problem s menenim mac adresy
doslo k tomu po predani wifi masinky. mam teda kabel priamo do PC, no napriek tomu, ze sa mi da pingnut na bytovkovy server, neda sa mi prezerat internet. Problem je v mac adrese, ktoru mi v linuxe sice zmeni, no z nejakeho podivneho dovodu na dvoch odlisnych pc nefunguje internet ani tak.
postupoval som klasickymi prikazmi na vypnutie, nastavenie mac a zapnutie, vsetko som nasledne priamo cez ifconfig odkontroloval a sedi to. do internetu sa ale nedostanem. prekontrolovane vsetky udaje (staticka ip, brana, maska, dns), no nic z toho. nejaky napad?
spominane prikazy som pouzil nasledovne:
sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig eth0 hw ether aa:bb:cc:dd:ee:ff (samozrejme napisane moje cisla)
sudo ifconfig eth0 up
za akukolvek pomoc dopredu dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
vies, ze do mac adresy nemozes dat hociake xXY?
ak ty vies nieco viac ako pomenovavat ma stanko, tak sem s tym. vypisy ifconfig som prezeral a je to v poriadku, taktiez som prezeral dns v grafike aj v resolv.conf a tiez som prezeral nastavenia IP v textovych suboroch, a vsetko vyzera byt v poriadku. A ano, viem, co je to mac adresa. Uspesne sa zmenila, ale o tom vies, kedze som to pisal uz v zadani problemu.
A kedze mas vsetko spravne. Kedze to tak vies. A mas extremne super paradnu spolupracu, trhni si. Uz sa ti pomoct snazit nebudem. Lebo TY vsetko mas spravne. dufam ze aj ten hex s MAC.
kaslem na teba, drzost sama o sebe
vypisy som zaradom pisal pismeno za pismenom jednemu kamaratovi cez meebo, a zistilo sa, ze si tiez nevie poradit. prislo sa vsak na to, ze z win pc sa da pingnut na dns server a z lin nie. mas na to ty osobne nejake vysvetlenie? :)
MAC je vraj dobrá, DHCPD nastaví IP (192.168.1.249), route hlási default GW ako 192.168.1.200. Ping na GW vraj ide. V resolv.conf sú vraj nejaké DNSká, na ktoré sa už vraj nedopinguje.
Osobne by som to riešil so správcom danej siete, meniť furt MAC adresu je... Hmmm.
Skusal si uvazovat nad tym, ze chyba nebude v MAC adrese ale niekde inde?
Ja by som vyskusal, pozriet routovaciu tabulku ci nemas zly default gw, skusil by som pingnut to DNS, a tiez by som nastavil HW podla toho windowsu, co ti bezi.
vysledok teda je, ze tam bude nieco s nastavenim systemu, kedze rovnaky postup pri livecd funguje.
situacia je taka, ze je u nas viac pc, a z roznych pricin sa im menia mac adresy. pre moj hlavny stolovy pc je teraz urcena mac adresa zacinajuca na 00:09. je to zaroven povodna mac adresa sietovej karty (integrovana). takze neviem presne co to sposobilo, no aspon konecne pisem zo svojho PC :)
HW som podla toho win pc nastavoval, no a funguje to. sice som skusal len na 1 z dvoch pc. Este uvidime.
A o bezpecnosti takehoto "zabezpecenia" sa da prudko polemizovat...
ps: Ked nemas internet znamena to, ze budeme usetreni dalsej "este_lepsie_pozadie" greenie verzie? :)
iptables -L -v -n
inak diky za tu adresu google, to sa hodi, zapisem si to niekde. a ano, viem ze nepoznam tie spravne slova, a tak sa snazim povedat to, co viem povedat.
problem je uz opraveny, preinstaloval som system. ak na rovnakych nastaveniach system z disku (po roku experimentovania) sa na internet nepripoji a livecd ano, tak je jasne kde bol problem.