Caute vopred sa ospravedlnujem ze tato tema nepatri na toto forum ale mam takyto problem. Vcera mi padol na zem z 20 cm vysky externy hdd WD My password a nasledne ked ho pripojim tak mi napise ze je pripojeny ale disk sa neroztoci. myslim si ze uz je odpisany... co si vy myslite? dalo by sa tomu dako pomoct?
Prečo platiť za Windows keď viac ako 90% sw ide aj na linuxe a k tomu máte extra rýchly, aktuálny systém bez vírusov, bez nutnosti defragmentácie a iných hávedí :)
Ešte by si mohol pozrieť do výpisu
dmesg
po pripojení disku, či sa tam niečo zaujímavé neobjaví.na zaciatku len tak puka... potom ho nacita, pukanie prestane a dalej nic nerobi. mam pocit ze platna sa bud otaca pomaly alebo sa neotaca.
disk ma 640 GB a bol naformatovany NTFS a momentalne pise ze je zamknuty proti zapisu, je nevyhradene miesto a to 2TB.
co sa tyka cylindrov tak zevraj ich je : 267263.
momentalne skusam pomocou recover my files zachranit to co sa da ale nadeje tomu nedavam.
disk je v zaruke takze ho nehccem rozoberat len nechcem prist o udaje.
Ozaj, WD ešte negarantuje ochranu voči nárazu pádom z výšky?
inak ako zistim ci ma garanciu proti padu ?
Utekaj k predajcovi, povedz im tam, že disk prestal fungovať, a pokiaľ niet vidieť na disku akékoľvek mechanické poškodenie, nech Ťa ani nenapadne im povedať, že Ti disk padol. Jednoducho si pracoval, vypol, znova pustil a už nešiel.
co ti vypise:
fdisk -l
skusal si
hdparm
,fsck
,e2fsck
, ntfsprogs, testdisk, smartmontools"disk ma 640 GB a bol naformatovany NTFS a momentalne pise ze je zamknuty proti zapisu, je nevyhradene miesto a to 2TB." Ako moze byt na disku nevyhradene miesto 2Tb ked ma disk 640Gb?
Ako si mountoval ten HDD? Skus ho pripojit manualne cez terminal prikazom
mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /media/windows
. Pokial ti to nepojde budes mozno musiet montovat cez s forcemount -t ntfs-3g /dev/sda1 /media/windows -o force