VSFTPD zdielanie
rozhodol som s ana byte spraviť lokalne FTP koli zdilaniu vecí..
mám však otázku v /etc/vsftpd.conf špecifikujem cestu k zdielanému adresaru v optionse anon_root= ,však áno?!
ja ale keď tam dám hocičo okrem /home/ftp ktoré má nasledovné atribúty
drwxrwxrwx 4 root root 4.0K Apr 10 23:39 ftp
tak dostávam eror 500 OOPS ,... ...s hlaškou že anonymny root nemôže zapisovať...
moja otázka je teda ako mám nastaviť zdielanie nejakého iného priečinku v systéme?
a bude vsftpd nekedy a nejako fungovať na zdielanie priečinka na NTSF??
Ďakujem!
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
skus povolit zapis na ten priecinok,
pripadne zmen vlastnika alebo skupinu na ftp....
aa ako by som mal nastavit vsftpd.conf ak chcem zdielat nejaky iny priecinok ako /home/ftp ? ide mi len ten aj ked na ten priecinok ktory vzdielam priradim prava 777 ..teda vsetko vsetkym ...
"a ako by som mal nastavit vsftpd.conf ak chcem zdielat nejaky iny priecinok ako /home/ftp?"
vo vsftpd.conf:
anon_root=/var/ftp ->tu ta hodi ked sa pripojis na server, ked zmenis cestu tak ta hodi inde....
ja to mam riesene tak, ze anon_root mam vo /var/ftp a tam len mountujem priecinky ake chcem....cize do /etc/fstab si pridas nieco take:
/home/user/MyMusic /var/ftp/music none ro,bind 0 0
>teraz ked sa pripojim cez ftp, tak ma hodi do /var/ftp (to je vlastne root pre ftp) a tam bude priecinok 'music' kde bude moja hudba
este mam otazku : mozu vadit nedzeri v suboroch? ...bo zdielam napr filmy,ale client mi ich nevie stahnut...ale vidi ich... ??
ked nieco nemozes stiahnut, tak to budu asi prava...
daj chmod -R 755 <priecinok s filmami>, to ti rekurzivne nastavi prava na citanie a spustanie pre skupinu a ostatnych....potom by to uz mohlo ist stiahnut.
ale ncftp hlasi toto :
ncftp / > get /filmy/Avatar.2oo9.iNT.HQ.TS.XviD.CZ-PODiUM/
Cannot open local file Avatar.2oo9.iNT.HQ.TS.XviD.CZ-PODiUM for writing: Permission denied.
get /filmy/Avatar.2oo9.iNT.HQ.TS.XviD.CZ-PODiUM/: could not open file.
ncftp / >
preco hlasi chybu pre writing ked som dal get ? :/
kazdopadne osm to skuil teraz a dal to :
ncftp / > cd filmy/
Directory successfully changed.
ncftp /filmy > get Avatar.2oo9.iNT.HQ.TS.XviD.CZ-PODiUM/
get Avatar.2oo9.iNT.HQ.TS.XviD.CZ-PODiUM/: server said: Failed to open file.
ncftp /filmy >
to som stal v domovskom priečinku a spuštal ncftp ako user, ked ho spustim ako root spravi to iste
pritom cez operu to ťahaa...
Ale,nejako mi nie je jasne ako je mozne ze sluzba FTP nema pravo citat priecinok. ten disk /filmy dufam ze nie je NTFS a v pripade ze je to normalny linuxovy FS tak dufam ze ma na ten priecinok pravo uzivatel pod ktorym bezi dana sluzba.
..ktorym options-om nastavim abz uploadovane subory mali prava 777 ?? ...inak ich po uploadre anonymnym klientom na server vie precitat iba root
-rw------- 1 tepo ftp 6.9M Apr 20 21:20 03-A New Way to Say hooray.mp3
diky