Zdravím. Zase otravujem ja s Fedorou. Mám podozrenie,že sa niečo zlé stalo s GRUBom.Keď zapnem comp,začne nabiehať Fedora (ten polkruh,či čo to je), potom nabehne logo a tam sa to zastaví, k uvítacej obrazovke sa už nedostanem."E" ako edit funguje,mám možnosť,ako upraviť GRUB tak,aby sa naštartoval systém,ale absolútne netuším,čo s tým. Nejaké nápady,prosím?Ďakujem
Linux Mint (desktop),Fedora 38 Gnome (osobný notebook)
vyzerá to na nejaký problém s Xserverom, nie?
Počas bootovania systému som stačil "e" a nabehlo zhruba toto: Minimal bash-like line editing is supported. Fot the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible completions of a device/filename.ESC at any time cancels. ENTER at any time accept your changes.
grub edit> root (hd0,0)
Stačím ESC a nabehne tabuľka,kde sú tieto riadky: root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.30.5-43.fc11.i586 ro root=/dev/sda2 rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.30-5-43.fc11.i586.img
Takže ak sa to netýka GRUBu,táto info je asi nepodstatná.
Nech je tak alebo tak, dá sa to opraviť napríklad z LiveCD?Ďakujem
Ešte si pamätám,že nejakým zázrakom sa mi podarilo spusiť bootovanie v textovom režime a zastavilo sa to pri spúšťaní nejakého procesu, neviem si spomenúť na názov, len viem,že bola trojpísmenná a začínala na a.
odstran "quiet"
potom myslim "b" na bootovanie so zmenenymi parametrami, alebo enter?
Vypisalo nieco?
Btw zaujímavé je,že LiveCD,z ktorého som to inštaloval, sa už tiež nedá spustiť a zasekáva sa na tom istom mieste. Treba teda použiť iné médium?A ešte niečo by som sa chcel spýtať:Ako sa prepnem do textového režimu počas bootovania?
http://www.fedorafaq.org/basics/#runlevel
1. When you first start your computer, the GRUB screen (where you choose your Operating System) appears. Select the Fedora that you want to boot into, but press the a key instead of pressing Enter.
2. You will see a line somewhat like the following:
kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ acpi=on rhgb quiet Add the number of your runlevel to the end of that line, and then press Enter. For example, to boot into text-only mode, the line would look like:
kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ acpi=on rhgb quiet 3 You will then boot into the new runlevel this time only.
Prvá: mdadm: No arrays found in config file or automatically
druhá: Entering non-interactive strartup
iptables: Applying firewall rules. WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf ,all config files belong into /etc/modprobe.d/
tretia: strating RPC idmapd: WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf ,all config files belong into /etc/modprobe.d/
Posledná položka,kotrá nabehne pri bbotovaní,je Starting atd, je pri nej Ok a tu sa to zastaví a nepohnem sa ďalej
ten sa musi najprv nahrat na disketu (prikazom disk.dsk) alebo jednoduksie napalit iso na cd ,z toho potom nabotovat a vybrat si v peknom grafickom prostredi GAGu ktory OS si chceme spustit,ak by to nabiehanie systemov fungovalo podla ocakavani,tak zo spusteneho cd alebo diskety sa da ulozit (nahrat) GAG aj na hardisk do MBR a uz nebude potom potreba ani vsuvat zavadzacie medium (cd or disketa) (ale zase nevyhoda je ,ze pri kazdom starte pc sa najprv zobrazi GAG manager) ja disketu vlastne vsuvam do flopy mechaniky iba vtedy ked chcem prejst na iny OS,inac sa mi stale rovno spusta ten os,ktory bol spusteny ako posledny.
v GAGu sa da nabotovat az 9 roznych nainstalovanych systemov.....ale existuje aj modernejsie riesenie asice Acronis disk image,jednoducho sa nainstaluje v xp a po restarte pc sa zobrazi najprv acronis boot manager ,ktory najde a zozrazi nainstalovane OS a ponukne ich spustenie....a je v tom acronise boot manageri este kopec somarin (utilit) okolo toho ako bonus :)
A fungoval Ti niekedy už ten GRUB s FEDORA 11 normálne ?
loadkeys us
Skúšal si preinštalovať - to jest nanovo nainštalovať Fedora 11 ?
počas inštalácie Fedora 11 si pripojený ?
Sila je niekedy viac ako Slovo.