Práva: zakázať mazanie, ale ponechať zápis?
Dakujem za napady.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Trebárs pomocou príkazu :chmod na priečinok,
alebo sprístupnením roota v gdm, a nastavenín cez pravé tlačítko a možnosti priečinka.
S pozdravom Tomáš Hanzel, Linuxsr Fórum
Tak toto som este nevidel. Povolenie zapisu na priecinok umoznuje nielen zapis ale aj vymazanie suboru. Alebo sa mylim?
Ak by si nenašiel iné riešenie, je tu jedno trošku ...také,..funguje
Mám priečinok s fotkami v home
/home/ja/Desktop/Fotky
Nastavím chown na tento priečinok a celý obsah v nom čím mi vznikne situácia, že user nemôže vymazať, ale môže prezerať. A niele n priečinok ale aj vnútro.
Svár je, že keď tam dáš nové fotky bez problémov ako user, pre poistenie proti vymazaniu musíš znovu na všetky fotky použiť chown. Aj keď to je už lahoda.
ten príkaz som skúšal takto:
chown root /home/ja/Desktop/Fotky/*
čím som zmenil vlastníka priečinku. Tá * je dosť dôležitá práve pre ten obsah v priečinku.
chown mení vlastníka súborov.
IMHO mozno by bolo lepsie urobit tym filmom inotify hardlinky do priecinku kam sa uzivatel bezne nedostane. Narast dat by bol len radovo zopar obsadenych inod.
man chattr
pomocou chattr pridas suborom atribut "i" a taketo subory nemozu byt mazane/modifikovane
chattr +i /cesta/k_suboru
ak budes neskor potrebovat zmazat tie subory, len odoberies atribut "i"
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chattr
http://www.google.com/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=chattr
Ospravedlnujem sa za zmiatnutie.
Second extended file system mam chapat ako EXT2? Lebo na ReiserFS a FAT particii to vyhodi tento error: chattr: Inappropriate ioctl for device while reading flags on /cesta/k/suboru
Keby to fungovalo aj na reiserfs, fat32 tak by to bolo celkom elegantne riesenie problemu, avsak stale by bolo potrebne tento postup opakovat pri pridani novych suborov. Stale je rychlejsie kliknut na dany pricinok a nastavit si svoje prava na read-only po kazdom pridani novych suborov.
Ale otazka ostava je mozne rozdelit pristup k priecinku zo systemom ponukaneho "vytvaranie a odstranovanie suborov" na samostatne vytvaranie a samostatne odstranovanie. Pohravam sa s myslienkou prehlasit za vlastnika priecinka a obsiahnutych suborov roota a priecinku pridat atribut "t". Ako bezny user by som nemohol mazat subory v tomto priecinku, ale pridavat by som ich mohol. Akurat bude potrebne cas od casu novo pridane subory/podpriecinky spravit vlastnictvom roota. Co vy na to?