Batéria netbook
Systém mám Ubuntu 9.04. Ďakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Bola vydaná verzia 4.0 modelovacieho a renderovaciehho nástroja Blender. Veľké množstvo zmien bolo zapracované hlavne v renderovacom backende Cycles, Vylepšenia v rozhraní sa týkajú hlavne animácie. Minimálna verzia OpenGL pre toto vydanie je 4.3.
Zdroj: blender.org
Nová verzia linuxového jadra prináša lepšie zabezpečenie pre procesory Intel a širšiu podporu hardvéru.
Zdroj: 9to5Linux
Bola vydaná verzia 3.12 programovacieho jazyka Python. Medzi novinkami nájdeme napríklad flexibilnejšie parsovanie f-stringov, subinterpretery s vlastným GIL, alebo rôzne optimalizácie. Viacej informácii nájdete v zozname noviniek.
Zdroj: python.org
Na rozdiel od KDE, ktoré opúšťa x11 a prechádza na ešte nie úplne doladený wayland, xfce necháva podporu wayland len neoficiálne.
Zdroj: xfce.org
Fedora 40 definitívne opúšťa X a prechádza na wayland spolu s prechodom na Qt 6 a KDE Frameworks 6
Zdroj: Fedoraproject.org
V Auguste 2023 bola v open-source Greenie knižnici vydaná kniha s poradovým číslom 300. S pomocou voľne šíriteľných programov tak vznikli knihy v slovenčine, češtine a ďalších 8 jazykoch vrátane esperanta. Knihy sú v najrôznejších formátoch a dajú sa prečítať na PC či na čítačke jedným kliknutím. Okrem beletrie, poézie či odborných kníh pod knižnicu patrí aj hudobná kolekcia či hry.
Zdroj: Greenie knižnica
na základe uznesenia Európskeho parlamentu o stratégii v oblasti normalizácie pre jednotný trh je prijatá norma na zjednotenie nabíjacích zariadení do 100W v celej EU.
Zdroj: dsl.sk / EU
Nový návrh štandardu Web Environment Integrity API od zamestnancov spoločnosti Google má údajne zaručiť "dôveryhodnosť prostredia klienta". Ide o spôsob, ktorý môže webová stránka skontrolovať, či beží v nemodifikovanom prostredí (napríklad bez blokovania reklám).
Zdroj: github.com
Linus Torvalds sprístupnil prvú verziu linuxového jadra v septembri 1991. No chvíľu trvalo, kým vznikli distribúcie.
V 1992 vyšli binárky MCC Interim, TAMU, SLS, Yggdrasil a DLD, tie však neprežili.
Najstaršími sú Slackware a Debian.
Intel končí s vývojom minipočítačov NUC. Našťastie to nie je úplne stratené, vyzerá to tak, že vývoj a výrobu týchto minipc prevezme firma ASUS.
Zdroj: Root.cz
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Nepredpokladam ze by to bolo toto, skor sa jedna o vypnutie bez opytania. Pozri sa do nastaveni ci si nahodou nezabudol nastavit akciu pri nejakych napriklad 33% aby sa zobrazila varovna sprava alebo ci nemas vypnute zobrazovanie bubliniek. Najst by si to mal v medzi nastaveniami systemu.
V nastaveniach napájania je označená možnosť, že keď je slabá batéria, netbook sa má vypnúť, ale nikde nevidím nastavenie, že pri koľkých percentách sa má vypnúť.
V nastaveniach napájania je označená možnosť, že keď je slabá batéria, netbook sa má vypnúť, ale nikde nevidím nastavenie, že pri koľkých percentách sa má vypnúť.
2. V subore /proc/cmdline nie je absolútne nič...
3. Jedná sa o netbook Mivvy L310 Lux, ktorý má v sebe procesor Intel Atom 1,6 GHz a 2 GB RAM. Batéria je 6-článková.
Ubuntu 9.04, GNOME 2.26.1
Kernel Linux 2.6.28-16-generic
Tak napis co je v nom.
Co pise vystup prikazu
cat /proc/cmdline
spusteneho v terminali?Odpoveď je takáto...
Co hovoria grafy vybijania baterie? V Ubuntu som ich vidaval.
Čo sa s tým dá robiť? Nerád by som to riešil re-installom systému.
Inak, ano. V Linuxe sa v pohode da nastavit akcia na urcite percento kapacity baterky, takze pri 40% si mozes dat zapiskat ze mas malo elektriky a pri tych 25% vypnut alebo hybernovat. Len musis mat zapnutu grafiku, inak to asi odignoruje system ako vecsinu ACPI eventov ktore bez grafiky spracovava v zjednodusenom rezime.
PS.: ak baterka chcipa pri ca 20%, tak sa oplati porozmyslat nad jej vymenou alebo nad vymenou jej clankov v elektro servise, to druhe vyjde lacnejsie ale neviem ako je to u nich s zarukou. Dalsia moznost je prepisat jej chip s kapacitou, len to zvykli robit windowsaci a ja doteraz neviem naco. Mozno aby boli tie grafy vybijania krajsie roztiahnute, ale vydrz to nema ako zmenit.
Inak, ak to nevyhadzuje bubliny, tak by som odporucil skontrolovat preco.
V pripade zmrseneho a nefunkcneho ACPIby som odporucil ine jadro. Bud vlastnou kompilaciou alebo skusenim inej distribucie ci jej verzie. Neskusis napriklad 9.10?
Momentálne ma trápi vec s nefungujúcimi kombináciami tlačidla Fn. Hlavne ovládanie hlasitosti pomocou Fn je nepoužiteľné. Po stlačení ukazuje a bliká informácia o hlasitosti, ktorá stále pribúda, alebo odbúda. Je to chyba. Ale ani srnky netušia, prečo to tak je.
Ďalšie problémy s novou Mandrivou som opísal v mojom najnovšom príspevku v téme "Inštácia OpenSUSE 11.2...".