S.M.A.R.T.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
smartctl /dev/sda --all
napise vsetko, co vie. V mandrive je to v baliku smartmontools.Error 235 occurred at disk power-on lifetime: 2368 hours (98 days + 16 hours)
Tento výpis ma moc nepotešil. Myslíte že to je reálne?
A už asi aj viem kedy nastala tá chyba na tom čo hlási chybu. Jedného dňa zničoho nič nejako čudne cvakol a zamrzol PC, reštartoval som ho a už išlo všetko OK. Takže myslím že to bol práve on.
Ten rozdiel v zaujimavosti moze byt sposobeny tym, ze ho do tej zostavy niekto vlozil neskor ako spare do raidu, alebo ze ako spare disk mohol byt vypinany v pripade jeho nepotrebnosti. Alebo ma len inak nastaveny power managenment. Ale na tom nezavisi.
Čo som mal Maxtor 80 tak ten hlásil že je v 100% a jedného dňa cvakol a je tam... Odišiel na nom firmvér.
Ta chyba mohla byt aj koli kolisaniu napajania alebo koli hocicomu inemu. Ale to je jedno.
Inak dokáže ma poriadne vystrašiť keď brat je vo windowse a dobehne za mnou "nieco spravil disk, akosi cvakol!" A pritom to je len to že keď dlhú dobu nieje z neho čítane že sa sám po hodinách odpojí. Je na ňon konkrétne len Linux takže Win sním nerobí nič. Dá sa niekde nejako zistiť po akej dobe sa disk sám odpojí?
Otazkou je co Ti to pomoze kedze ten OS si tie volby moze prestavit bez tvojho vedomia.
Short self-test routine
recommended polling time: ( 2) minutes.
Extended self-test routine
recommended polling time: ( 63) minutes.
Conveyance self-test routine
recommended polling time: ( 6) minutes.
Nevieš prosím čo by to mohlo byť?
tu je vysledok. dakujem za kazdu radu/vysvetlenie/pomoc.
Ale, testy zbehli bez problémov.
Čo je vôbec tomu notebooku?
Odporučil by som to odmonitorovať cez nejaké nástroje. Či už cacti, alebo niečo iné. Závisí od vhodnosti v pomere investovaný čas versus logovanie výsledkov a zobrať do úvahy aj réžiu na databázu (možno jej budeš musieť ubrať prostriedky, default konfigurácia je na toto nevhodná).
A pak honem vod toho.
Mimochodom, to čo si predstavuješ pod BIOSom je len rozhranie UEFI. Žiaľ, bude tým pádom treba pozrieť do príručky. Ja žiaľ ani neviem čo máš za NB, takže ...
Takže, ak máš model iba s Intelovou grafikou a nemáš návod na použitie, tak sa môžeš pozrieť na parametre ovladača grafiky pre kernel a aj pre X Windows. Kedysi sa s tým dali okresať parametre zdieľaných pamätí aby to nežralo viac ako bolo pottrebné. Bežné nastavenie totižto zahŕňalo dostatok prostriedkov aj na hry, a to je v prípade pracovnej stanice trošku blbosť.
Otázkou je či by nestačilo zablokovať pluginy ktoré toľko žerú RAM v prehliadači. A poprípade či by nestálo za zváženie či sa neoplatí investovať do upgrade RAM. Niekedy je ten upgrade lacnejší ako tancovanie okolo železa. CPU i3 ktorý by mal byť v tom NB žerie myslím max 1.3GHz GAM, takže tá cena neni moc závratná. Ak teda nemáš obidva sloty obsadené výbehovými 2G RAMkami.
PS: Predpokladám, že
memtest
zbehol bez problému.Ohľadne upgrade RAM na i3, tak intel to má pekne popísané. A typ CPU je predsa v
/proc/cuinfo
. Je pravda, že nejaké odchýľly tam môžu byť kôli implementácii dosky a obmedzeniu FW UEFI, preto spom spomínal podporu Lenovo. Ja pre nich nerobím, a notebooky nepapám.To Kubuntu je také nenažrané, alebo aké špeciálne programy na ňom spúšťaš ?
Ja mám 5 ročný notebook s 2GB RAM, momentálne Linux Mint 14 xfce 32-bit a v pohode sťahujem, konvertujem video a nevidím žiadne spomalenie systému.
Vôbec mi nenapadlo prečo by som mal chcieť viacej RAM.
Ten tvoj harddisk vyzerá byť v poriadku.
Toto fakt nechápem.
To Kubuntu je také nenažrané, alebo aké špeciálne programy na ňom spúšťaš ?
Ja mám 5 ročný notebook s 2GB RAM, momentálne Linux Mint 14 xfce 32-bit a v pohode sťahujem, konvertujem video a nevidím žiadne spomalenie systému.
Vôbec mi nenapadlo prečo by som mal chcieť viacej RAM.
Ten tvoj harddisk vyzerá byť v poriadku.
Toto fakt nechápem.
Šak to odsleduj ako to zacvičí aj s swapom a pozri do logov koľko RAM to železo pre seba odkuslo.
Zdroj na NB asi takú šarapatu robiť nebude.
zram
. Nevravím že to vždy pomôže, ale ak sa dá obsadená RAM komprimovať, tak to môže byť prínosom. Tak isto ako môže byť prínosom proces explorer pre zisťovanie ktorý program kedy nehospodárne žerie RAM.Ten ZRAM používam nejakú dobu a odporúčam nedávať mu celú RAM. Inak sa to môže pekne kusnúť kôli cache. A ďalší podobný modul zvaný
zcache
už asi zakapal. Preválcovali ho SSD.