Win7,Ubuntu
ked kliknem na "windows vista.." vypise error:no such device 4641 9c0e cize ide o to ze sa neviem dostat do windowsu (disk mam rozdeleny na 3 particie 20GB Win7-NTF|S, 10GB Ubuntu EXT3 a zvysok cca 260GB NTFS)
este nieco ked som pri vybere bootovania na moznosti win vista loader kliknem "e" vyhodi insmod fat
set root=(hd1,1)
search ==no floppy --fsuuid --set 4642 9c0e
chainloader +1
vopred dakujem za rady alebo informacie, ak je to nieco primitivne tak sa ospravedlnujem prvy krat som instaloval Ubuntu a neviem ci to ma nejaky suvis s tymto alebo nie :)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
fdisk -l
alebosudo fdisk -l
a prekopiruj sem co ti vyhodilo.Tak isto skus sem skopirovat co mas v suboroch /boot/grub/menu.lst a /etc/fstab
menu.lst aj fstab moze byt dlhsie s viacerymi komentovanymi riadkami tak tie sem nemusis kopirovat. Su to textaky takze to mozes otvorit ktorymkolvek txt editorom
To menu ktore ti vyhodi na vyber pri bootovani (kde kliknes "e") je v tom textaku /etc/fstab
Pravdepodobne by si mohol tuto chybu napravit priamo v tomto subore len musis zistit co ti ju presne sposobuje
Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc3c4a2d4
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 13 102400 82 Linux swap / Solaris
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2 13 2627 20992000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 2627 3965 10752000 83 Linux
/dev/sda4 3965 38914 280722432 7 HPFS/NTFS
/boot/grub/ subor menu.lst tam nemam neviem preco
/etc/fstab :
<file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=a188f415-045b-470f-b88c-66aa26595ca9 / ext3 errors=remount-ro 0 1
# /media/sda2 was on /dev/sda2 during installation
UUID=E61887F61887C3D1 /media/sda2 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 0
# /media/sda4 was on /dev/sda4 during installation
UUID=4A6696AF66969AF1 /media/sda4 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 0
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=d2a8885a-d13d-400b-b5c8-a670766f4905 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
Neviem ako si robil particie na disku ale z mojho pohladu v tom mas pekny neporiadok. Normalne by si mal mat nainstalovane HTFS particie ako prve a pootm linuxove, koncit by to mohlo swapom. Ty to mas uplne opacne a pritom NTFS este rozhadzane.
Vies sa z linuku dostat na windowsacke particie? Mal by si ich mat v adresaroch /media/sda2 a /media/sda4
momentalne som stale v linuxe a na windowsacke particie sa viem dostat normalne.
Co sa tyka grubu, mal by si mat cele menu nainstalovane tak ako som pisal v /boot/grub/menu.lst
Ak menu.lst nevies najst tak skus updatnut databazu prikazom
updatedb
resp.sudo updatedb
co bude asi chvilku trvat. Nasledne skus najst menu.lst prikazomlocate menu.lst
, popripade prikazom findKed najdes menu.lst tak ho skus editovat a prepisat (hd1,1) na (hd0,1); restartni a skus windows ci ide. ak nie tak zase chod do linuxu a prepis to na (hd0,2). Predpokladam ze windowsacke Ccko mas v tom adresari /media/sda2
skus v google hladat ubuntu 7.10 a grub alebo nieco podobne. Mozno ti to cosi pouzitelne najde
locate menu.lst
/usr/share/doc/memtest86+/examples/grub-menu.lst
naslo iba toto grub-menu.lst s prikazom find nic, otazka ci mozem reps. to ma vyznam editovat toto grub-menu.lst ako si opisoval hore, a ano win C:/ je v /media/sda2
skus si doinstalovat nejake graficke prostredie pre grub - grubconf, SUM, QGRUBEditor alebo GRUBed
Snad sa ti to bude dat pomocou toho grafickeho prostredia najst. Popripade vyskusa
locate grub
alebols /boot/grub
cd /home/dankooo/QGRUBEditor/
dankooo@danko-myvaio:~/QGRUBEditor$ qmake-qt4
dankooo@danko-myvaio:~/QGRUBEditor$ make
/usr/bin/uic-qt4 ui/about.ui -o build/ui/ui_about.h
make: /usr/bin/uic-qt4: Príkaz nenájdený
make: *** [build/ui/ui_about.h] Chyba 127
hm... :/
Vyskytla sa chyba pri načítavaní alebo ukladaní konfiguračnej informácie pre startupmanager. Niektoré z vašich konfiguračných nastavení nemusia pracovať správne.
Detaily:
Failed to contact configuration server; some possible causes are that you need to enable TCP/IP networking for ORBit, or you have stale NFS locks due to a system crash. See http://projects.gnome.org/gconf/ for information. (Details - 1: Failed to get connection to session: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.)
dalej normalne otvori SUM a v predvolenych programoch je na vyber: Ubuntu, Ubuntu(recovery mode), memory test(memtest 86+), memory test(memtest 86+ serial console 115200)
a inak uz len nastavenie rozlisenia alebo vzhladu.. cize asi nic z toho.
a inak grub-menu.lst najde tu:
locate grub-menu.lst
/usr/share/doc/memtest86+/examples/grub-menu.lst
otazka ci to moze mat efekt kedze to je v tej zlozke.. myslim podla toho co si pisal vyssie ze prepisat v menu.lst hd0,0 na 1 atd..
pokial by si tam mal druhy disk tak by ti ho zapisalo ako (hd1,n). To znamena ze sa niekde stala asi chyba ked si robil particie.
V tvojom pripade mas teda swap ako /dev/sda1 teda (hd0,0)
Windows Ccko ako /dev/sda2 teda (hd0,1)
Ubuntu ako /dev/sda3 teda (hd0,2)
Windows Dcko ako /dev/sda4 teda (hd0,3)
Ta particia co sa vytvorila Windowsom 7 bola nazvana System Reserved - po starom Windows mal svoj bootloader na svojej primarnej particii po novom si Windows vytvori 100MB particiu nakopiruje do nej svoj bootloader ktory potom spusti system (ako je pri Linuxe zvykom vytvorit prvu particiu na disku ext2 - 100MB a v nom nahrany bootloader) V linuxe stacilo aby si nastavil bootovanie Windowsu z tej particie...
Drzim ti palce a som velmi zvedavy ako sa ti podari rozbehat Windows 7 - bez reinstalacie respektive bez tej particie kde sa to este da
U 9.10 používa Grub2.
NOTE: you can use the utility to generate a grub.cfg file for you. Other operating systems can be detected and will be added to the configuration only if is also installed. os-prober is currently only avaible in Debian and Ubuntu.
Je to odtiaľto:
http://grub.enbug.org/grub.cfg
Čo je to neviem, nemám U 9.10, tu by mohli poradiť U užívatelia, diskusiu o os-prober nájdeš tunaky:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1229650
http://kitenet.net/~joey/code/os-prober/
pokial to mas novy pocitac bez dat tak to skus preinstalovat, asi najlepsie a najrychlejsie riesenie.
locate grub.cfg
/boot/grub/grub.cfg
/usr/share/doc/grub-pc/examples/grub.cfg
for dodoedo: zrejme to tak idem riesit.
Teraz som našiel, multiboot s Win7 je pre Grub trochu špecifický ... http://blog.lokonopa.com/grub-up-windows-7/
keď chceš vedieť, ako by som to riešil ja, nanovo by som na čistý HDD najprv nainštaloval ten W7 a po reštartoch aj U 9.10.
A ešte aj: http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/search?q=boot&prd=Windows7