vyber distribucie pomocou tabulky
v svete linuxu napriklad distribucii, roznych prostredi atd.
kedze distribucii je dostatok, tak sa pustam prave do toho. a tu hladam niekoho, kto...
1) ma prehlad
2) odporuci nejake distribucie (aj ked budem zatial cerpat z databazy znalosti a pouzijem udaje ktore su tam zhromazdene)
3) vymysli dobre otazky
samozrejme bude vsetko fungovat online, ziadna instalacia... vsak kto by instaloval xls subor :)
(ano xls, aby to fungovalo tak v ooo, ako aj v exceli ci gnumericu)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
robim nieco podobne... hlavny rozdiel bude v tom, ze toto sa bude dat jednoducho prehodit na cokolvek. taktiez bude moct byt okamzite cokolvek zmenene...
Arch
CentOS
Damn Small
Debian
Fedora
Gentoo
Greenie
Kubuntu
Mandriva
Mint
openSUSE
PcLinuxOS
Puppy
Slackware
Slax
Ubuntu
Xubuntu
Zenwalk
ak nieco pridat, tak dat vediet cim skor :)
... v tvojej verzii bude aj greenie?
PS:
Stanko vedel by som sto ho potom spraviť aj exe pre MS prenosnu portable verziu. Ešte aj pekne graficky upraviť.
graficky upravit... zanedlho to bude hotove, potom to otestujem a az potom to mozem graficky vynadherovat... no aby to dobre vyzeralo je zatial vedlajsie.
graficky to bude hlavne ucelne, teda bez nejakych tych kvietockov a neviem coho :)
aj napriek tymto veciam stojim za tebou a tvojou angazovanostou, ale naozaj by si mohol vyjasnit niektore veci. preco chrlis jeden projekt za druhym ked ten prvy este nie je pri konci? preco neberes do uvahy ludi co ti chcu poradit odborne? je to pre teba zlozite?
okej trosku som sa rozpisal. nevadi, hadam dostanem odpoved. urcite to nezaujima len mna.
myslíš nejaký "test" ako bol kedysi v BRAVE (či si homosexuál, ...), len s ohľadom na distribúcie a prostredie?
napr.:
akú farbu máš rád? zelenú
si vegetarián? áno
si zo záadného slovenska? áno
bum, výsledok: openSuse
ďalšia vec je, že komu to chceš dať? tu sú ľudia znalí a keď si nevedia vybrať prostredie či distribúciu (ako napr. aj ja, nehanbím sa za to), tak ich problém či požiadavka je tak špecifická, že ju nejaká tabuľka asi ťažko obsiahne.
prípadne, dajme tomu, že si užívateľ nakliká, že to má byť distro pre začiatočníka, s GNOME, s ľahkou inštaláciou kodekov - čo mu to odporučí? zoznam X distribúcií, čím mu zmenší výber z 15 na 11?
test je na to, aby ludia mali prehlad, ake systemy su k dispozicii. davaju si ich tak vazny zaujmcovia, ako aj len tak pre zabavu.
ak si da distro pre zaciatocnika s gnome a lahkou instalaciou kodekov, tak si zodpovie len niekolko otazok. vyber sa nasledne uklada podla percent, teda nieco je vhodne na 100 percent a nieco na 90.
inak mandrivacik, s ktorym sa dost casto hadam, mi pri tom dost pomaha. jeho znalosti fedory ci mandrivy su ovela lepsie ako moje. co keby si pomohol aj ty?
uz je to. nie sice este hotove, no tu moja robota viac menej konci. je tam naklepanych par distribucii (naklepaval som o ja s mandrivacikom). ak je tu nejaky odbornik, ktory sa dobre vyzna v nejakych dalsich. ako je zenwalk ci puppy alebo cokolvek co je tam spomenute, nech sa ozve, dopisu sa hodnoty.
momentalne su tam nasledovne: debian, greenie, fedora, mandriva, ubuntu, damn small
http://greenie.sk/testisko.xls
Prefackol by som to aj do .ods , predsa by mohla byt aj slobodna alternativa. :-)
Dalej by som upravil trosku tie otazky s LiveCD. Vsimol som si, ze tam mas pri jednej otazke moznost "neviem co je to OS", a dalej su otazky s LiveCD. Ak niekto nevie, co je to OS, pochybujem ze bude vediet co je to LiveCD. Pridaj tam moznost: Neviem co je to LiveCD.
Dalej neslobodny soft. Niekto ani nevie co su to kodeky. Pridal by som este moznost "neviem co je to neslobony software".
Dalej som zadal, ze mam rychle pripojenie k Internetu a viac ako 256 ram, avsak stale ma u mna Damn Small dost vysoke percento.
Tolko moje postrehy a navrhy. Neviem vsak ako na to, vzorce, excel........v tom sa nevyznam.
napadlo ma napriklad davat na niektore otazky vacsi doraz, teda ze by to bolo napriklad za 3 body...
klikni na nejaky ten vysledok, teda pocet bodov v nejakej distribucii, a ukazu sa Ti vzorce tak v hornom riadku, ako aj farebne na vsetkych polickach kde si tie jednotky zadaval. Teda si len tukni iny list, a jasne vidno, odkial sa co cerpa... :)
A s tymto mam ja zasadny problem, pustis sa do ankety a teraz ludia vo fore pomahajte a robte, lebo ja S.H mam akurat teraz osvieteny napad a potrebujem to do obeda nejako doklepat, tak bud mas napad a riesenie alebo to nerob.
btw kde sa doinstalovat da :)
prosim ta odpusti si tie poznamky ano?
Ked si nahodim v tej ankete, ze nemam net, aj tak si mozem doinstalovat KDE, uz si konecne uvedom ze ludia okolo teba nie su male deti. Ja viem vsetko ide, len treba chciet a vediet.
a potom som vraj ja ten nechapajuci...
Ty bohuzial nie si sam schopny nic vytvorit, to je tvoj problem , na vsetko potrebujes garde, ktore to za teba spravi a ty sa pod to podpises. Uz to konecne priznaj , ze o linuxe vies velke *** a stale sa do toho montujes. Este si pamatam ako si pred nedavnom pustal do fora otazky ako naklikat tu a tu vec a naraz je z teba odbornik na linux, neviem co sa take zasadne v tvojich vedomostiach o linuxe mohlo udiat, ale obavam sa len ze ti len narastlo sebavedomie.
Ty proste neznesies kritiku, ty si stale myslis ze si majster sveta, ktory je neomylny, dufam ze stale budes tvrdohlavo presadzovat greenie aj po tej recenzii, ktora by aspon trochu chapavemu (staci aj) polointeligentovi otvorila oci, ze nieco nie je v poriadku. Ale ty si vyhodnotil kritiku ako pochvalu. Mal by si si ist ten tvoj vecny optimizmus a neomylnost nechat preliecit.
A jedine dieta si siroko daleko ty. Si stale myslis ze kvalita sa da nahradit kvantitou, ver tomu, neda, ale na to si uz mohol prist aj sam.
som expert, vsetko viem instalovat, chcem KDE a vysledok? DEBIAN? MANDRIVA? GREENIE.
Tie dve prve distra pochopim je tam KDE, hlavne Debian je urceny pre profi scenu, ale co greenie?
Tam sa vzdy a vsade uvadza GNOME! Zeby zase schizofrenia autora, dostal poza usi v recenzii a tak sa horlivo pustil do dalsej propagandy toho prepadaku?
Nech naklikam cokolvek, vzdy je na max. 3-om mieste greenie. Chcem napr. rpm distro, prva je mandriva a potom debian a greenie. Tu uz konci sranda, toto je "tazka" pomocka.
Stano, kedy uz pochopis ze na 2-och a viac stolickach sa neda sediet naraz. Pripadas mi ako nejaky hormonmi nabity studentik, ktory si chce uzit co najrychlejsie svojich 15 minut slavy a bezhlavo to skusa v kazdej moznej kategorii, v domneni ze sa mu to PREDSA v niektorej kategorii musi aspon raz v zivote podarit. Na presadenie sa treba mat aspon minimalne zaklady.
inak hotove to nie je, robim nejake upravy, napriklad aby som sa vyhol tomu problemu s KDE/GNOME.
Inak dalsia moznsot, preco Ti vyslo ako tretie Greenie, je ta, ze tam este vela distribucii nie je urobenych. Mozno Ti nejaka z dalsich sadne lepsie ako Greenie.
P.S. nesedim na stolicke, ale na fitlopte :)
len 2 veci:
1. clovek co si chce vyberat, musi VYSKUSAT NA VLASTNEJ KOZI. inak nevidi a nepochopi rozdiel. a kazdy inteligentny clovek sa dostane na distrowatch a zacne skusat distra podla popularity, lebo asi na tych distrach nieco je ked ich pouziva tolko ludi (az na vynimky )
2. clovek co NEVIE CO SI MA VYBRAT potrebuje niekoho kto mu to vyberie a nainstaluje...
PS: len pokus o konstruktivnu kritiku, aj ked asi zbytocnu
pametam sa ked som ja skusal prvy krat zegenie test, vzdy mi vyslo nieco ine. no poradil som sa a vybral som si hlavne vdaka tomu.
(Dufam ze mi das povolenie na linkovanie tohto tvojho prispevku.:--)
taktiez nemam zatial nikoho kto sa vyzna do slaxu, puppy, sam a do knoppixu
xls aby to fungovalo aj v exceli... javascript neovladam, a da sa to cez toto jednoducho upravovat a vidiet, ktore z coho vychadza.
pri deb vs rpm, gnome vs. kde atd su tiez moznosti "hlavne aby to islo"
dakujem vsetkym, ktory pomohli.
test je viac menej vyrovnany, teda aspon sa pokusa byt. kazda distribucia moze byt na 100 percent pri nejakej tej konfiguracii.
ak najdete nieco, co tam nesedi a co treba zmenit, prosim, napiste to.
stiahnite si test (odporucam cez "save as", teda "ulozit ako"):
http://greenie.sk/testisko.xls
http://greenie.sk/testisko.ods
alebo cez terminal si mozete rovno aj otvorit:
wget http://greenie.sk/testisko.ods && oocalc testisko.ods
funguje v ooo calc, ms excel a v gnumericu, snad aj inde, no neskusal som.
Taketo nieco a mrte dalsich podobnych na webe existuju. Ked ti ide o Slovencinu, skus sa opytat ci by ti tvorcovia neposlali skript a ty si ho len prelozis popripade upravis a pridas si tam co chces... Tento je dost dobry napr.:
http://polishlinux.org/choose/quiz/
To co je na polishlinuxe som si robil pred par rokmi a riadil som sa podla vysledkov a dobre som spravil :)
inak spominas BSD, zastupca tychto systemov tam nie je momentalne. ake by si tam navrhoval pridat?
Ak chce niekto skusit BSD, pochybujem, ze si nebude vediet vybrat. A BSD neskusa hocijaky BFU, (ked to mam tak nazvat) na rozdiel od Linuxu.
Staci tam to, co tam je.
rozhodne nemam teraz momentalne v plane nieco pridavat. takych 5 systemov, ktore by som planoval casom pridat...
sidux, lfs, komercne suse a redhat
to by znamenalo este tam pridat otazku ohladne platenej technickej podpory. najlepsie to vsak nechat zatial tak a hlavne opravovat chybicky...
Tak idem postupne po otazkach:
- pobezi to aj na menej ako 256 MB RAM, ale radsej bez gnome/KDE
- pobezi to aj na starsich masinach
- ak chces patchovat, aktualizovat alebo nemas vytlaceny manual treba internetove pripojenie
- mal by byt clovek schopny nainstalovat os bez problemov
- mal by byt minimalne pokrocily v znalostiach pc i linuxu
- nepotrebuje prostredie, alebo si vie pridat ake chce
- instalacky freebsd obsahuju toho vela pre roznorode cinnosti
- iba anglictina
- system, ktory si mozem kompletne nastavit ja sam
- nepotrebujem ziadne extra riesenie mp3...
- live cd nema, napr. dragonflybsd je live
- ma aj tgz aj porty (treba kompilovat)
- instalacka je aj na 3CD aj na 1DVD cez ncurses
- hlavnymi prednostami su stabilita, bezpecnost a rychlost
- mal by sa rad naucit vela noveho
Ak som napisal nejaku chujovinu tak ma prosim opravte :)