ktoru distribuciu uprednostnit
AMD Phenom II X3 720
NVIDIA GeForce 9500 GT
zakladna doska ASUS M2N68-AM SE2
(ak treba dalsie info napiste)
by som chcel dat linux, prakticky uvazujem medzi mandriva a ubuntu (ale nebudem sa branit ani inym distribuciam ale skor klikacie ako prikazove riadky atd, chcem komp na pracu nie aby komp bol pracou :)) tak by som chcel radu s cim budu potencialne mensie problemy ohladom podpory atd.?
ohladom mojich skusenosti, win zvladam, instaloval som uz aj ubuntu aj SuSe (neurobilo na mna dojem, bolo pomale aj ked na inom stroji)
apropo, rozbehal uz niekto Catia V5 pod linuxom? v praci sme ju mali na unixoch tak by to hadam slo len neviem ako
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
dobrych distribucii je vela, a takmer kazda ma livecd. takze omrkni co sa Ti bude pacit a vyskusaj. Moze Ti helpnut napriklad nasa databaza znalosti: http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/193/index.html
ohladom vykonu sa nebojim ze by neslo, databazu a fora som pochodil, nejake distribucie som uz vyskusal, ubuntu bolo celkom v pohode (skusal som ho tak 3 roky dozadu) a to je pre mna favorit kedze sa mi nan aj podarilo uz najst aj tu vo fore spojazdnenie niektorych veci co budem potrebovat (konkretne napr. toshiba modem od pomaranca), mandrivu sa chystam stiahnut tento tyzden, zaujima ma skor podpora, ovladace a take veci ktore su hned v instalacke, v skratke s ktorou distribuciou je menej problemov kym ju clovek spojazdni
Ja som skusal Ubuntu, Kubuntu, OpenSuse, PCLinuxOS, Mandrivu, Fedoru. Vsetko najnovsie distra. Niezeby som nezvladom nejaky ten command line ale aj ja mam rad pekne GUI klikatka. Chcem povedat, ze momentalne frcim na Mandrive a mozem ju odporucit. Je to samozrejme moj subjektivny nazor.
ja Ti mozem odporucit napriklad nieco ubuntovite, ci uz ubuntu, alebo na nom zalozene greenie alebo mint. tu spominana mandriva je napriklad velmi popularna v cechach, a kedze cestine sa da velmi dobre rozumiet, tak je to tiez velmi dobra volba.
inak samozrejme odporucam greenie, len greenie a nic ine :-D
opensuse, debian, ubuntu, mandriva, fedora, freebsd, ...
toto vserko musi na takej masine ficat ako z dela.
Za pochopenie vopred vďaka. ( (.) )
ps: Elven na základe Elvenking len pre tvoje pochopenie.
a ak by si aj bol - tak preco pises veci, ktore chces aby si ludia mysleli ze som pisal ja? co si chces dokazat? alebo si male dieta ktore ma z nejakeho dovodu na smrt nenavidi? :)
vzdy lepsie ako vystupovat pod inym menom. preco radsej sam nieco nerobis? alebo si natolko zaslepeny alebo postihnuty, ze si povies, ze sam nikdy nic nedokazes a tak bude najlepsie, ked budes robit zle niekomu?
Sa uvedom človeče, už chápem to tvoje meno ....
mozes kludne moje nepekne vyrazy zvyraznovat. pisal som uprimne to co som pisal a za takeho ta povazujem. ak chces povedat, ze mas dost charakteru - tak skus dokazat tvoje tvrdenia, ze to pouzivas na inych forach. hod daky priklad.
skoda sa Ti venovat, pretoze ty si len chces nahanat svoje ego. Chces ako anonym utocit na niekoho, aby si si dokazal nieco. Alebo aby si dako presviedcal svet, ze som ja zly. Posledny moj prispevok k teme "Tvoje klamstva a nezmysli".
nemozem hodnotit ludi, nie som ziadny psycholog ani nic tomu podobne. no stve ma ked stale niekto sa ma snazi zhadzovat. nejde mi o ziadne ego, len som poziadal toho podvodnika, nech s tym prestane a nech dokaze jeho tvrdenia. nech ukaze dake tie fora kde je poregistrovany pod tym menom. podla mna to ma len kvoli tomu, aby robil mne zle - na nic ine mu to nie je.
u teba je to ine, tvoju totoznost nepozna asi nikto. no moju asi kazdy.
To ze Greenie je moja volba odporucit je to iste ako odporucate vy ostatny, je to moje presvedcenie.
To ze ty mas spravene meno po internete ako mas (cital som viac) tak je to tvoj pruser a nie moj. Ja nechcem na nic poukazovat ani podobne. Som nechutne prekvapeny ze ako sa tu spravate, respektive len TY. Elven pouzivat BUDEM vzdy a kdekolvek pretoze ako je hore pisane, nemas ziadne PRAVO tento nick pouzivat, len to, ake mam aj ja. Je rozdiel, keby pouzivam NICK menom Miroslav Bendik, alebo Stanislav Hoferek. Pouzivam ELVEN a daj mi radsej pokoj a venuj sa niecomu inemu.
vdaka taketo nieco potrebujem, viem ze na tom kompe pojde vsetko, viem ze distribucii je vela a viem ze na kazdej sa da vsetko rozbehat ked ma clovek cas a chut a dokaze si ju pripsosobit aj na svoj obraz, ale potrebujem nejake taketo rady co ma najlepsiu podporu v cechach alebo na slovensku (niezeby som sa s anglictinov nepoznal ale kamarati niesme :)) aby som vsetko vyriesil rychlo a jednoducho ...
naschval som vybral aj systemy co maju odlisnu instalaciu ak som spravne pochopil, bin a rpm neviem ci je medzitym nejaky zasadnejsi rozdiel pre bezneho uzivatela ohladom programov i ked asi nie ale chcem sa uistit
no mandriva, idem skusat tento buduci tyzden a potom sa rozhodnem
a greenie nie, nejak som nenasiel 64 bit a mam uz ubuntu stiahnute :)
tie instalacie su inak RPM a DEB.
inak vdaka za opravu toho bin na deb :)
ale aj keby hej
ide oto ze ja potrebujem tie 4g ram aktivne vyuzit prave pre jeden program
vdaka za odpovede uz len dufat ze to tam rozbeham co potrebujem s tou catiou ale ked to pod unixom slapalo ...
free -m
mat by v total mem ukazovat cele 4GB
ja som nainstaloval novy Sabayon a musim povedat, ze som konecne nasiel distribuciu ktora funguje bezproblemu na PC aj notebooku. Ziadny problem s grafikou, na PC mam grafiku s HDMI aj monitorom, nasiel rozlisenie a nainstaloval.
Ziadny problem so zvukom, PC ma externu zvukofku. Na notebooku HP Compaq 610 vsetko slapalo uz na LiveCD.
Skusal som viac distier ale tato konecne slape ako hodinky.
Ale po instalacii zostal system podobne spomaleny ako v liveCD, jednoducho system neragoval tak svizne a bezproblemovo ako som bol zvyknuty z ubuntu a debianu, podobny problem som mal davnejsi s fedorou 10.
potom aby blo jasne pracoval som na notebooku na ktorom by malo akokolvek narocne distro slapat ako hodinky.
Ale jednoznacne odporucam vyskusat vyborne spracovane distro s ktore je uz na prvy pohlad sympaticke :D
Keď chceš využiť 4 GB a viac RAM-ky, použí PAE kernel.
Napríklad FEDORA 11 ho má DEFAULT.