change or add directories, just edit the line you're
# interested in. All local changes will be retained on the next run
# Format is XDG_xxx_DIR="$HOME/yyy", where yyy is a shell-escaped
# homedir-relative path, or XDG_xxx_DIR="/yyy", where /yyy is an
# absolute path. No other format is supported.
#
XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/" - a sem dopisat /Desktop
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/"
XDG_PROJECTS_DIR="$HOME/"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/"
ulozit a do terminalu :
xdg-user-dirs-update
a logout-login a je to, fuh skaredy google a este ja skaredsi, ze som mu to nevedel vysvetlit ze co chcem :D
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=554132
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=581498