Instalacia programov na 2 particiu - Mandriva
Chcem si nainstalovat mandrivu ale tak, aby som na HDD mal 2 particie, s tym ze na jednej (5GB) by som mal nainstalovany iba OS a na druhu particiu by som instaloval programi, mal data a ine. Myslim to teda tak, ako som to robieval vo win. Vzdy pri instalacii programu som si len prepisal zaciatok cesty z C: na D: a bolo. Da sa to tak podobne aj na linuxe? Lebo pravdupovediac ani poriadne netusim, kam si linux instaluje programi ked ich instalujem cez Centrum Softveru.
A tiez by som sa chcel spytat ze ci mam na korenovy subor pouzit ext4 a na /usr ext3 alebo oba ext4?
Vedel by mi niekto poradit?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Kludne pouzit ext4, uz je to snad dostatocne odskusane.
ale hlavne nevidím žiaden dôvod to takto robiť... jedine ak máš presne dané že 5GB maš pre systém ale vopred vieš že ti to stačiť nebude...
na skusanie mozes vyskusat napriklad virtualbox. teda pod jednou distribuciou si ich mozes skusit aj 10 a casto bez instalacie
- ak chces ale instalovat cez centrum softveru, tak by som skusil pohladat v googli, ci by sa na take nieco nedal dopisat potrebny riadok do urpmi.conf alebo ako sa vola ten subor
- alebo trosku pootravovat balicov rpm balikov - napr. na mandriva.cz
ti by ti mali vediet poradit, pretoze aj pri kompilacii balikov mozes zadat defaultnu cestu kde sa co bude instalovat