Bola vydaná verzia 4.0 modelovacieho a renderovaciehho nástroja Blender. Veľké množstvo zmien bolo zapracované hlavne v renderovacom backende Cycles, Vylepšenia v rozhraní sa týkajú hlavne animácie. Minimálna verzia OpenGL pre toto vydanie je 4.3.
Zdroj: blender.org
Nová verzia linuxového jadra prináša lepšie zabezpečenie pre procesory Intel a širšiu podporu hardvéru.
Zdroj: 9to5Linux
Bola vydaná verzia 3.12 programovacieho jazyka Python. Medzi novinkami nájdeme napríklad flexibilnejšie parsovanie f-stringov, subinterpretery s vlastným GIL, alebo rôzne optimalizácie. Viacej informácii nájdete v zozname noviniek.
Zdroj: python.org
Na rozdiel od KDE, ktoré opúšťa x11 a prechádza na ešte nie úplne doladený wayland, xfce necháva podporu wayland len neoficiálne.
Zdroj: xfce.org
Fedora 40 definitívne opúšťa X a prechádza na wayland spolu s prechodom na Qt 6 a KDE Frameworks 6
Zdroj: Fedoraproject.org
V Auguste 2023 bola v open-source Greenie knižnici vydaná kniha s poradovým číslom 300. S pomocou voľne šíriteľných programov tak vznikli knihy v slovenčine, češtine a ďalších 8 jazykoch vrátane esperanta. Knihy sú v najrôznejších formátoch a dajú sa prečítať na PC či na čítačke jedným kliknutím. Okrem beletrie, poézie či odborných kníh pod knižnicu patrí aj hudobná kolekcia či hry.
Zdroj: Greenie knižnica
na základe uznesenia Európskeho parlamentu o stratégii v oblasti normalizácie pre jednotný trh je prijatá norma na zjednotenie nabíjacích zariadení do 100W v celej EU.
Zdroj: dsl.sk / EU
Nový návrh štandardu Web Environment Integrity API od zamestnancov spoločnosti Google má údajne zaručiť "dôveryhodnosť prostredia klienta". Ide o spôsob, ktorý môže webová stránka skontrolovať, či beží v nemodifikovanom prostredí (napríklad bez blokovania reklám).
Zdroj: github.com
Linus Torvalds sprístupnil prvú verziu linuxového jadra v septembri 1991. No chvíľu trvalo, kým vznikli distribúcie.
V 1992 vyšli binárky MCC Interim, TAMU, SLS, Yggdrasil a DLD, tie však neprežili.
Najstaršími sú Slackware a Debian.
Intel končí s vývojom minipočítačov NUC. Našťastie to nie je úplne stratené, vyzerá to tak, že vývoj a výrobu týchto minipc prevezme firma ASUS.
Zdroj: Root.cz
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
podla mna by si mal instalovat z instalatora TU SU INSTALACNE ISO
ak chces system postaveny na gentoo s predinstalovanym prostredim a softom tak skus SABAYON
A ked ti "verzie" sabayon nejdu a myslis si ze gentoo ti "pojde" tak si na omyle. S gentoo by si sa jedine sklamal.
A co sa tyka instalacie z DVD, nepoznam gentooistu ktory si instaloval gentoo z DVD disku , a popravde nepoznam ani gentooistu ktory pouziva na instalaciu LiveCD instalator...
a ja osobne gentoo neodporucam. je to skor pre vyvojarov. kazdu debilinu v nom treba nastavovat atd...
skus arch alebo ubuntu alebo nieco ine. fedoru tiez neodporucam (ta je nedorobena vzdy)...
-> hej, ale tym ze si tie debiliny nastavis ti pojde gentoo 6x rychlejsie ako ubuntu ;-)
ja som tiez jedneho casu chcem lat gentoo ale je tam strasne moc toho. keby bol aspon daky jednoduchy program co ti ho pomoze nastavit :P:P
a krasa je v tom ze kazdy si moze vybrat
gentoo som si ce nikdy neskusal ale arch som nahodeny mal (tyzden som sa s tym trapil) a bolo to super rychle stabilne az kym som ho 3 mes neaktualizoval a nasledna aktualizacia ho dostalo do stavu ked som JA uz nevedel co spravit tak mam na desktope DEBIAN a na booku UBUNTU (jedine v nom ide suspent to ram)
myslim ze kto ma vedomosti a trochu casu tak distra typu gentoo,arch su prenho stvorene ale nesmie cakat ze vsetko pojde samo, a odmenou mu bude perfektne vyladeny system (pravdepodobne aj stabilny)
http://www.google.com/search?q=gentoo+live+dvd+install
http://www.linuxquestions.org/questions/gentoo-87/gentoo-10.0-live-dvd-758351
http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-quickinstall.xml
ak myslis na ovladace na HW tak to je zariadene skor jadrom ako fedorou
podla mna fedora ma to ho out of box funkcneho dost malo a vsetky veci ako kodeky a software a v jadre neobsiahnute ovladace si musi uzivatel stihnut sam
bez rpmfusion by som povedal ze je takmer nepouzitelna (pre bezneho uzivatela)
neviem kde som to videl ale fedora je skor oznacovana a "power user disto"
taky mint alebo pinguy OS funguju out of box o dost lepsie