V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie

Sekcia: Komunita 15.11.2009 | 19:32
Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
Dńa 14.11.2009 sa konal LinuxFest7 v DK v Dúbravka. Na akcii sa zúčastnilo približne 35 ľudí.

V doobedňajšej časti, zameranej na desktop, prezentovl Michal Sedlák svoje skúsenosti a poznatky pri vyľaďovaní pracovného prostredia svojho domáceho a pracovného počítača. Ja som prezentoval jednoduché CMS LightNEasy určené na tvorbu jednoduchého webu.

V poobedňajšej časti prebehla prednáška o VPS a webhostingu v podaní Ľubora. Boli porovnané služby VPS, Webhosting a klasický server, zhrnuté výhody a nevýhody a hovorilo sa o tom ktorá služba sa na čo hodí.

Ďalej sa mal konať VPS workshop. Avšak pre výpadok internetu sme zaradili prezentáciu z minulých LinuxFestov v podaní Michala. Odznela prezentácia "Presmerovanie vstupov a výstupov v konzole", ktorá mala celkom úspech.

Približne o 16:00 sa internet znovu rozbehol a tak sme nakoniec workshop s VPS uskotočnili. Zúčastnilo sa na ňom celkom 12 ľudí. Účastníkom sme rozdali pripravené prihlasovacie údaje na VPS. Worshop bol zameraný na ukážku výhod VPS, jednoduchosti inštalácie LAMP a rozbehnutie webovej stránky s použitím CMS LightNEasy. Účastníci sa zoznámili s OS Debian a inštaláciou LAMP. Ďalej sme prešli na základné operácie na servery ako sú spúšťanie služieb, inštalácia ďalších programov. V krátkosti sa účastníci zoznámili s programom MC, sshfs a wget. Ďalej si každý nainštaloval CMS a spustil svoju web stránku.
Nasledovala dizkusia. Reč bola hlavne o sshfs, službe dyndns.org a fungovaní VPS. Každý účastník workshopu môže pridelné VPS používať po dobu nasledujúcich 6 dní.

Workshop a LinuxFest skončil približne o 18:30.

Aj napriek technickým problém sme naplnili stanovený program. Ďakujem prednášajúcim, partnerom a podporovateľom LinuxFestu. Ďakujem tiež všetkým účastníkom.

Teším sa na najbližší LinuxFest8, ktorý sa uskutoční v marci 2010.

Budeme radi ak vyjadríte svoj názor na priebeh akcie a jednotlivé prednášky. Zaujmajú nás Vaše pocity, spokojnosť, nespokojnosť, čo by ste zmenili a čo vylepšili. Písať môžete priamo sem alebo na môj email tommolc@gmail.com

Tomáš Lehocký
tomolc
    • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 00:01
      Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
      Zdravím

      Začnem teda od seba.

      Osobne si myslím že moja prezentácia "Inštalácia Linuxu na stroj bez CD mechaniky a bez siete" nevyčerpala dostatočne zvolenú tému a mohla byť lepšia
      Nedostatok vydím hlavne v tom že som nespomenul Grub na USB a nástroj Syslinux na zápis zavádzača pod OS Windows. Tiež sa mi zdalo že som rozprával trochu zmätočne ale to už musia posúdiť poslucháči.

      Tomáš Lehocký
      (tomolc)
      tomolc
      • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 01:12
        Avatar tanis   Používateľ
        Ahoj,
        myslim si, ze pre zacinajuceho uzivatela - teda aspon z pohladu linuxu, nie je podstatny Syslinux (aj ked spomenut ho nabuduce samozrejme mozes). Nakolko ak si chce user vytvorit len usb-boot aby si nainstaloval nejake distro bez CD alebo DVD mechaniky, tak to potrebuje spravit hlavne jednoducho a "user-friendly" aby ho to neodradilo hned na zaciatku, teda pokial si to chce vytvorit pod "win" tak na to ma idealne riesenie "win32diskimager", ktory si spomenul.
        Pokial ide o to ci mohla byt prednaska lepsia, tak konkretne toto by som az tak neriesil, nakolko v zivote som nevidel ani jednu prednasku, ktora by bola na 100% a nebolo na nej uz co zlepsovat. ;o)) Takze odpoved na otazku tohto typu vzdy znie "ano samozrejme mohla byt aj lepsia". Ak si vsak niekto bude mysliet, ze by to dal lepsie ako niekto z tych co prednasali, tak nech sa ozve, naberie odvahu a na buducom lunuxfeste sa moze predviest. (prikladam link http://www.youtube.com/watch?v=e8M6S8EKbnU&feature=fvst na material co moze pomoct v studiu ako sa napriklad predviest. ;oD
        A este k tej zmatocnosti co si spomenul. Tak treba priznat, ze ju bolo trochu citit, ale myslim, ze ked sa nabuduce budes drzat bodov v prezentacii a nebudes preskakovat alebo sa moc spatne vracat k nejakym bodom, tak to bude uplne v pohode. Na to co clovek zabudne alebo si mysli, ze by sa mal k tomu specialne vratit je zaver, popripade diskusia.
        Inak aj tento linuxfest povazujem za vydareny, cas konania a priestory su vhodne zvolene a dostupne. Mozem potvrdit, ze nas v maximalnej kulminacii bolo cca. 35 co je v chripkovom case velmi slusne. Na jar som tusim napocital 72, takze mierny pokles sa da zvalit na uz spomenutu chripku a samozrejme na nestastnu hospodarsku krizu. ;o))
        Drzim palce v nasledujucich podujatiach tohto a podobneho typu. Tot asi z mojej strany vse.

        hou

        Stano
      • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 03:55
        Avatar bum ubuntu 9.04  Používateľ
        Ahoj.
        Bol som zucastnil som sa a myslim, ze to bolo v pohode. Doteraz bojujem s tym vyrtual serverom. Jedine co mi vadilo bol asi moj laptop, ze sa nedokazal pripojit na wifinu. Az som mal pocit, ze aj ten spominany pad netu som zapricinil ja. :)
        Tvoju prednasku som nebral ako zmatecnu, bral som to tak ze sa potrebujes rozbehnut. Co je v pohode - sak ani auto hned po starte nezenies do neviem akych otacok. Celkovy pocit dobry ( hlavne to bola debata k veci nie jak doma zo zenou. Hehe) a dufam ze tu kopu informacii spracujem do marca.

        Dakujem a drzim palce.

        Pst: Slabsiu ucast by som pripisoval skor volbam ako krize. :)
        Nikdo není bez chyby, i hovno má své mouchy.
        • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 11:55
          Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
          Pst: Slabsiu ucast by som pripisoval skor volbam ako krize.
          Ja by som skor povedal, ze by to chcelo linuxfest priblizit viac ludom - umiestnit akciu blizsie do centra, takto to je trochu z ruky.
          Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
          • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 14:06
            Absolutne nespokojny   Návštevník
            Všetko to s... do Blavy, čo tak iné mestá na Slovensku, ako napr. Ke, alebo BB do stredu to má každý najbližšie.
            • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 14:22
              Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
              Tato tema tu uz bolo mnohokrat. Linuxfest neorganizuje ziadna profesionalna spolocnost, nestoji za nim ziadna firma. Ten posledny zorganizoval jeden clovek, Tomas Lehocky.

              Mozete si spravit vlastny LinuxFest, hoc aj u seba v dedine. Lebo kazdy to ma najblizsie do svojho mesta a nie do stredu Slovenska.

              Nekricte na tych co nieco zorganizovali, zamyslite sa nad sebou preco vo vasom meste nie je LinuxFest. "Absolutne nespokojny" moze byt clovek len zo svojej pasivity.

              Vezmite si priklad z Tomasa Meszarosa ktori usporiadal LinuxFest v Sali. Urcite aj T. Lehocky aj T. Meszaros sa radi podelia o svoje skusenosti s oraganizovanim LinuxFestu. Skustili ste ich kontaktovat.

              Keby sa vsetci hnidopichovia co napisali do diskusie po linuxfeste aby sa spravil v KE alebo v BB dali do kopy, tak tu mohol byt dalsi lokalny LinuxFest uz davno.

              V tomto vlakne mate idealnu moznost nasjt niekoho kto s vami rad zorganizuje dalsi LinuxFest v BB, alebo KE. Ked to tam maju vsetci najblizsie, urcite sa najde par jednotlivcov ktori budu radi participovat.

              • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 15:10
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                podla mna je linuxfest super vec. ak by som mal v svojom mieste priestory a par spolupracovnikov, urcite by som dal dohromady
                • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 15:13
                  Avatar borg Fedora  Administrátor
                  keby bolo keby, boli by sme v nebi
                • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 16:40
                  Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
                  Treba oslovit ludi, spravit novy thread napriklad na linuxos a hlavne pripravit prvu akciu, kam pridu ludia ktori ti neskor pomozu s prednaskami.

                  Priestory skus vybavit v nejakej skole, miesto volnocasovych aktivit alebo dome kultury, cim mensie mesto tym to ide lahsie.

                  Tehcnicke zabezpecenie moze byt najvacsi problem, treba skusit firmu co rpedava IT u vas v meste ci nezapozica data projektorna jeden vikend. Odprezentovat sa da vsetko na jednom notebooku. Mnoho nizeskoviek a obcianskych zdruzeni ma technicke vybavenie na skolenia, treba sa spytat kamaratov.

                  V BA a SA bolo to stastie ze sa nasiel clovek ktory prebral iniciativu a zodpovednost, urcite su aj v inych mestach taki ludia.
                • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 20:15
                  scdfgsrwer   Návštevník
                  Ked sa v sali nasli priestory, chces mi povedat ze v LM nemas priestory? :-D
          • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 17.11.2009 | 21:08
            Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
            Myslim ze priestory v DK dubravka su vyhovujuce. Velmi tazko by sa hladala alternativa ktora by bola ekvivalentna a zoaroven s lepsou polohou.

            Niektori ludia pricestuju z ineho mesta, z centra to je autobusom 20 minut. Z petrzalky 30 minut.

            Je to skor otazka motivacie ako otazka polohy. Ked niekto nechce cestovat 20 minut nebude cestovat ani 15.
      • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 22.11.2009 | 21:45
        Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
        Dakujeme vsetkym za podnety a dufame za sa uvidime na dalsom LinuxFeste ktory by mal byt v Marci 2010.
    • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 16.11.2009 | 16:11
      Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
      Ja by som chcel v prvom rade podakovat Tomasovi Lehockemu za prijemnu akciu.

      Pocas mojej neplanovanej prednasky o procesoch sa vyskytli pochybnosti o spravnosti informacii ktore som podaval. Nesppominam si na vsetky ale aj tak sa pokusim dat na spravnu mieru aspon tie najzavaznejsie na ktore som si spomenul. Nemam kontakt na konkretneho cloveka a je mi luto ze som ho nevedel kontaktovat predtym ako zvolavam diskusiu.

      Na slajde 21 som popisoval daemonov. Tvrdil som ze window manager je typickym prikladom procesu ktori daemonizuje svoje procesy aby po jeho vypnuti neboli zabite.

      Toto moje tvrdenie bolo negovane z obecensta. Preto sa znovu pokusim popisat situaciu.
      Proces daemonizacie je zjednodnusene iba zduplikovanie pomocou funkcie fork a ukoncenie rodicovskeho{parent} procesu. Po ukonceni rodicosvskeho procesu sa potomok{child} naozaj nazyva sirota{orphan}, tak ako to bolo povedane z obecenstva. Ihned po osiroteni ho adoptuje proces init s PID=1 {Cize sirota neiteruje k PPID cez viacero PPID, ale je priamo a okamzite prevzata init procesom}
      Takto ma postupovat aj window manager {alebo v novsich distrach cely dektop environment}, aby sa pri zmen WM nevypli vsetky aplikacie ktore spustil. Ked si vyskusate spustit pstree, tak uvidite ze vsetky aplikacie ktore boli spustene z WM maju PPID=1, teda ze ich rodicom je proces init co znamena ze boli daemonizovane procesom ktory ich spustil {ci uz WM alebo v mojom pripade Gnome Session,ze gnome-panel, alebo nejaka ina utilita}. V pripade ze sa mylim prosim postnite reakciu.

      O ich okna sa naozaj stara iba X server. Sprava okien ktora bola spomenuty publikom sa naozaj stara o strom okien a ich reparenting, ale to sa tyka iba okien a nie procesov.

      Taktiez sa pri daemonizacii nie je nutne odpajat sa od terminalu, ale je to prakticke.


      Je mozno ze nizsia ucast bola sposobena aj tym ze vsetci z STU mali v pondelok rektorske volno, tak sli na 4 dni domov.


      Pokial mate k prednaskam dalsie otazky alebo komentare, tak sa kludne pytajte. Taktiez ocenim pripade doplnenia a opravy.
      Ked si nahodou spomeniete na nejake dlasie nejasnosti z prednasky, prosim pripomente mi ich, nech ich tu mozeme znovu prebrat.

      Este raz vsetkym dakujem za ucast a participaciu.
      • Re: V sobotu 14.11 sa uskutočníl LinuxFest7 - postrehy, kritika, návrhy na zlepšenie 19.11.2009 | 13:50
        fofo   Návštevník
        Z casovych dovodov som sa zucastnil iba prvych troch prednasok, takze len okrajovo k spominanej teme daemon procesov, tak ako to popisujes, je to OK.
        "Siroty" prebera init proces.
        A k organizacii podujatia, na to ze sa jedna o neformalne stretnutie, niet co vycitat, miesto aj sposob je OK.