najrychlejsi linux??? Prosim poradte... vyberam si distribuciu...
Hladam nieco co vizera priaznivo (moze byt xfse) a co je extra rychle a rychlo sa spusta, je jednoduche, spolahlive, stabilne... a na 64 bit book.
ubuntu aj napriek jeho popularite nedosahuje az taku rychlost. Fedora a Mandriva a Suse su tiez dost zname... ale ja by som chcel nieco lepsie :P a hlavne rychlejsie...
Pozeral som sa uz na arch linux ale tam je strasne moc konfiguracie a to by som nezvladol... viete mi nieco poradit??? Nemusi to byt lokalizovane do cz alebo sk... dikes
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Mandriva je dost rychla, Debian pri dobrom nastaveni hadam este aj viac...
64 bit je pekny, ale pokial nemas viac ako 4 GB RAM, tak ti to vela uzitku neprinesie (binarky su vacsie, kopa veci nativne 64bit neexistuje).
A este - sem-tam cosi pokonfigurovat nie je zle - linux je aj o uceni sa, nie je to Windows zadarmo.
Sorry ale nedalo mi nereagovat
alebo si niekto mysli, ze nejaky damn small linux alebo nieco podobne stavane na slabsie pocitace by neslo rychlo?
najrychlejsi system by bol pre teba nejaky ten gentoovity, bez akychkolvek programov, len s napisom "hello" v terminali.
Takze je treba povedat, co vlastne zhanas - na co to chces pouzit, ake to ma mat vlastnosti...
z toho ale co tu vidim, ak chces nieco aj zname, aj rychle aj nie paranoidne (toto som asi prehnal) nastavovatelne, mozes skusit debian.
osobne som bol nespokojny len s nasledovnymi:
mepis 8 - fajn distro, no rozhodne nerobene na rychlost
opensuse - v kombinacii s mojom vtedajsou neznalostou zakladnych veci to bol nepouzitelne pomaly system
xubuntu - cim novsia verzia, tym sa viac nabaluje a spomaluje.
vyber si teda system, ktory zbytocne nemiesa vsetko mozne, nenesie milion demonov a da sa pouzivat. skusil by som ten debian
aspon sa nieco naucis :-)
VELMI SLUŠNÉ !!
S náskokom hlavne pre začiatočníkov a mierne pokročilých, ale tým nechcem povedať že iné nie sú.. (no z mojej skusenosti dávam prednosť jednoduchosti...)
puppy (sakra rýchle)
elive (rýchle, pekné - enlightenment, veľa dostupného softu - debian)
mandriva (najvydarenejšia verzia na môj hw bola 2008.1)
Na to, ze ide o testovaciu verziu, kedze ta je zadara, tak je to velmi stabilny system.
Ale.
Slackware, od jadra do Desktopu všetko sám nie automaztizovane - moja oblúbená hračka, príjemne rychlé distro tým získam
Rovnako tak sa hlásim ta Gentoo.
S pozdravom Tomáš Hanzel, LinuxSR Fóru.
a ak chces si postarat o zabavu tak http://uhulinux.hu/
-zhanam nieco znamejsie
-nieco naozaj rychle, nieco co ma dake nastroje na cistenie aby sa mi pc po case nezahrabal nepotrebnymi vecami...
- kedze mam 2gb ram tak neviem ci sa tam ten 64 bit os hodi... ale kazdopadne ked mam na vyber dam prednost 64bit.
- asi by to malo byt nieco na zmysel gentoo ale gentoo ma dost dlhe doby vydavania novych verzii...neviem skusal som ho a zda sa mi daky "zastaraly"...
-na nete som nasiel SAM LINUX... ale to je iba pre 32 bit procesory... alebo vektor linux a to je tiez iba pre 32...
-preferujem prostredia gnome a to xfce alebo nieco take... zevraj je dobre aj lxde... neviem nemam odskusane
-chcel by som nieco stabilne, jednoduche, nie narocne na konfiguraciu, nieco co je urcene aj na ucenie a pre skusenejsich lebo ma linux zaujima a zlepsujem sa v nom.
-arch sa mi nepaci lebo ked budem chciet preinstalovat pc tak je tam moc papraciek s tym... a nemam zase najrychlejsi net... priblizne 768 kb takze deleno 8 je okolo tych 100 kb taha...
- mam book s radeonkou tak aby tam zase nebol problem nainstalovat driver...
-a asi posledne... ze zhanam nieco co nieje vymyslene v dakom 95 roku... neviem ale mne sa to dako nepozdava ked to ma zaklady take stare....
-a malo by to byt urcene na ucenie, pripajanie sa do pc siete, virtualne pc, hry, no proste aby to riadne slapalo... a mandriva ma zevraj strasne vela chyb...
navyse kde sa mi nepozdava. mne sa zda ze zpomaluje pc a zatazuje ho. neviem ci je to tak v porovnani s gnome ale to je moj nazor... dikes
Keďže ťa linux baví, chceš ho lepšie spoznať, vyskúšaj niekoľko distribúcií.
Čo sa týka ešte raz rýchlosti, kompiluj, nastavuj...všetko ti môže ísť rýchlo ak to nastavíš dobre..
A 64 bit nie je v porovnani s 32 takmer žiadne zrýchlenie, alebo som to len nepostrehol.
je pravda ze viac zatazuje pc ako gnome? dikes
inak ak mate skusenosti s dakymi fajn distribuciami ktore su rychle, jednoduche a nenarocne... urcene aj pre zaciatocnikov a skusenych tak kludne napiste... rad to vyskusam.
www.zenwalk.org
konkretne sem: http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/193/index.html
moze tam ist myslim bez problemov arch, gentoo, zenwalk atd atd :)
ja som len parafrazoval vyrok z nejakeho filmu - a co deti? tady uz nikdo nemysli na deti?
respektive vtip o M. Jacksonovi - zomrel, teraz uz nikto nepomysli na deti.
Ono nepredstavuj si to tak, ze budes tahat kazdy den 100 MB updatov - "iba" ked vyjde novy ooo, qt, kde a pod. velke baliky :D zalezi od toho ake mas baliky a ci mas zapnuty testing repozitar.
Pacman sa vyborne ovlada z konzoly, ale tusim ma aj nejaky graficky front-end. Celkovo Arch je orientovany tak ze sa takmer vsetko primarne nastavuje v konfigurakoch alebo cez konzolu, lebo je to v konecnom dosledku rychlejsie/jednoduchsie aj ked nie az tak uzivatelsky priatelske.
linux 4ever :P
Čo sa týka môjho podpisu, a o lsr, a nie je to moja vec? Nič nijak moc nekazím keď si to dám do pozdravu. Veď aj tu radím. Hlavne že radím.
ps: nereaguj...neflamujme...
ten elive mi dako nejde stiahnut :D chcu tam odo mna peniaze :D...
skusim aj zenwalk... a to s tym gentoo som nevedel. ja som si myslel ze sa vydavanie pozastavilo ked to skoncilo na verzii 2008.
"Slackware forever - no compromise"
Slackware / xfce
Slackware / xfce a ked chces gnome, tak to naiinstaluj potom "Dropline installerom" si doinstaluj Gnome. Plus budes mat po instalacii, upratane :)
http://greenie.sk/testisko.xls (treba ulozit na disk a tak spustit)
apropo tie ryzove polia :)))
z rady gentoo.... presnejsie SABAYON 4.2 GNOME... ten sa mi pozdava a je aj na 64 bit. procaky
debian.... modra ma pritahuje a vyzera jednoducho.... plus sa nieco naucim...
ubuntu si necham ako alternativu keby nieco :P
a vyskusam zenwalk... slackware neviem stiahnut a tento zenwalk moze byt dobre riesenie... lenze nieje pre 64 bit procaky :((...
casom este vyskusam gentoo ak sa mi neosvedci sabayon a este elive... vyzera naozaj nadherne :).
DAKUJEM VAM
Napr. mne prišiel mail, že ak doprekladám na launchpade Enlightenment, tak dostanem možnosť stiahnuť si akúkoľvek verziu linuxu kde je defaultne použitý Enlightenment.
Zostáva mi cca 700 riadkov takže snád do vydania budúcej verzie bude celé prostredie v slovenčine... Takže ak prídete na chyby, viete komu môžete nadávať !!
mam 2PC momentalne a experimentujem velmi rad. na druhu stranu - dochadzaju ciste CD/DVD :D
verzie balickov slackwaru (oficialny repozitar): http://packages.slackware.it/
notebook, neviem co zanastroje hladas, viac sa docitas, najlepsie priamo na xfce.org
Citujem Ťa: "robil som si ten test... vysiel mi debian na 90 % a dalsie boli ubuntu, greniee a tak dalej... celkom dobry test.... tesim sa ked vyskusam DEBIAN... inak :D neskodi disku ked ho casto formatujem ? :D rad skusam nove veci :D .... " Koniec citátu.
Ten Tebou skúšaný TEST nehovorí nič o rýchlosti alebo 64-bitovej spôsobilosti linuxových distribúcií. Ty sa predsa pýtaš a hľadáš také linuxové distro, ktoré by na Tvojom hardvéri bežalo čo najrýchlejšie a využilo 2-core CPU, 2 GB RAM a disk. Na dobrej úrovni, (bez robenia reklamy), je takýto testovací nástroj používaný na Phoronix.com.Redakcia na Phoronix.com ho úspešne používa a veľa správičiek na linuxos.sk je čerpaných podľa informácií práve odtiaľto.
Takže z dôvodu objektivity pre pravdivé "Linux benchmarks" jednotlivých distribúcií Ti musím odpovedať jedine takto.
Keď si vyskúšaš takýto objektívny test, možno budeš veľmi prekvapený, ktoré linux. distribúcie sú na Tvojom stroji rýchle a ktoré pomalšie, prečo používať ext4, či je rozdiel medzi slovenskou lokalizáciou Ubuntu a Greenie atď.
Držím palec
Podla mňa na začiatočnícka niečo postavené na novej verzii Ubuntu 2010 .04 je naozaj rýchle
Uznávam že som novu Mandrivu neskúšal ako sa chova