Plocha bez ikon
Používam MDV 2010 (ubgrade z 2009), aj po updatoch.
1/ Už od v2009 (a stále to trvá) sa mi často stáva, že po nabehnutí PC sa mi na ploche nezobrazia ikony, len holá tapeta. Poznám 2možnosti, ako ich vyvolať: Šipkou pobehať po celej ploche, alebo reštartovať PC. Je na to nejaké iné, správne riešenie?
2/ Niekedy obyčajné textové (.txt) dokumenty, napr.z emailovej pošty, ale aj iné, uložené v PC, nechcú sa otvoriť v ničom (kwrite, gedit, OOO, apod., doslova v ničom). Nepomôže ani vymazanie koncovky! Ale, povedzme po druhom reštarte, rozbehne sa to na čas...
3/ Tak isto, začal štrajkovať Shift+Del, ale stále; pomôže iba pravý klik a "odstrániť".
4/ V dolnej lište sa prestalo zobrazovať info o otvorených súboroch (ostatné v lište OK).
5/ Z ničoho-nič nereaguje WINE (ikonka len poskakuje, až asi po minúte skončí a - nič).
6/ Včera, pri bežnom vybavovaní normálnej emailovej pošty, mi firewall niekoľkokrát oznámil "skenovanie portov, t-com"; blacklist? whitelis? Dal som ho blacklistovať. Podotýkam, t-com je môj poskytovateľ internetu.
7/ Nainštaloval a zaregistroval som ZAV (zoner antivirus-free), viem, že na disku je, no nijako ho neviem vyvolať.
Čo to všetko má znamenať? Dá sa to nejak poopravovať, či musieť časom MDV preinštalovať (je pred zrútením?)? Podotýkam, som len zdvorilý užívateľ LINUXa, zbytočné harakiri mu nerobím (to sa radšej opýtam-mám síce českú MDV Linux, no nie všetko tam je..).
Ďakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Alebo vytvor nového užívateľa, či to bude robiť aj tam.
1. a 3. pouzivas 3D efekty?
2. ak pouzivas Gnome, klikni pravym tlacidlom na ikonu .txt suboru, z kontext. menu zvol vlastnosti, prejdi na kartu otvorit s a zvol si poradie programov, resp. pridaj programy, v ktorych chces subory otvarat
4. opat zavisi, ake prostredie/aky panel pouzivas - zrejme si si vymazal z panelu applet "zoznam okien"
5. spusti z terminalu wine meno aplikacie. este predtym sa mozes v terminali nastavit do adresara windows aplikacie
k bodu 6 - taku hlasku mozes vidiet pokial mas povolene smb/nfs (zdielanie suborov) porty. blacklist je v takom pripade zrejme OK.
7. ak si ZAV instaloval z rpm balika, chod do spravcu balickov, najdi si ten balik, oznac ho a v spodnej casti spravcu - kde sa zobrazuju info o balicku - rozklikni "zoznam suborov" alebo cosi podobne. spustitelne subory byvaju v adresari nieco/bin
3D efekty nepoužívam.
posadili ste ma na zadok - padla mi saňa...
Tak som dobre tušil, že problém je asi niekde v upgradoch - od vtedy to začalo robiť nenápadne viac a viac. Najnovšie má problém so zdrojmi update - nevie sa pripojiť - do omrzenia chybové hlášky... Úfam sa, že jarná verzia to vyrieši (pôjde na "čistopis").
Všetkým prajem pekný deň.
Ale už kopa takých podobných problémkov, ktoré zbytočne strpčujú život..
Snáď to do mája vydrží, kým príde ďalší MDVspring (:-)