Na začiatok by som chcel povedať, že som rád, že na slovensku existuje portál zameraný na Linux a open source. Som rád, že existuje, ale hanbím sa za to, čo sa na ňom nachádza. Posledný ako tak hodnotný článok je ešte z októbra(ten o DigiKam). Inak tu aktívne funguje už len fórum. Honosne nazvaná časť Správy obsahuje článočky, ktoré majú veľmi ďaleko od správ. V menu máte obrovskú položku hľadáme autorov, ale žiadnu informáciu o tom, ako by aj normálny človek mohol pridať článok (trebarz aj zadarmo, len nech tu čosi je). Rovnako tam máte napísané, že by článok mal vyhovovať vašim požiadavkám na HTML formátovanie, tie požiadavky však už nespomínate. Nechápem ako je možné že v Česku takéto portály existujú aspoň tri, pričom takmer každý deň sa na nich vyskytne nový článok - keď nie deň tak aspoň týždeň. Preto by ma zaujímalo, či naozaj nemáte autorov, alebo ste takí fajnoví, že ich články len neuverejňujete. Na www.linux.sk ste v linkách uvedení ako prví, tak by tento web mal podľa toho aj vyzerať. Keď si však momentálne otvorím LinuxOS.sk, tak sa cítim skôr trápne a uvažujem, či na Slovensku naozaj nie je nikto schopný písať o linuxe, open source a pod., alebo len vedenie tohto portálu je príliš zaneprázdnené riešením konfliktov medzi jeho jednotlivými používateľmi.
Tento článok nie je flame ani nič podobné, proste ma zaujíma, ako to na tomto portáli funguje.
Samozrejme ze je, ved clanky nadalej vychadzaju, akurat nie tu. Treba sa len poobzerat.
Na obranu portalu vsak musim povedat, ze ked niekto poziada o radu, tak su tu jedinci, ktory ochotne pomozu ...
Vymazanie + vysvetlenie preco ...
slovensko ma 3x mensiu komunitu ako cechy a cechy patria ku opensource velmociam. tento portal je dostojnym zastupcom komunity ktoru slovensko ponuka. to ze sem v poslednych rokoch prisli ludia ktory sa nevedia ani opytat je vysledkom pozitivnej premeny linuxu ako OS, zvladne ho nainstalovat hockto a aj spravovat.
o toto islo a o toto vzdy pojde. linux masam.
z vymenovanych portalov teda mocnost nepripomina ani jeden. abclinuxu dokazalo vybudovat dobru komunitu okolo (a to ich drzi), root ma tisnovskeho (a ochrannu ruku iinfo) a linuxexpres ma nikdy nezaujal.
no ale drzim palce Tomasovi Hanzelovi, urobil za velmi kratku dobu super linuxovy portal a snad sa prida viac ludi; tuna sa za x rokov nespravilo skoro nic
Richard Oravec
moj oblubenec ImageJ ma na akademickej pode v cechach neporovnatelnu podporu s nasou akademickou obcou.
temy ceskej wikipedie su spracovane v otazkach ktore odporucam studakom spracovane ovela lepsie ako v nasej (nie IT oblast)
uroven abclinuxu porovnat s linuxos, linuxon, linux.sk, skosi,sk ?
LinuxExpo/Linuxfest : 1000/30
cesi zacali prvi, tak prilakali aj slovakov. nie sme oddelena komunita, dokazeme spolu fungovat, nepotrebujeme vymyslat nove veci len aby boli nase (NIH syndrome).
ceskoslovensky web mi takmer nic neposkytuje. preklady softveru ma osobne nezaujimaju. a pysnenie sa vysledkami kokretnych jedincov mi pripada ubohe, ked tych mnoho clenov nic nespravilo, a dokonca sa v tych komunitach tie osoby ani nezvyknu zdrzovat.
mj sem tam napise nieco v komentaroch na abclinuxu, ale hlavne blogy o vyvoji perl6.
nijel sa pokusal prekladat anglicky blog na abclinuxu (s cim samozrejme prestal).
clock a mikulas patocka komentuje na roote.
naozaj neviem ako mozes par jedincov, ktori si robia svoje, stotoznovat s komunitou. ak je to tak, v tom pripade nie sme o nic horsi. aj na slovensku existuju ludia, ktori sa venuju svojim projektom (napr. ludia co sa venuju bezpecnosti, alebo debian developer Radovan Garabik). to ze je tych ludi malo je nepodstatne, pretoze sa venuju veciam prospesnym ludom po celom svete a spolupracuju s ludmi po celom svete. akakolvek narodna hrdost tu nema zmysel.
co komunita spravila, je vidiet akurat na abclinuxu. robia wiki, zoznamy sw, hw, blogy a podobne veci. dokazali si vybudovat komunitu, ktore pomohli vzniku niektorych projektov co je uplne najvacsie pozitivum. a to je tak vsetko co ta "velmoc" robi. pocetna prevaha dala vzniknut prekladatelskym komunitam (wikipedia, ubuntu), to im tiez neberiem, ale velmocou by som ich za to nenazyval. na slovensku nic take pozoruhodne nie je. ak vies aj o niecom inom, rad sa o tom dozviem.
2. Tomas nepise denne 5 clankov, inak povedane clanky nevychadzaju kazdy den a nepise ich len on sam
3. To ci ho to prestane bavit alebo nie sa uvidi neskor, okrem toho ma okolo seba tym ludi
4. Druhy projekt vytvorili ludia, pretoze sa im nepacilo kam smeruje LinuxOS, ja osobne by som bol za 1 velky projekt, ale to na Slovensku momentalne asi nie je mozne
Cas ukaze ako sa to cele bude vyvijat dalej ... ;-)
Mimochodom mozes nam povedat za Hanzela, aky bol dovod jeho odchodu z linuxos,sk okrem dovodu, ze si zalozil vlastny sajt ? Fakty som zvedavy na Tvoju odpoved.
Dovolim si oponovat, existuje skupina ludi na Slovensku, ktori su presvedceni o tom, ze je mozny jeden spolocny portal.
To je vsetko.
;-)
Ostal/ostat. Je relativny pojem, zrovna taky ako cas u mna momentalne...
:-)
Druha vec je, ze Ti nemozem odpovedat v mene Tomasa, pretoze ho nepoznam osobne a nepoznam presne jeho dovody. Proste sa mi paci jeho myslienka s ktorou prisiel a preto ho podporujem.
Dovolim si oponovat, existuje skupina ludi na Slovensku, ktori su presvedceni o tom, ze je mozny jeden spolocny portal.
To Ti verim a dufam, ze sa to do buducna bude vyvijat lepsim smerom a ze sa Slovensko preberie.
;-)
Opravujem moju otazku na Teba:
Mozes mi povedat tieto dovody ?
"1. novy portal nie je a ani nema byt konkurencia pre LinuxOS - dovody odchodu uzivatelov z LinuxOS su asi kazdemu zname"
Fakt neviem, kolko ludi odislo (ak odislo) z tohoto portalu, a preto tvrdit, ze taketo dovody su kazdemu zname, je zavadzajuce a mylne. Nikdo nikomu v tomto mrdniku dneska nebrani chodit si na I-nete kam chce a uz vobec nikto nechce od tychto jedincov, aby uvadzali svoje zistne dovody, ktore ich viedli k tomuto kroku. Aj ked na jednej strane vitam vznik kazdeho diskusneho Fora o Linuxe, na druhej strane to mojim rozumom a skusenostami chapem ako triestenie sil slovenskej komunity ...
dufam, ze si pochopil, ze sa nejedna o moj utok alebo narazky voci Tebe a verim v Tvoju dalsiu pomoc.
druha cast vety bol moj osobny nazor, totizto pozorne sludujem tento portal uz asi 3. rok a za posledny rok tu bolo strasne vela, poviem to tak, negativnych postov a tiez vyjadrenia vselijakych neregistrovanych ale aj registrovanych jedincov o tom, ze uz nehodlaju byt aktivny na tomto portali, co vsak neznamena, ze sem nechodia
Dovody tych jedincov by bolo potrebne vyhladat v starych a asi hlavne uzamknutych temach, co sa mi nechce, ale verim tomu, ze by sa nasli.
Takto to vidim ja, dufam ze Ta aspon trocha uspokojila moja odpoved. Samozrejme chapem, ze sa nejedna o utok, takze je to v pohode a ak to bude v mojich silach, pomozem.
ja sa podielam /niekedy viac :-) inokedy menej/ na diani linuxos.sk mozno od zaciatku. Ja sa pamatam samozrejme tiez na aktivne a kvalitne fungovanie predchodcu tohoto portalu , ktory viedol este "mísu" (zdravim takto M. Uradnika - teraz SKLUG).
Preco to spominam ?
Vtedy tam tiez prebiehali ohnive debaty o vselicom ale nebolo tam tolko skrytej zášte a posmechu z druhých ako je to tu teraz.
A este, páni, hoci nekandidujem na Pulitzerovu cenu, musim sa za seba ohradit voci nazoru toho jedinca s nickom "Michal" ohladom Sprav. Nesuhlasim s jeho tvrdenim, ze nemaju so Spravami nic spolocne, to je fakt znevazovanie mojej prace a usilia tahat tieto informacie z kopca zahr. zdrojov a kratko o tom informovat.
Najlahsie a modne je vsetko kritizovat a uz omnoho zlozitejsie je prispiet svojou troskou pre malicku komunitu a riskovat, ze sa Ti kazdy nespokojny vykadi na hlavu ..... Ved pisat Spravy na linuxos.sk je take ľahké.
Mal som skor pocit ze by sa ta mohlo dotknut kritika za spravu forumu.
akych xyz? okrem toho portalu, jedneho rozcestnika a linuxon-u neviem o nicom inom, co by stalo za rec. (underground neratam)
Este tak kubuntu.sk mi prislo zaujimave, bohuzial nie som na *buntu
jeden velky spojenim vsetkych sil - mas predstavu, kto by to alebo ako by sa to menezovalo?
vies si predstavit, ze by linuxos vytriedil balast a to hodnotne poskytoval sice ako vyznamny ale inak rovnocenny partner s inymi sajtami v ramci jedneho portalu?
tak ako sa tu daju prepnut sakalie temy, tak na hlavnom portale si prepnes na zobrazenie fora a'la linuxos alebo a'la linuxon ci nieco ine?
ze do prveho sa budes musiet prihlasit, aby si mohol prispiet, mat avatara, inzerovat, pouzivat filtre na prispevky neoblubenych uzivatelov a pod., kym v druhom budes usetreny reklam, prihlasovania a inych vymozenosti ?
... a vobec ... prave som prisiel na to co by mohla znamenat ta Slovenska mentalita:
jeden čihí, druhý hota - tak rozpoznáš butatóta
"tak ako sa tu daju prepnut sakalie temy, tak na hlavnom portale si prepnes na zobrazenie fora a'la linuxos alebo a'la linuxon ci nieco ine?
ze do prveho sa budes musiet prihlasit, aby si mohol prispiet, mat avatara, inzerovat, pouzivat filtre na prispevky neoblubenych uzivatelov a pod., kym v druhom budes usetreny reklam, prihlasovania a inych vymozenosti ?"
Citliva trefa do cierneho ...
nova generacia tu chyba, stara uz nema cas riesit zaciatocnicke problemy. generacna vymena nenastala. ja uz mam za sebou aktivitu na tomto portali, uz dlho mi nic neposkytuje. tato komunita dlho stagnuje a speje k zaniku.
Okrem toho uz mozno budu novy autori: http://linuxos.sk/forum/18430/index.html
a kazdy koho to prestalo bavit uz sa tu nezdrzuje, lebo nema preco. to je chyba. tato komunita sa nevyvinula a doposial nic hodnotne nevytvorila. ani blogy, ani projekty, ani poriadnu wiki pre zaciatocnikov. nic.
Redakcny system netvori komunitu. Tu tvoria ludia. Ak sa tu ma nieco rozvijat musi tu byt urcita snaha od ludi. To, ze posledny clanok, ktory ma nieco s Linuxom, nesie datum 2.10.2009 (pozn. uz je rok 2010!!) hovori za svoje. Slovensko je velmi male, ma malu komunitu, no aj v tej sa burlia hadky a podla mna sa zbytocne triesti.
Jedine, co tu zostalo je vysoka navstevnost, lebo ludia su uz zvyknuti sem chodit (aj vysoky PR). Zial zostalo tu len forum a spravicky. Vo fore sa v poslednej dobe riesili burlive hadky, ktore mozno nieco dali do pohybu. Stacilo sa pozriet na najdiskutovanejsie temy, kde nebolo zvlastnostou, ze top3 bolo locknutych pre flame.
Otazka je: Potrebujeme to? Vsetko zalezi od ludi a ich pristupu.
Vsetko zalezi od ludi a ich pristupu.
Neskor som material poskytol na LinuxON a v priebehu 2 dni clanok vysiel.
(clovek by cakal, ze autor oznami, ze uz ho dal inam a nech ho nezverejnujeme - potom by sme vyzerali, ze kopirujeme od inych ... )
Ja som oznamoval, ze clanok bude uverejneny inde.
Presnejsie som posielal mail 7. januara, 3:29 PM na mireq@linuxos.sk, pretoze to je uvedene v sekcii Hladame autorov.
Je pravda, ze som mal poslat mail aj tebe, ale vtedy som nejako nestihal. Kazdopadne som nechcel aby bol clanok uverejneny duplicitne. Nemam zaujem nikomu uskodit, to by som clanky neuverejnoval :o)
Ceníme si Tvoju snahu prispieť zaujímavým námetom medzi Články na tomto sajte. O to viac nás mrzí toto komunikačné nedorozumenie a chceli by sme, aby si prijal naše ospravedlnenie a zároveň dúfame, že to neodradí daľších potenciálnych prispievateľov na linuxos.sk.
Zdraví dodoedo.
Ak to bude licenčne možné, bude aj článok
V. :o)
Podl mna by trebalo tento web kompletne prepracovat respektive "vykydat" to co na tomto webe asi najviac smrdi =forum
- zmazanie celeho fora a zacatie odznova novym stylom (mozno zly napad, posudte sami)
To znamena aby kazda novo zalozena tema bola pred uverejnenim skontrolovana a tym by sa zamedzilo vytvarania tem napr. "mam problem z linuxom" alebo flamov
Proste aby to malo nejaku uroven a aby zo "subjektu" temy bolo okamzite jasne ocom tema je.Na skodu by nebolo aj upravenie administratorom ak tam su nejake nepresnosti alebo najeky problemy (autor by bol samozrejme oboznameny)
-povinna registracia ? no preco nie. alebo aspon znemoznenie pridavania prispevkou neregistrovanym *preco len registrovany? napr preto ze ak tu je nejaky "saboter" tak pri stalom porusovani pravidiel alebo vytvarani flamu atd by bol vykopnuty. Ved ked pozriem do fora a vidim ze nejaka tema ma cez 80 prispevkov ma pot obleje.. lebo to uz je len flam alebo sa tam hadaju 2ja ludia kto z nich ma vecsiu pravdu alebo v lepsom pripade sa tema zvrhla uplne na nejaku inu temu a toto je podla mna neziaduce a preto kontrola. Mozno je to slobody obmedzujuce to priznavam ale je to na dobro veci tak by ste to mali zvazit
Proste linuxaci drzme spolu to ano ale nie za kazdu cenu aj za cenu podkopavania urovne tohoto webu.
Tak ako plati veta "linux je userfriendly ale priatelov si vybera" tak aj tento web by si mal vyberat userov ktory naozaj za nieco stoja.
Teraz je situacia taka ze kazdy "majster sveta" tu moze vsetko, moze kydat na ostatnych, moze zakladat flamy, proste moze vsetko zle co podkopava uroven tohoto webu a ti co su skutocny majstri su znechuteni a idu prec na ine weby. A je to krute ku mnohim ale uroven tohoto webu ide dole aj vdaka ludom ktory ani nevedia co je to linux len to niekde zdialky poculi, nainstalovali horko tazko (predtym zalozili 4 stupidne temy) a potom ca cudovali ze im nejde EXE a v stupidnych temach pokracovali. A popri tom su samozrejme machri pretoze oni nieco vedia ved maju nainstalovany linux..Takych som uz videl habadej. Prave takychto zaciatocnikov by trebalo nejakym sposobom filtrovat a zabranit im zaplnovat tento web "smetim"
To je moj nazor, mozno som pisal emotivne blbosti ktore by sa v praxi spravit nedali to uz necham na posudeni vas adminov. Toto je moj pohlad na tento web.
Drzim vam palce nech uroven ide hore a snad som svojim nazorom trosku prispel (alebo nie)
Stano M.
PS. Prosim nenavazajte sa do mojej gramatiky alebo chyb lebo toto ma kvalitne vytaca na niektorych ludoch. Nikto uceny z neba nespadol a ja takisto sa do nikoho nenavazam.
Správne píšeš, že jediný správny poradca je Ti v týchto pohnutých dňoch iba Google, veď ak by si každý z tazateľov na tomto Fóre dal najprv tú námahu a pozrel si Google, asi by našiel odpoveď. Je to spôsobené nami samými, nechápeme stále význam angličtiny, jej ovládania a myslíme si, že nám ten zbojník Jánošík vystačí do konca Vekov. NIE SÚDRUHOVIA, NEVYSTAČÍ.
Je úplne jedno, či si vyhľadáš odpoveď na "konkurenčných" linuxon.sk alebo nie. Si frajer iba vtedy, ak zvládneš tú slovenskú "grc-šabľu" obliecť do anglického kabátu a prečítať si to v eng. lebo nikto učený z neba nespadol a nespadne.
Dá sa to povedať aj slovami súdruha predsedu z popradského okresu kedysi za socíku.
"No co, chuji.
ak bude pršať, úroda zhnije !"
Aj ja prispejem. Linuxos uz nie je forum. A vobec nie forum pre zaciatocnikov. Je to Underground.
Shakal? :D Prijemne smiatie sa.
Na tento portal chodim od roku 2005, sice nie ako velky prispievatel, ale ako citatel som sem xodieval takmer kazdy den. Bohuzial (pre tento portal), to vidim tak, ako mnoho inych, ktori tu uz pisali predo mnou. Podla mna ide nas linuxos dolu vodou a mam taku zlu predtuchu, ze sa tento pad uz zrejme neda zastavit. Aspon nie sposobom, ktory tu zatial vidim.
Musim povedat, ze mi je to uprimne luto, pretoze to bola naozaj studnica skvelych napadov a rad, pri mojich zaciatkoch, ako aj pri zaciatkoch inych ludi. Tymto patri moje velke podakovanie vsetkym ludom, ktori tento portal zalozili, aj ked viem, ze tu uz nie su. Ani sa im velmi necudujem :)
Rovnako si vazim aj snahu eMDiho o zachranu toho, co z kedysi vynikajucej stranky zostalo. Zial, neverim, ze z toho nieco bude.
Ano, stale je tu kopa dobrych odpovedi a napadov, akurat dnes sa uz k nim treba pracne prepracovat a prehrabat sa najskor v mnozstve odpovedi linuxovych 'expertov', ktori su uz tak 'dobri', ze najskor potrebuju znevazovat pracu inych, ohovarat, urazat a dehonestovat vsetko okolo seba. A v neposlednej rade sa strasne urazat, ked si nedajboze niekto dovoli napisat podobne ladenu odpoved pre takehoto cloveka. Myslim, ze tu nie je potrebne nikoho menovat, asi obe strany pochopia aj bez mien, resp. nickov. Keby sa vylucenim takychto flamerov precistilo forum, opat by tu zostali iba skvele napady a rady. Da sa to ale este?
Co je napr. zle na povinnej registracii, ak ma niekto naozaj zaujem prispievat a zaroven by som sa chcel aj opytat, co je zle na bezne pouzivanych cms, proti ktorym sa tu niekto uz vyjadril. Zrejme cms ako je drupal, wordpress, joomla alebo aj phpbb uz maju nieco za sebou a ked ich pouzivaju aj podstatne zabehnutejsie a lepsie weby (prepac web) ako je tento, nechapem, preco by to mal byt problem. asi by sa patrilo skor zaoberat sa obsahom webu a moznostiam ako predist problemom, ktore tu su a nie tym, ci to bude bezat na echt doma spravenom cms alebo na niektorom z public. Nemam ale nic proti tomu ak ma niekto dobry cms, akurat by som sa asi najskor zaoberal niecim inym, ako tymto. Mozno, obklopenim sa normalnymi ludmi. To by mohol byt dobry zaciatok.
A posledna vec na ktoru by som zareagoval je pouzitie google a anglictina. Suhlasim s tym, ze v oboch pripadoch ma prispievatel pravdu. Google naozaj najde odpoved takmer na vsetko a z anglickych clankov sa toho da vela precitat. Ked to spojime dokopy, je to velmi silna zbran. Ja tu ale vidim aj jedno ALE. Nie kazdy totiz vie dobre anglicky (alebo vobec anglicky) a nie kazdy je zrucny v pouzivani google. Za to, ze mu tieto dve veci chybaju, este ale nemusi byt blby a nemat moznost a chut prejst alebo vyskusat si linux. Na nasom malom slovensku sme mala komunita, a prave preto by sme si mali pomahat a moznost najst pomoc a radu s problemom na slovenskom webe by preto mala by samozrejma a o to jednoduchsia. Ti co vedia po anglicky a dobre narabat s googlom by mali pomoct tym, ktori to nevedia, alebo nevedia tak dobre, a nie sa nad nich vyvysovat. Ani na anglickych strankach nie je vzdy vsetko dobre a urcite potesi, ked sa najde niekto, kto si nejaky postup aj overi, upravi, ak treba, prip. ho prelozi a poradi niekomu, kto to bude potrebovat. Nie raz som videl na anglickych strankach navody a preklady z turectiny a podobnych jazykov. Nepovazoval by som to za kopirovanie obsahu, bavime sa snad stale o open source komunite. Nie prave na toto by sme tu mali mat slovensky linuxos.sk? Na vzajomnu pomoc a podporu? Nie je to nieco, co sa neda. Fungovalo to a kazdy, kto tu bol na zaciatkoch to mohol vidiet.
Ak ma tento web prezit (a ja by som si to velmi prial, ale nie v jeho sucasnom stave), tak sa treba nad tymto zamysliet. Inak o chvilku strati ten entuziasmus a chut do obnovi aj eMDi a potom co? Hmmm?
Drzim palce !!!
Nemusite sa k tomuto vyjadrovat. Nie preto som to pisal a ani sem uz nechodim kazdy den. Je to proste iba moj pocit a vylev srdca a pokus o pohlad do minulosti a buducnosti tejto kedysi fakt velmi dobrej stranky.
Dufam ze zmazete moj komentar. Najde sa inde. Skoda slov. A tiez som nepochopil rehotu na open source. To sa tu ako berie open source? To ste si dost zavarili.
Co je napr. zle na povinnej registracii Podla mna nic a tiez som za.
zaroven by som sa chcel aj opytat, co je zle na bezne pouzivanych cms To je na dlhsiu diskusiu a ak mas zaujem, mozeme to prebrat spolu cez IRC niekedy.
A posledna vec na ktoru by som zareagoval je pouzitie google a anglictina. Tato tema tu bola uz tiez mnohokrat omielana a na nu mam velmi vyhraneny nazor. Mlady clovek bez anglictiny podla mna nie je plnohodnotnym clovekom, bodka. S pouzivanim googlu suhlasim, nikto uceny z neba nespadol a aj na to treba cvik. Ale tu je skor iny problem, mnoho ludi sem pride polozit otazku bez toho, aby sa najprv pokusili problem vyriesit sami, hoci nie su velmi dobri v googleni. To nic nemeni na fakte, ze je to velke chrapunstvo obtazovat svojimi problemami inych bez toho, aby aspon par hodin neskusil ten google predsalen trochu podojit. Takych pouzivatelov sa tu dnes vyskytuje, zial, dost vela a dovolim si tvrdit, ze ked sa takto nezodpovedne dokaze ten clovek spravat teraz, ani v buducnosti nebude mat velky prinos pre komunitu. Tak naco sa s nim potom trapit? Niektori ludia proste nestoja za tu namahu, s tym sa treba zmierit. A ak sa kvoli tomu ten dotycny urazi, zacne nadavat na GNU/Linux a zanevrie navzdy na neho? To je podla mna len plus. Komunita nie je o tom, ze niektori ju tahaju a ini vyciciavaju. Komunita je spolok ludi, ktori su si navzajom prospesni a uzitocni. Mozno je to surove, ale je to tak. A ked sa niekto sprava ako pijavica uz na zaciatku, nie je proste vhodny pre komunitu, kde by mal kazdy okrem cicania aj prispievat rovnakym dielom.
Na zaver by som len dodal, ze vsetko, co ma zaciatok, ma aj koniec. Nie je to vobec nic zle, je to prirodzeny zivotny cyklus, ci uz ludi, zvierat, veci alebo aj portalov. Sam som zastanca toho, ze je lepsie to ukoncit a celu snahu zamerat na nieco nove ako to len tak nasilu drzat pri zivote. Ale to je opat len moj vlastny nazor.
"Mlady clovek bez anglictiny nie je plnohodnotnym clovekom". Ja dufam, ze linux nie je iba pre mladych ludi a urcite vies, ze sa najdu aj starsi ludia, ktori maju zaujem o linux. Osobne poznam niekolkych a sam nie som uz najmladsi. Nie som ani stary, ale nemam uz dvadsat. Sam nemam problem a hovorim plynule anglicky, ale viem, ze cloveka, ktory ma 50 uz tak lahko anglicky nenaucis, z roznych dovodov. A obavam sa, ze takyto clovek asi ani velmi nebude pouzivat IRC, FB a pod. Pokial teda nema zrovna vo svojom okoli niekoho, koho sa moze pytat, nezostava mu nic ine ako sa spolahnut na dobru slovensku stranku, kde si najde svoj problem, alebo sa na svoj problem opyta. Ja viem, ze buducnost je v mladych ludoch, ale mozno aj kvoli strednej a starsej generacii, by sa oplatilo stranku udrzat (v nejakej pristupnej forme).
Povinnou registraciou sa urcite nevylucia vsetky prispevky typu o dva nad tymto, ani zbytocne zakladanie vlakien, ale urcite sa aspon ciastocne eliminuju. Tiez verim, ze cloveku natolko lenivemu, ze by sa pokusil nieco aj hladat, sa mozno ani nebude chciet registrovat a pokial sa registrovany clen zacne spravat ako hovado, tak je tu moznost zasiahnut.
A tu hned narazim na kliniec. Admin to mal zastavit takze Samo darmo hovori ze vedenie s tym nic nemalo. Staci si prejst historiu, kolko diskusii bolo zmazanych a zamknutych.
To ze ked nevie Anglicky jazyk nie je "clovek". To ma neprekvapuje. Zaujimavy nazor.
Jedine, co krmi obsah fora su diskusie "starych" uzivatelov fora. Novy uzivatel potrebuje nieco ine. A to uz zda sa dostal.
Chcel by som aby Linuxos trochu povstal. Ale inym smerom a nie som presvedceny, ze na spravnych miestach su spravny ludia. Nic v zlom.
problem je ten, ze nejaky tym je vytvoreny, ale tento tym nema zatial ziadne pravomoc, lebo vsetko to stoji stale na jednom cloveku, ktory moze adminovat tento portal a tym padom vsetky aktivity tymu musia cakat, kym sa on uraci nieco spravit. preto trva vsetko dlhsie ako by malo.
ps: tym clovekom nemyslim nikoho z "noveho" tymu.
No ja som napriklad nespravil nic. Nemam take ambicie a ani sa o to nesnazim. Som obycajny uzivatel, ktory na tejto stranke nasiel mnozstvo odpovedi a pomoci (na zaciatku). Teraz je uz ale skor znechuteny tym, ze kym sa k tym odpovediam dostane, musi sa prebrodit mnozstvom utokov a urazok, mnoho krat od ludi, ktori v tom vedeni su alebo maju aspon vacsie ambicie ako ja.
Suhlasim s iXom. Admin by mal dohliadnut na to, aby sa tu riesilo, to co je potrebne a nie urazalo a dehonestovalo. Nikto mudry z neba nespadol a kazdy sa ucime a prave preto, ze sa ucit chceme sme sem prisli. Ked sa uz clovek rozhodne takuto stranku viest, musi sa tomu venovat a ak to sam nestiha, tak sa obklopit ludmi, ktori su napomocni. Nie ludmi, ktori inych urazaju a sami nezvladnu absolutne ziadnu kritiku, namiesto toho si tu radsej riesia svoju osobnu politicku karieru alebo podobne zvasty, ktore by som povedal, nemaju s linuxom nic spolocne. Takyto ludia patria skor do vlady, tam sme uz na to zvyknuti :)))) Ked sa clovek neosvedci, stale sa predsa moze stiahnut a je uz na nom, ci zostane ako bezny uzivatel a zmieri sa s tym, ze ako admin to nezvladal, alebo sa urazi a odide. Verim, ze tu je stale dost ochotnych ludi, ktori by mali snahu to skusit.
Ja fakt neviem, ci je to az taky velky problem, ked na nieco neviem odpovedat alebo nechcem, radsej nenapisat nic, ako hned cloveka zhodit a urazit, ze si dovolil vobec byt zaciatocnikom v linuxe.
Na koniec by som iba citoval iXov vyrok, s ktorym plne suhlasim: "Chcel by som aby Linuxos trochu povstal. Ale inym smerom a nie som presvedceny, ze na spravnych miestach su spravny ludia. Nic v zlom".
boli by sme radi, keby ste napriklad napisali aj nasledovne:
- ci chcete novy design (ak ano, tak ci uprednostnujete na celu sirku alebo fixnu)
- ci chcete napriklad hodnotit clanky
- ci chcete mat napriklad filtrovane spravicky podla vasej distribucie ...\
- ci chcete ... (a tu je uz miesto aj pre Vase napady ..), takze vycuvajme pls z flameov ... vam to berie chut na cas straveny na linuxos.sk a nam energiu na vytvorenie noveho a lepsieho LinuxOS.sk ...
- doplnit blockquote tag medzi vyber tlacitok
neviem sa nejako vyjadrit k tym pravomociam, pretoze vobec nechapem, ktore je stary tym, kto je novy tym a pod. vidim, uz aj v tomto topiku, ze snaha ludi tu je. zrejme to treba iba zosuladit. kazdopadne bez tym ludi, ktori sa dohodli, co ma kto na starosti a ako na to, asi nic nejde a je uz jedno, ci je to web linuxos, iny web alebo cokolvek ine
Preco na mna ty utocis? Je to moj nazor. Ak je tu vedenie zle a nik s tym nic nerobi, tak potom na co sa snazi LinuxOS ozivit? A kto je "vedenie" nech im to rovno povieme? Ked vedenie nechce pocuvat, nechcem im robit navstevnost. A emdi, vzhlad nie. forum nepotrebuje vzhlad.
A co som ja urobil? A musim nieco urobit? Ked to je brane takto, tak zbohom zdravy rozum. Za druhe mna to ani nebavi. Velka vacsina ludi co sem pride sem pride precitat nieco aj ked znovu tu nic neni uz mesiac. A nie riesit veci. Ja sa vam do prace nechcem starat mna by to nebavilo.
Ale to stare vedenie co nema zaujem nic robit ma zaujima, kto tam je?
nikto na teba neutoci, ak to tak beries je to tvoj problem a mna to nezaujima. len si myslim, ze to kritikou na urazky v prispevkoch prehanas.
najvacsi problem vidim v tom, ze "novy" tym nema pravomoci adminovat tento sajt. rad by som zmenil stranku "Hladame autorov" aby tam nefiguroval nejakutalny clovek a mail na posielanie clankov (to co si o tom myslim, nebudem verejne publikovat). takze to viazne v odovzdani pravomoci, keby som to mal zhrnut.
myslim, ze to uz ide cele mimo temu.
Navyse, ak sa taky antitalent do jazykov ako ja, dokazal naucit angictlinu aspon do takej urovne, aby vedel citat manualy a knihy, tak sa to musi naucit naozaj kazdy.
To preco sa niekto uci alebo neuci anglicky vo svojom veku (ked teda hovorime o starsich navstevnikoch) by som tu naozaj neriesil. Zrejme k tomu ludia maju svoj dovod, nech je uz akykolvek. Nie kazdemu to musi palit alebo mat tolko casu, aby sa kvoli linuxu ucil este aj po anglicky. Uz to je velke plus a pokrok, ze sa vobec odhodlali vyskusat si linux. A ver mi, ked si mal teraz problem naucit sa anglicky (resp. hovoris, ze si antitalent, ale zvladol si to aspon na urovni citania manualu), tak v 50 to uz zrejme zvladat nebudes. Si zober, co je vela krat v tych manualoch pisane. Ty asi nieco uz linuxu rozumies, ale uvazuj ako clovek, ktory nevie po anglicky a nevie zatial ani nic o linuxe. Myslis si, ze je to pre neho jednoduche? A je uplne jedno, ci je to clovek starsi alebo mladsi, pokial proste ten jazyk nevie.
Zhrnul by som to tiež asi tak, že manuál si prečítam, ale pochopím ho až pri druhom pokuse. Tak je aspon vidieť ako vyzerajú moje preklady do slovenčiny(Ubuntu-tweak, Cairo-dock, Emesene, Enlightment či LiVES), keď ho prekladajú takí ako ja, lebo tí čo by vedeli o to nemajú záujem a po tom ako to chodí sa ani nečudujem.
ake zmeny na linuxos si predstavujete? chcete zase forum? slovenske clanky? spravy?
vsetko ma aj tento linuxos. konstruktivnu kritiku nevidim.