Zdravim. Nedávno som bol niekomu zapojiť wi-fi sieť doma, lebo chce chodiť z notebookom po dome. Pokúsim sa načrtúť problém. Pripojil som sa na router cez defaultnu IP a nastavil ho tak ako bolo treba, aby slúžil ako AP. On chytá internet domov tiež cez wi-fi čo má hore na streche. Je to aktívna anténa napájana cez RJ45. Proste z antény ide priamo kábel do PC. A je nastavená aby automaticky pridelila vždy adresu počítaču. Ja som nastavil ten router a aj som vňom zvolil aby si adresu prijal cez DHCP z antény. Aby mu priradila IP. Takto somto pozapájal a všetko krásne ide. Wi-fi sieť funguje. Len teraz nastal problém keď teraz sa potrebujem dostať do nastavení routra. Ja teraz neviem cez akú IP sa doňho dostanem. Tak som (v hlúpej Hliste) skočil do príkazového riadku a pozrel aké adresy má teraz pridelené PC. Bola tam aj IP brány tak som myslel že cez tú sa dostanem do routra ale nejde to. Ked sa snažím dostať na tú bránu tak ma to vždy hodí až na anténu a od tej neviem meno a heslo. Ako teda zistím cez akú IP sa dostanem na ten router ktorý je teraz ako AP a je káblom pripojený na anténu ktora mu prideľuje adresu?
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
pripradne skus pingovat segment Ip adries 192.168.x.y
Skor by som odporucil pouzit nmap, ten je na to stvoreny. Predsa len, ping na teoretickych 64k adries moze zabrat pri 10s timeoute cez tyzden a pol. Ak pravda neratame ze to clovek moze robit vo viacerych oknach a nejaky cas mu padne navyse aj na pisanie a preklepy.
Ale tajtak vyzera najpravdepodobnejsie :
1) router by mal byt spravovatelny len po kabli, nie cez wifi
2) jeho stranka bude v cache prehliadaca
A ak by som ho teda išiel aj tak spravovat cez kabel tak aku dam IP ked ma nastavene čakať na adresu z DHCP. Čo nebodaj mu Hlista prideli IP? To silne pochybujem
A ak tá stranka aj je v cache prehliadača je pre mňa nepožitelna lebo ta stránka mi takto išla keď router mal pevnú 192.168.0.50 a teraz ju už nemá takže aj keď najdem stranku z cache a prepíšem niečo na nej tak vyhlási že sa nemôže pripojiť/neznáma stránka.
Zober pero, ceruzku, sparatko,... dojdi k tomu routru a resetuj ho. na zadku je taka mala priehlbina kam to pichnes a router zabudne ci je. :)
ja ho uz mam krasne nastaveny len chcem sa znova dostat do nastaveni. Ci to ho mam vzdy restartovar a nanovo nastavit? :)
tak napr. moj ma defaultne zakazanu konfiguraciu cez ine rozhranie nez lan (da sa to zmenit, ale nie je dovod, vsakze?)
Pokial viem router musi mat min 2 rozhrania (vonkajsie/vnutorne)
Ty si zapojil kabel z anteny do vonkajsieho a povedal si nech si berie IP z anteny.
Ak je to takto tak potom nechapem preco by sa mala IP vnutorneho rozhrania zmenit. Po pripojeni na vnutorne rozhranie by si mal byt normalne schopny sa do routra dostat.
Ak to nie je takto tak skus prosim popisat co si vlastne spravil. Lebo teraz nechapem ze kde je problem.
Skús sa pozrieť na počítači akú máš IPčku a pozrieť cez nmap kde čo počúva.
Alebo ak je ten router tvoj , tak ho vyresetuj do továrenských nastavení a nastav znova. Ak by bol poskytoateľov, tak si môžeš takýmto úkonom kompletne znefunkčniť internet a nápravu pocítiš v podobe položky za výjazd technika na faktúre.