Chcem sa opýtať, aký je rozdiel medzi Debianom a Ubuntu, ja ako laik užívateľ som zatiaľ žiaden hmatateľný rozdiel nenašiel. Je pravda, že s ubuntu pracujem asi štvrť roka a celkom sa mi pozdáva (neviem sa dočkať nového vydania). Vo virtualboxe som si nainštaloval Debian Lenny a nejako som okrem vzhľadu nezaregistroval nič čo by sa odlišovalo od ubuntu. Prosím skúste niekto pomôcť s touto otázkou, lebo vážne premýšľam, že prejdem na Debian ;-)
inak na gugli je toho kopa
test je na to, ze ukaze co sa hodi a co nie. no a on sa pyta na rozdiely medzi debianom a ubuntu
neukamenujte ma za tento nazor. samozrejme viem, ze tam rozdiel je a pre skusenejsieho to jedno vobec nie je.
Debian nevychadza pravidelne, je tam starsi soft, avsak je to perfektne odladene. Ubuntu je tiez velmi odladene, a Debian este viac.
To co nainstalujes na Ubuntu, nainstalujes aj na Debian. Aj naopak to plati. Vsak Ubuntu je len Debian, ktory je zjednoduchseny (for human beigns) a vychadza kazdeho pol roka.
Nejake velke rozdiely nehladaj....a na server je myslim Debian trosku lepsi, predsa ta stabilita....
Presne toho som sa chcel vyvarovať, ďakujem za linky, ale toto som ozaj nechcel, googliť si môžem aj sám to je pravda, skôr som chcel nejaké živé názory.
Som začiatočník, používam OS na normálnu prácu, resp. relax: hudba, filmy, openoffice (dokonale nahradil MS OFFICE)... Sem-tam zahrám tetris a open-arenu... Nič náročné. Ubuntu ako linux mi úplne stačí. Taktiež sa trocha hrám s WWW stránkami, ale na to používam skôr WinXP installnutý cez VirtualBOX.
Len som by som chcel trocha priblížiť to, že aké sú tam rozdiely. Aj keď si myslím, že mne ako užívateľovi, ktorý nerozumie linuxu (a 99% jeho príkazov, terminál 0 bodov a všetko čo inštalujem robím podľa návodov, ktoré vygooglim) je asi jedno či má Debian alebo Ubuntu.
Neviem či som si náhodou neodpovedal sám. Len chcem vedieť či takému užívateľovi ako som ja je na niečo debian, alebo mám ostať pri Ubuntu.
Áno, používam GNOME a pravdupovediac veľmi som si ho obľúbil a iné pracovné prostredie ma ani veľmi už neláka (čo sa týka KDE - ani sa mi to veľmi nepáči). Takže predpokladám, že prechod z Ubuntu na Debian by u mňa nebol žiaden problém, keďže aj aplikácie sú asi rovnaké *.deb