Poradte distibuciu
Pred tym som pouzival ubuntu (neskor kubuntu 10.04) ale bohuzial neviem z akeho dovodu Ubuntu mi strasne zatazoval HDD, hlavne teplota. Kubuntu mi aj celkom vyhovuje ale tak na ukor HDD to riskovat nebudem. Preto sa chcem opytat co by ste mi poradili. Skusal som Fedoru (aj sa mi pacila ale je tam problem s grafikou) podobne mandriva.
Tak sa chcem opytat co by ste mi ako "pokrocilejsiemu zaciatocnikovy v linuxe" poradili
Tak aby sa na tom dala rozbehat grafika (ati mobility radeon hd 3650 "viem ATI :D"), a aj bluetooth aby frcal. Na ubuntu sa to dalo vyriesit omnibookom. Na fedore mi BT siel uz po nainstalovani (co sa mi velmi pacilo len ta grafika :( )
Tak za navrhy vopred dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ak chces uplne iny system tak ti odporucam archlinux. je to jeden z najrychlejsich a navyse je to up tp date distro. ak nechces sam instalovat tak si daj chakru to je s KDE.
mne osobne sa paci este aj linux mint. podla mna dako takto by malo vyzerat ubuntu. ubuntu sa stava coraz viac a viac nechcenym a ani sa necudujem. ale zase mint vychadza z ubuntu- ale vela veci je tam opravenych.
inak ironiou mam rovnaku grafiku ako ty a zatial funguje vsetko OK.
Ad) Nestabilita Fedora 13
Naozaj, chválabohu, IBA podľa Teba .......
;-)
Všetky hlavné linuxové distribúcie sú pre rozvinutého začiatočníka s lepším linuxovým prehľadom VHODNÉ. Užívateľská "prívetivosť" je u týchto distribúcií prakticky na rovnakej úrovni. A čo sa týka Fedora (13) Linuxu, dovoľ ešte jednu PODSTATNÚ poznámku:
Fedora Linux je známy a uznávaný práve tým faktom že napriek tomu, že prináša v každom novom vydaní obrovské množstvo noviniek do linuxového priestoru OSTÁVA stále stabilným distrom a užívateľskou prívetivosťou ovládania sa prakticky doťahuje na Ubuntu Linux. ale vždy s niečim novým naviac.
Zatiaľ toľko.
:-)
no podla mna je fedora nestabilnejsia. nie uplne ako rolling update distra ale ja som s nou mal vzdy problem a to pri verziach inych ako je standardne cize ine ako s prostredim gnome. ubuntu tiez nepovazujem za prilis vhodne distro pre zaciatocnikov. uprednostnujem minta kedze je tam zarucena kompatibilita s ubuntu.
inak taka otazocka navyse... neda sa nahodou naastavit, aby distra ako ubuntu, fedora alebo suse instalovali balicky z testing resp dakych inych zdrojov kde je novsi software? trosku ma totiz mrzi ze kazdeho pol roka by bodol cisty instal na novsiu verziu.
Kvalita práce vývojárov open-source (Fedora včítane) je na takej skvelej úrovni, že ak si trochu zdatnejší, bežne používaš zapnuté "testing" repá (Fedora.org+RPMFusion FREE/NONFREE) , kde je prísun najnovších verzií programov a zároveň pomáhaš komunite v hľadaní bugov.
Niektorí chalani tuná bežne používajú aj prvé zostavenia novej budúcej verzie (14), keď majú zapnuté "raw" repo. Pre toto je hlavne Fedora vynikajúca.
A keď príde nová verzia, zapoj kábel do routera, uisti sa že máš všetky updaty nainštalované, ako root spusti príkaz
preupdate
a počkaj na koniec inštalácie.ubuntu a spol mozes kludne nahodit napriklad teraz 10.10 a ked bude vydane tak dat na 11.04. alebo dat rovno nieco rolling update. a inak ze musis kazdych 6 mesiacov instalovat nieco nove... vobec nemusis :)
Akú máš konkrétne grafickú kartu, ktorá Ti robí problém ?
keď sme už pri Fedora, 3-D ovládače pre Tvoju grafiku si jednoducho po inštalácii Fedora 13 rozbeháš príkazom (ako root):
yum install mesa-dri-drivers-experimental
Ahoj.
Môžeš mi konkrétne napísať ten link na Fedora, kde si sa dočítal o : "Aj som nieco hladal ako na to ale na stranke fedory som nasiel ze fedora este nema funkcny driver, teda presnejsie ze vyvojari grafickych kariet este nic poradneho nevydali" ???
tu je toho dost popisane, Aj na ceskych a slovenskych strankach som cital ze fedora ma problem s ATInami. mesa driver som skusal instalovat ale nemalo to ziaden efekt.
Je veľmi zvláštne (a smutné až tragikomické ), ako sa v poslednom, celkom veselom, čase konca našich dejín, ako ich poznáme my starci, rozmohlo na celom Slovensku konanie typu: JA hovorím, že všetko je na hovno a iba včely sú na med, ALE keďže med je na hovno, tak VŠETKO je na hovno. Niekedy, (aj veľakrát), je potrebné naozaj obrovské množstvo (kvalitného) alkoholu, aby sme akceptovali konanie HRDINOV, ktorí objavili LEN IM vyhovujúcu Ameriku v podobe geniálnej linuxovej distribúcie, ktorej práve nadobudnutá genialita popiera zákony zdravého rozumu.
Avšak nezabudnite, že raz ste hore a raz zase dole a keď to raz budete po sebe čítať, uvedomíte si, akí ste boli ješitní a zlí ....
Zdravas ....
Po dni testovania SUSE sa mi celkom pozdava len si neviem rady s bluetooth. Nevedeli by ste poradit
co sa tyka bluetooth tak ake prostredie mas? gnome?
Tak za kazdu radu vopred dakujem
Potrebujem asi spravit toto:
http://en.opensuse.org/Upgrading_Toshiba_ACPI_to_support_bluetooth/fnfx/toshset
lenze ten toshiba_acpi.c nemam a neviem ako ho nainstalovat
http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?threadID=22141
neviem ktorou cestou sa mam vybrat