Formátovanie kariet
Dnes som skúšal v NTB naformátovať SD kartu. Čítačka mi funguje. Pri použití KDE Partition Manager mi umožnil prácu len s HDD. Tak som nainštaloval gparted bohužiaľ ten pod KDE neumožnil unmount karty pred formátovaním. Tak som ju odpojil klasicky, ale pri formátovaní ju KDE pripojil a prerušil formátovanie.
Viem, že je možné formátovať v terminále, ale ja sa snažím Linux nastavovať pre bežných užívateľov a hľadám jednoduché riešenia kde si nemusia pamätať príkazy. Za námety vopred ďakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Na formátovanie musíš disk odpojiť, ale pri zahájení formátovania sa ho KDE pokúsilo znovu pripojiť a prerušilo formátovanie.
Nechcel som to písať, ale najvhodnejšie by bolo keby sa tá karta dala naformátovať tak ako vo win. (pravým kliknutím)
Inak Suse nemá synaptic ale Yast no nevadí rozumeli sme si. :D
hal-disable-pooling /dev/sdXY
pred formatovanim.Tym sa vypne notifikacia programov na novo vlozene medium aby ho graficke prostredie nechcelo pripojit pocas formatovania. Povolenie po naformatovani sa da vykonat podobnym sposobom.
Ale, KDE som uz roky nepouzil, takze len tak odhadujem.
Pomali ale isto zvažujem návrat ku Gnome a možno aj Ubuntu. Je pre mňa nepochopiteľné, že KDE Partition Manager nedokáže formátovať pamäťovú kartu.
Ja som mal kedysi podobne problemy aj na Gnome a odislo mi koli tomu zopar CD/DVDciek a tiez ma to rozculovalo. Tiez ma rozculovalo ked som si formatoval prenosne disky a okamzite mi ich to pripajalo, a ja som s nimi potom nemohol robit az pokial som ich neodpojil. Tak som vypol automaticke pripajanie diskov navzdy a odvtedy mam pokoj. Pripojit si ich mozem aj sam v pripade nutnosti.
Predpokladám, že keď je to aplikácia pre KDE nebol by problém s opätovným pripojením média počas formátovania (a možno hej).
gparted nedokázal kartu odpojiť a tak som ju odpájal cez graf prostredie KDE čo ale viedlo k opätovnému pripojeniu počas formátovania.
Nápad s trvalým vypnutím auto pripájania je síce dobrý, ale nie pre bežného užívateľa, ktrý chce vložiť kartu otvoriť program a naformátovať si ju.