temp folder pre linux

Sekcia: Aplikácie & Desktop 26.07.2009 | 15:45
ARny   Návštevník
Hello ludia, mam taky jeden problem. Mam linux na cca 10GB particii, ktora ma uz len par stoviek MB a potrebujem rozbalit subor (v rar archive), ktory ma vyse 4GB. Ako sa to da spravit.

Musim povedat ze za toto dostava odomna linux bod dolu. Ked dam rozbalit ten subor tak sa mi zacne rozbalovat do KDEckovskeho tempu do home adresaru. Zaujimave je ze ten adresar sa neda zmenit (aspon nie lahko). Ked sa ho pokusam namapovat na inu particiu tak mi tam proste vytvory dalsi temp folder a ten moj namapovany ignoruje. Ktory dement to takto vymyslel a preco sa to neda lahko v KDE zmenit? A tiez preco si vsetci tvorcovia komprimacnych programov myslia ze mam v temp foldery volny xGB a nemozem si urcit iny temp adresar cez ich GUI? Asi by mali na hodinach programovania ucit aj co to o ergonomii.
    • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 16:01
      WlaSaTy   Návštevník
      V tvojom prispevku vidim len dva otazniky, skus sa zamysliet kde je otazka k odpovedi:

      rozbalenie archivu vo formate rar sa robi napriklad pomocou zadarmoveho nastroja unrar. Na jeho pouzitie sluzi prikaz:
      unrar x balik.rar

      Zvysku som nerozumel. Napriklad neviem co maju spolocneho tvorcovia komprimacnych programov a QT, napriklad tvorca komprimacneho algorytmu pouziteho vo formate rar, Eugene Roshal neupresnoval ci sa ma pouzit temp folder v jeho linuxovych programov. A ty tvrdis ze aj on moze za to ze ano.

      PS.: to mas taky problem pri rozdeleni disku si rozmysliet co kde a ako bude? Ved to je zaklad ergonomie. A nemusel si to zvalovat na inych ludi.
      • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 16:11
        skywaker   Návštevník
        podla vsetkeho pouziva mandrivu.. mandriva ma jednu uchylku ze tmp ma priamo kazdy user vo svojom home a este ked k tomu pridame kde4 frontend na rozbalovanie tak super.. skus pripojit /home/uzivatel/tmp ako pripojny bod ak mas nejaky disk.
        • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 16:23
          WlaSaTy   Návštevník
          Podla vsetkeho nepisal aku distribuciu pouziva, a $HOME/tmp sa pouziva vo vela distribuciach. A ak si pozorne precitas jeho otazku, tak sa nepytal na to co ho zaujimalo ale chcel vediet ci mal spravnu uvahu o vinnikovi.

          Inak, ak dal malo na /home, tak mu uz bolo vobec zbytocne rozdelovat disky. A ~/tmp sa da nasmerovat aj cez symlink.
          • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 16:45
            aRny   Návštevník
            pre kde temp folder cez symlink neurobis. vyskusane
        • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 16:44
          ARny   Návštevník
          uhadol si spravne, pouzivam mandrivu KDE3 ale to namapovanie nefunguje. pokusil som sa namapovat kde-uzivatel folder ale ako som to urobil v tmp sa mi vytvoril adresar kde-uzivatel(+ nejaky hash). Skusim este samotny tmp.
          Co sa tyka prispevku hore tak to nefunguje prave koli tomu ze nemam dost miesta v tmp folderi a preto mu potrebujem nastavit iny work folder a to unraru nastavit neviem. Skusal som p7zip ale ten mi ten rar nechce otvorit.
          • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 20:19
            WlaSaTy   Návštevník
            :Co sa tyka prispevku hore tak to nefunguje prave koli tomu ze nemam dost miesta v tmp folderi

            Nemyslim si ze prikaz unrar x balik.rar robi nieco z temp foldrom a ani som si nic take nikdy nevsimol. Aku mas verziu unrar ze Ti toto robi?

            PS.: Nejde mi do hlavy ze by sa v KDE nedal osejpovat tmp cez symlinky. Zaujimalo by ma ako to neslo.
            • Re: temp folder pre linux 28.07.2009 | 01:03
              ARny   Návštevník
              tak sorry pri tom unrare to bol zbytocny poplach. Nechapem preco mi to neslo na prvy krat ale teraz to zbehlo len som to dal extrahovat do rovnakeho adresaru kde je aj archiv.



      • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 16:49
        ARny   Návštevník
        nie netvrdim ze to pohnojil tvorca komprimacneho algoritmu ale tvorca GUI v mojom pripade Ark.
        A bohuzial pri rozdelovani disku pred dvoma rokmi som nemyslel ze budem mat dalsie 3 disky a ze nebudem potrebovat windows particiu a podla mna je blbost nieco v programoch nastavit na tvrdo (napriklad cestu k temp folderu). Sorry ale nastavenie lubovolneho work folderu je nieco ako zaklad a nespoliehat sa na rozdelenie diskov spred x rokov, ktore sa neodvazim menit.
        • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 20:28
          WlaSaTy   Návštevník
          :nie netvrdim ze to pohnojil tvorca komprimacneho algoritmu ale tvorca GUI v mojom pripade Ark.
          Tvrdil si to o tvorcoch komprimacnych programov, program ARK nie je komprimacny program ale GUI ku komprimacnym nastrojom.

          :a podla mna je blbost nieco v programoch nastavit na tvrdo (napriklad cestu k temp folderu).
          Aj podla mna. Ktoru cestu mas v ktorom programe nastavenu natvrdo a akym sposobom si robil dissambling binarky ze to vyhlasujes s takouto istotou?

          :Sorry ale nastavenie lubovolneho work folderu je nieco ako zaklad
          Ano, je. Ale nebude problem v tom, ze je ten adresar skryty?

          :nespoliehat sa na rozdelenie diskov spred x rokov, ktore sa neodvazim menit.
          Tuto cast vety neguje tvoje vyhlasenie o pridani dalsich troch diskov. Aky velky problem je pre Teba odzalohovat ten disk, a pomenit jeho velkost cez LiveCD, len strach o reinstalaciu ? Ak tam mas nejake cenne data, tak ich uz mas urcite odzalohovane niekde inde. Hoci aj u kamarata ako zakryptovany archiv.
          • Re: temp folder pre linux 28.07.2009 | 00:37
            ARny   Návštevník
            1)OK priznavam mozno som sa nevyjadril spravne ale aj tak to nic nemeni na situacii ze linuxove programy maju horsiu ergonomiu ako windowsacke. Mam proste pocit, ze ich spravil nejak tak ze funguju a tym to hasne.

            2)istotu sice nemam ale kedze som nenasiel ziadne miesto kde by sa to dalo v tom programe nastavit tak jedina logicka uvaha je ze je to zadefinovane natvrdo. Na to nemusim robit dissasemblig.

            3)Nechapem co myslis pod pojmom skryty adresar.

            4)Nechapem co myslis tym znegovanim mojho vyhlasenia. Proste mal som disk ktory mal iste particie a jedna mala z nich je linuxova. Pridal som dalsie tri disky ( nikde nehovorim o ich kapacite) a nechcem menit ziadne doterajsie rozdelenie (uz len pre to ze su to nespolahlive disky). Cenne data sice mam (nie na tych novych samozrejme) ale zalohovane urcite nie. Nemam ziadne medium kde by som ich len tak mohol odzalohovat (na DVD zabudni uz len koli chabej kvalite). A zakryptovany archiv u kamarada tak to tazko. Dost pochybujem zeby mi nejaky kamarad robil ulozne miesto na svojom PC.
            • Re: temp folder pre linux 28.07.2009 | 01:14
              WlaSaTy   Návštevník
              1) subjektivny pocit. Skus si zapnut najnovsie MS Office a bez 20 palcoveho monitoru si kompletne v prdeli. S nim zas hladas radovo minuty kam schovali beznu funkcionalitu a potom mozes hovorit o ergonomii programov pre Windows.

              2) Ak nemas istotu, tak preco tvrdis ze je to tak? To si odporuje.

              3) Napriklad ~/.tmp. Skus sa pozriet na vystup prikazu: set | grep -i -e temp -e tmp obdoba toho prikazu tu uz odznela a ten prikaz sluzi na ukazanie premennej prostredia urcujucej docasny adresar pre uzivatela. Netvrdim ze to v nom uvidis, skor uvidis dany adresar vo vystupe z prikazu: find ~ -type d | grep -i -e temp -e tmp Subory zacinajuce bodkov su skryte a bezne sa nezobrazuju. Priecinok je tiez len subor z hladiska unix like OS.

              4) Tvrdil si ze rozdeloval ten disk pred rokmi a ze Ti to rozdelenie teraz uz nevyhobuje. Dalej si tvrdil ze si pridal dalsie disky ale tie uz asi nemozes pouzit na prerozdelenie diskov podla sucasnych poziadaviek. Potom je zaujimave vyjadrenie o tom ze nemas zalohovane cenne data nakolko data ktore nie su zalohovane logicky nemozu byt cenne. A lutujem ta ak nemas kamarata u ktoreho nemozes mat odlozene najdolezitejsie data, aspon pocas nevyhnutnej doby.

              Ale to je vedlajsie, rovako ako aj nacrtnute odstranenie podstaty problemu. Ty sa snazis len na rychlo zlatat workaround aby aspon nieco fungovalo. Z tohoto si tazku hlavu nerob, take nieco sa stalo par krat aj mne. V praci som si nemohol odlozit tieto data (kolegovci mali male a zapratane disky na masinach), vsetci kamarati mali permanentne zaplnene USB disky nejakymi datami (rozumej multimediami ktore ich este neprestali bavit). Takze v tom najhorsom pripade som sa opytal ci niekto nejde kupit externy disk a pockal zopar tyzdnov. Na oplatku som tam nahral nejake hovadiny :) Takze ak nemas moznost odzalohovat tvoje data niekam mimo kompu, takje ten workaround s temp foldrom jedine riesenie pokial tie disky kompletne nevymenis.

              Ale bez hore vypisanych udajov je mozne akurat poradit aby si nahodil do /etc/profile riadok: export TMPDIR=/tmp a restartnut grafiku. Riesenie bolo prevzate z druheho odkazu na google, prvy bol ten tvoj.
    • Re: temp folder pre linux 26.07.2009 | 22:35
      zaphod   Návštevník
      - popisované správanie je bežné aj vo Windows. Je vecou autora GUI ako urobí program.
      - Ark je najhorší program z celého KDE (3, 4 som neskúšal). Nedá sa konfigurovať, ak máš v názve súboru diakritiku budeš mať blbý názov. Pritom mc bol bez problémov.
      - unrar bez je bez problémov. Pár prepínačov sa oplatí naučiť
    • Re: temp folder pre linux 27.07.2009 | 08:57
      dash   Návštevník
      ~/tmp je v Mandrive myslím určené niektorou premennou premennou shellu, skús si pozrieť výstup z printenv | grep TMP. Potom tú premennú skús zmeniť v ~/.bashrc alebo ~/.bash_profile riadkom export TVOJA_TMP_PREMENNA='/adresar/ktory/chces'. Aspoň tak nejako som to myslím robil ja. Momentálne nie som na Mandrive tak píšem len taký približný postup.
      • Re: temp folder pre linux 27.07.2009 | 08:58
        dash   Návštevník
        Po zmene sa nezabudni odhlásiť a znova prihlásiť.
    • Re: temp folder pre linux 28.07.2009 | 10:11
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Ach jaj, tak:
      1. Existuje niečo ako mount -o bind. Odporúčam pozrieť manál.
      2. GUI programy využívajú väčšinou nejaké tie premenné prostredia a nie napevno stanovené miesta.
      3. A keď už chceme rozbaľovať s GUI, tak pravé myšítko / rozbaliť do a bude sa rozbaľovať bez dočasného adresára.