Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
podla mna by si mal instalovat z instalatora TU SU INSTALACNE ISO
ak chces system postaveny na gentoo s predinstalovanym prostredim a softom tak skus SABAYON
A ked ti "verzie" sabayon nejdu a myslis si ze gentoo ti "pojde" tak si na omyle. S gentoo by si sa jedine sklamal.
A co sa tyka instalacie z DVD, nepoznam gentooistu ktory si instaloval gentoo z DVD disku , a popravde nepoznam ani gentooistu ktory pouziva na instalaciu LiveCD instalator...
a ja osobne gentoo neodporucam. je to skor pre vyvojarov. kazdu debilinu v nom treba nastavovat atd...
skus arch alebo ubuntu alebo nieco ine. fedoru tiez neodporucam (ta je nedorobena vzdy)...
-> hej, ale tym ze si tie debiliny nastavis ti pojde gentoo 6x rychlejsie ako ubuntu ;-)
ja som tiez jedneho casu chcem lat gentoo ale je tam strasne moc toho. keby bol aspon daky jednoduchy program co ti ho pomoze nastavit :P:P
a krasa je v tom ze kazdy si moze vybrat
gentoo som si ce nikdy neskusal ale arch som nahodeny mal (tyzden som sa s tym trapil) a bolo to super rychle stabilne az kym som ho 3 mes neaktualizoval a nasledna aktualizacia ho dostalo do stavu ked som JA uz nevedel co spravit tak mam na desktope DEBIAN a na booku UBUNTU (jedine v nom ide suspent to ram)
myslim ze kto ma vedomosti a trochu casu tak distra typu gentoo,arch su prenho stvorene ale nesmie cakat ze vsetko pojde samo, a odmenou mu bude perfektne vyladeny system (pravdepodobne aj stabilny)
http://www.google.com/search?q=gentoo+live+dvd+install
http://www.linuxquestions.org/questions/gentoo-87/gentoo-10.0-live-dvd-758351
http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-quickinstall.xml
ak myslis na ovladace na HW tak to je zariadene skor jadrom ako fedorou
podla mna fedora ma to ho out of box funkcneho dost malo a vsetky veci ako kodeky a software a v jadre neobsiahnute ovladace si musi uzivatel stihnut sam
bez rpmfusion by som povedal ze je takmer nepouzitelna (pre bezneho uzivatela)
neviem kde som to videl ale fedora je skor oznacovana a "power user disto"
taky mint alebo pinguy OS funguju out of box o dost lepsie