Externy monitor a instalacia noveho linuxu

Sekcia: Aplikácie & Desktop 27.07.2009 | 19:16
Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
Dobry den. Z notebooku na ktorom je rozbity displej by som potreboval urobit server pre stranku. Externy monitor mi vsak Arch nijako nechcel zobrat. Momentalne je tam debian.

Je mozne napojit sa tam cez SSH ( ked je zapnuty debian, kde ext. monitor funguje ) a nainstalovat arch ?

Dakujem
There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Externy monitor a instalacia noveho linuxu 27.07.2009 | 19:24
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Co som si vsimol tak textovy rezim mi ani debian nezobrazi na externom monitore.. Iba nejake prostredie..
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Externy monitor a instalacia noveho linuxu 28.07.2009 | 00:05
        WlaSaTy   Návštevník
        Linux standardne zobrazuje vystup na primarnom monitore ktory je v pripade notebooku jeho vrchny diel. Obcas sa vsak najde svetla vynimka medzi notebookmi ktora pri starte klonuje vstavany LCD panel priamo na monitor ak je monitor pripojeny este pred startom systemu. Ale toto uz nezvykne platit pokial pouzijes graficku instalaciu.

        Takze ano. Je to mozne i ked nie garantovane vzhladom na limitacie niektorych kusov hardware.

        Skus vypnut ten notebook, pripojit externy monitor, zapnut ho a pri vybere startu z instalacneho LiveCD vyber rezim text alebo expert a skus ci to neostane na externom monitore. Dalsiu moznost si navrhol spravne, instalacia je mozna aj cez ssh ak sa pocas instalacie nastartuje aj ssh daemon a ty mas ten komp pichnuty cez siet niekde kde je router aj s DHCP.

        Inak, toto sa dariesit aj cez seriovy port, stacil zadat nieco ako console=/dev/ttyS0,5600 kde ttyS0 je COM1 a 5600 je rychlost (niekedy tochcelozadat aj flow control a podobne). V minulom tisicroci sa tak na rychlo instalovali stroje ktore niekto zmontoval z komponentov priamo u dodavatela a islo sa s nimi hned do Housingu. Stacil k tomu null modem (direct cable connection) a notebook. Teraz sa toto pouziva napriklad na router boardy ktore ani nemusia mat nacvaknuty seriak, staci rozobrat usb2com a naletovat ho na dosku, vcelku obvykle pri niektorych zostavach pre Mikotik.

        Desktop alebo router aj s WiFi ci Home Media Server s minimalnou UPS, clovekby neveril naco sa da zrecyklovat takyto hardware. Akurat ze to zerie viac ako ta mala krabicka.

        PS.: inak v pripade TV Out to uz nemuselo platit, tam bolo treba aj nastavit ci sa ma pouzit PAL alebo NTSC a ich subverzia. No a to sa na LiveCD bez konzoly nastavovalo velmi zle.
        • Re: Externy monitor a instalacia noveho linuxu 28.07.2009 | 10:04
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Prípadne niektoré notebooky (napr. môj) majú možnosť zapnúť v biose autodetekciu exteného monitoru, ak je pripojený tak funguje ako primárny práve externý. I keď neviem ako by sa to dalo nájsť v biose notebooku, ktorý má nefunkčné LCD ...
          • Re: Externy monitor a instalacia noveho linuxu 28.07.2009 | 20:34
            WlaSaTy   Návštevník
            To mal niekto niekedy vypnute?
            • Re: Externy monitor a instalacia noveho linuxu 28.07.2009 | 21:21
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
              No Lenovo ma štandardne vypnuté. Dá sa nastaviť primárny interný, primárny externý, alebo autodetekcia. Netuším prečo zvolili práve takéto riešenie, že štandardne to je vypnuté, bola to jedna z prvých vecí, ktoré som nastavil v BIOS-e.