Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell

Sekcia: Aplikácie & Desktop 19.07.2010 | 17:09
Dragon   Návštevník
Ahoj,
Dufam, ze neprekaza, ze toto pisem do fora, lebo neplanujem riesit nejaky problem, len by som sa rad vyjadril a poprosil by som o to aj inych.
Dnes som mal moznost vyskusat si Gnome Shell v plnej jeho parade. A nepacil sa mi. Mozno som prilis konzervativny a nepripraveny na zmeny, ale jednoducho mi takato praca s pocitacom nevyhovuje. A mam k tomu nejake otazky, na ktore mi snad bude niekto moct odpovedat.
Na oficialnych strankach pracovneho prostredia Gnome som sa docital, ze Gnome Shell bude pravdepodobne zahrnuty vo verzii 3.0. Co to znamena? Ze sa na to mozno vykaslu a Gnome Shell upadne do zabudnutia alebo mozno to nestihnu vyladit do stable release a odlozi sa to az na dalsie vydanie?
A aky dosah to bude mat na distribucie, ktore vyuzivaju pracovne prostredie Gnome? Ako rychlo sa podla Vas stihne implementovat buduce Gnome 3.0 do vydani tychto distier?
Troska ma to trapi, pretoze som uzivatelom Ubuntu (a teda Gnome), s ktorym som velmi spokojny. Ale ak by malo Ubuntu niekedy v priebehu 2-3 dalsich vydani (teda nejakeho 1 - 1,5 roku) prejst na Gnome 3.0 a Gnome Shell by mal nahradit Metacity a Gnome panel, radsej by som sa uz teraz zacal preorientovavatnat na ine pracovne prostredie (Xfce - Xubuntu).
Aky je Vas nazor? Ako vidite Vy situaciu okolo tohoto? Oplati sa uz teraz prejst na Xubuntu alebo je Gnome Shell este tak daleko, ze mozem pokojne ostat pri Ubuntu a Gnome?
    • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 12:26
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      ak sa nepletiem, tak gnome shell bude od verzie 3.0 pridany ako zapinatelny, teda kto chce nech ho pouziva a kto nechce nech ho nepouziva. vyskusal som si to a mam podobny nazor nan ako ty, a ak to bude mozne tak sa vratim k zatial pre mna najblizsiemu prostrediu, co je klasicke gnome.
      • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 14:00
        Dragon   Návštevník
        Ak som tomu spravne pochopil, Gnome Shell ma nahradit spravcu okien. To znamena, ze doterajsi spravca bude odstraneny a nahradeny novym. Tym padom by sa dala spominana volba uskutocnit iba doinstalovanim povodneho spravcu okien.
        • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 14:38
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          ja skor chapem gnome shell ako urcitu nadstavbu. jej spustenim sa zmeni klasicke gnome ma "nove gnome" a jej vypnutie sposobi navrat do normalneho rezimu, podobne ako to bolo v roznych netbookovych systemoch.

          napriklad ked zacinal nejaky xandros na netbookoch, tak mal velmi upravene prostredie, ktore sa dalo prepnut na klasicke KDE3
          • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 15:38
            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
            Ale ja uz teraz mam moznost zapnut si gnome shells a pri tom pise "preview of gnome 3.0 user interface". Bojim sa ze v 3.0 to bude default.
            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
            • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 20:13
              Dragon   Návštevník
              Vsak prave...
              • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 21:22
                skywaker   Návštevník
                tiez sa mi to zda chory soposob ovladania.. my to prijde dost podobne s Moblinom.. inac treba sa poobzerat po XFCE to nastastie ide klasickou cestou a jedinou featurou je priesvitnost panelu prip okien...

                inac vysiel Sabayon s XFCE, taktiez tu je Zenwalk a Salix s xfce takze neni na co cakat.. pripadne aj debian s xfce..

                ja osobne preferujem Haiku (www.haiku-os.org)
                • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 21:40
                  Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                  Ja preferujem XFCE4 na Fedore aj na FreeBSD, Gnome slo do sraciek podla mna.. o KDE ani nehovorim. Slabe PC to proste nemaju sancu utiahnut.
                  There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                  • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 22:15
                    skywaker   Návštevník
                    ono ani nejde o to ze slabe pc ale o to ze ked mam pocitac pusteny cely den a furt na nom som a vytazenie v kuse cpu 50perc... grafika pecie jak diva bo ledva dycha tak chudak ten pocitac.. ono ked si clovek da fluxbox tak minimalne zatazuje stroj a mam lahsie srdce..
          • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 15:59
            Dragon   Návštevník
            Pochybujem ci nadstavba. Ked si totiz stiahnem Gnome Shell do Ubuntu (cez repozitare), da sa spustit pomocou prikazu "gnome-shell --replace". Ten parameter "--replace" (skratene "-r") sluzi na "replace the running metacity/gnome-panel" (skopirovane doslova z pomocnika gnome-shell) - cize na to, aby sa nahradilo metacity a gnome panel a potom nahodil Gnome Shell. A pochybujem, ze Gnome by v defaultnej vybave ponukal hned dvoch spravcov okien - bolo by to zbytocne plytvanie - skor si myslim, ze jeden ponuknu len dodatocne na stiahnutie.
            • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 16:45
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              uvidime ako to urobia jednotlive distribucie
              • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 17:10
                Dragon   Návštevník
                To je pravda... distra mozu pouzivat upravene Gnome s povodnymi spravcami okien. Otazka je len, co sa stane s vecami ako gnome panel? Tie myslim vyvija Gnome komunita, nie?
                Neviem, ci len nehladam umyselne nejake nedostatky, aby som si sam pre seba vytvoril dovod odist od Ubuntu prec. Neviem preco, ale mam zvlastny vnutorny pocit, ze Ubuntu uz nechcem. Otazka je, ci je Xubuntu to, co chcem? Uz som s nim mal trosku do cinenia a Xfce ma velmi oslovilo. Len je otazka, ci je dobre, ak na neho presedlam? Gnome sa mi predsa len zda kusocek odladenejsie a bohatsie na funkcie. Ale vsak v pripade nudze sa da vselico porobit aj mimo grafickeho rozhrania, ze?
                Asi prejdem ku Xubuntu, cim sa moj zdanlivy problem jednoducho poriesi...
                • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 17:18
                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                  xubuntu bleeee... a inak ubuntu je pokial viem proti nahadzovaniu gnome shellu, aj kvoli miestu na CD ktore je velmi obmedzene.

                  moznosti je inak vela - rozne distribucie, rozne prostredia. mne sa napriklad paci gnome, no taktiez kde4 v pclinuxos je sikovne ci xfce v salixe. staci si vybrat...
                  • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 19:07
                    tomino   Návštevník
                    ale stale je to len kde, gnome, alebo xfce aj ked ma inu temu a mozno su tam ine doplnky.
                  • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 20:12
                    Dragon   Návštevník
                    To s tym, ze je kopu inych systemov je pravda.
                    Mne len vyhovuje to, ze Ubuntu (a aj Xubuntu ako jeho derivat) ma velku komunitnu zakladnu, rozsiahle repozitare, zaklada sa na kvalitnom a dobre odladenom distre a dlhou tradiciou, ma stabilne vychadzajuce nove vydania, a pod.
                    Co sa tyka pracovneho prostredia, mam pocit (zalozeny na empirickom poznani), ze KDE nie je pre mna, necitil som sa v nom "doma". Gnome je perfektne, ale... Posuva sa smerom, ktory sa mne velmi nepaci. Este stale je sice jednoduche, ale uz nie je take lahke, akym byvalo (aspon na Ubuntu mam taky pocit). Xfce ma dost oslovilo, je takisto jednoduche (aj ked mozno kusocek menej, hlavne v istych smeroch) a oproti Gnome je celkom kus lahsie.
                    A teda tu vyvstava logicka volba - Xubuntu. Co sa tyka PCLinuxOS - pokial viem, je vyvodene z Mandrivy, ktora je zase z Fedory (alebo z RedHatu? - to je vlastne jedno). Mne sa akosi RedHat based distra nepacia. Neviem preco, asi je to len taky iracionalny pocit. Ucta k ich praci - RedHat dal Linuxu mnoho, ale... prosto k nim akosi nemam vztah - mozno je to tolkou komerciou, ktora sa tam toci (RHEL, Mandriva ma myslim tiez komercnu odnoz). Este by sa dalo mozno OpenSUSE... ale jeho repozitare sa ani zdaleka nemozu rovnat Ubuntackym.
                  • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 20:15
                    Dragon   Návštevník
                    Mimo... vidim, ze mas isty odpor ku Xubuntu. Alebo je to iba odpor k Xfce? A mas nan aj dovod?
                    • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 21:59
                      tomino   Návštevník
                      ja osobne povazujuem xubuntu za jednu z najlepsich distribucii s xfce.

                      podla mna co sa tyka prostredi je jednoznacne najlepsie gnome. jednoduche, rychle, dobre nastavitelne.

                      KDE- pekne, taktiez rozsirene avsak podla mna nieje dobre odladene a je prilis velke.
                      xfce - paci sa mi ze nema klasicky 3 moznosti na okno ale 4... zbalit. avsak niektore veci sa prilis tazko nastavuju pre laikov napr priehladny panel a ine.... privital by som daky lokalny program na lahke nastavenie resp zavedenie moznosti do veci ako ma aj gnome

                      ostatne su podla mna prilis minimalisticke a ja take neznasam- je informacna doba s mnozstvom programatorov, mnozstvom grafickych prostredi a nevidim dovod preco sa vraciat zase k riadkom a znakom... resp upravovaniu cez zdlhave procesy-editor a davaj upravuj kopu riadkov...
                      • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 22:19
                        Dragon   Návštevník
                        To bola otazka na Stana... ale nevadi :-).
                        Minimalisticke pracovne prostredia maju svoje opodstatnenie - stale sa pouzivaju starsie PC, pripadne je zbytocne pchat nieco velke a tazkopadne na nieco, co ma sluzit ako jednoucelove zariadenie (napriklad tu si viem predstavit Archlinux, LXDE a OpenBox).
                        Co sa tyka upravy cez konfiguraky (ak si mal na mysli toto), podla mojich doterajsich skusenosti si viem v Xfce prisposobit trebars menu ovela lepsie ako v Gnome skrz Alacarte. Cize aj toto ma svoje opodstatnenie.
                    • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:12
                      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                      xubuntu som kedysi velmi chvalil a narozdiel od ubuntu ci kubuntu ma svojho casu naozaj chytilo. xubuntu vsak ide brutalne dole vodou. uz to nie je ten system, za aky sa poklada. aktualne je xubuntu prakticky to iste co ubuntu, vsetky vyhody xfce idu jednoducho k certu.

                      na xfce mi par malickosti vadi no povazujem ho za fajn. zvlast na slackware a veciach z toho vychadzajucich. a ak debian s xfce berie 2x menej z ram ako ubuntu s xfce, tak je jasne kde je problem...
                      • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:28
                        Dragon   Návštevník
                        Podla mojich skusenosti je Xubuntu sviznejsie ako Ubuntu. Dobre, Debian Xfce je sviznejsi ako Xubuntu, ale to iste sa da povedat zrejme aj o Ubuntu a Debian Gnome (nemam skusenost). Kedze som pouzival Ubuntu, prechod na Xubuntu by nemal byt problem (co sa tyka rychlosti systemu).
                        A ake vyhody Xfce si mal konkretne na mysli?
                        • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:40
                          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                          vyhodami je hlavne rychlost a nenarocnost. ak stare ubuntu ide na mojom starom pocitaci a nove ide rychlostou sfetovaneho cuvajuceho slimaka, tak je nieco zle. zvlast ked po aktualizaciach sa rychlost viditelne zlepsi, no stale to nie je tak celkom ono.

                          a inak podla nejednej skusky je xubuntu s xfce narocnejsie na RAM ako ubuntu s gnome.
                          • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 21.07.2010 | 00:02
                            Dragon   Návštevník
                            Neviem - mne sa zdalo, ze na PC s 512 MB RAM slo Xubuntu sviznejsie ako Ubuntu - aj ked to bol mozno len moj dojem.
                            • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 21.07.2010 | 01:13
                              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                              stare xubuntu urcite :) u mna sa na 1GB RAM doslova flakalo oproti systemu s gnome
                              • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 21.07.2010 | 02:21
                                Dragon   Návštevník
                                Ja ale nemyslim stare - mal som na mysli verziu 10.04.
                                • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 21.07.2010 | 21:14
                                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                                  neskusal som najnovsie, no karmicove islo totalne priserne... teda v porovnani s gnome systemom a v porovnani so salixom s xfce
                  • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 22:44
                    skywaker   Návštevník
                    stano tak mi povedz jedno.. preco napr. xubuntu je na 700mb a zenwalk na 550 ci kolko a zenwalk ma aj devel kniznice .. obydve distra su s xfce???? ako je mozne ze zenwalkaci dokazu natlacit vsetko na 1cd ????

                    nechcel som uviest ubuntu lebo to nemozem porovnat kedze ma gnome ale tusim zen ma aj gnome verziu a ta ma devel v sebe
                    • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 22:52
                      Dragon   Návštevník
                      Preco by mal odpovedat na toto Stano? Vsak on nevyvija X/Ubuntu.
                      To, ze Ubuntu vyvojari maju problem s miestom na CD je znama vec - vsak z tychto pricin myslim zmizol zo SW vybavy Gimp, nie?
                      Zenwalk je distro uplne o niecom inom, aj ked ma rovnake pracovne prostredie. cize je IMHO porovnavat jeho velkost s X/Ubuntu irelevantne.
                      • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 22:58
                        skywaker   Návštevník
                        nepovedal by som... gnome ako gnome... otazne je na akych knizniciach zavisy ..ale v podstate by sme sa zhodli na tom ze urcita entita kniznic je tak ako v zenwalku tak aj v ubuntu lebo inac by to gnome neslo.. takze ako je mozne ze zenwalk obsahuje gnome a je mozne aj skompilovat gnome projekt a ubuntu poskytuje ten isty luxus ale len bez dev balickov???? takze som sa rozkecal ale nejde mi o to aby som zhadzoval ubuntu len hovorim ze keby chceli a mali lepsi navrh tak by urcite nejako to poriesili.. inac nema ubuntu na cd openoffice? skludom by to mohli poriesit tak ze do gnome menu by dali polozku Instalovat OpenOffice a ak sa nainstaluje ta polozka by sa zmenila.. podobnym sposobom je robeny napr. SliTaz kde funkcny desktop s LXDE ma 30mb iso obraz... a veci ktore zaberaju mnoho su robene takymto sposobom.
                        • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:18
                          Dragon   Návštevník
                          Pokial viem OpenOffice ma aj Zenwalk. Nechcem nijako obhajovat Ubuntu - koniec koncov stara znama pravda (Kazdy program sa da napisat o jeden riadok kratsi a o jednu chybu mejej - trosku pomotane, ale zmysel to ma) je pravdiva aj vo svete Linuxu.
                          Mne by pravdu povediac nevyhovoval sposob dotahavania si OpenOfficu - to nech tam radsej hodia Abiword a Gnumeric, ako je tomu v Xubuntu. Clovek nie je uplne vsade 100% online. Ubuntu ma (aspon mam ten dojem) v defaultnej instalacii plnit ulohu plnohodnotneho desktopu - co by bez nejakych kancelarskych programov asi neplnil.
                          Cele o com toto je, ze adresujes otazku na nespravnych ludi - ak Ta zaujima, preco sa Ubuntu tesne vojde na jedno CD a Zenwalk ma bohatu rezervu, treba sa na toto pytat kompetentnych (resp. znalych problematiky). Nechcem podcenovat Stana (mozno znaly je), ale mal som pocit, ze sa zase jedna istym sposobom o rypanie voci jeho osobe. Pokial si to takto nemyslel, ospravedlnujem sa za svoje neodovodnene obvinenie.
                          • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:25
                            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                            nejedna sa, so skywakerom sa poznam :) ide o tu komprimaciu a celkovo rozne vyladovanie, a treba povedat ze v xubuntu si s vyladovanim nerobia velmi tazku hlavu.
                            • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:31
                              Dragon   Návštevník
                              Potom sa este raz ospravedlnujem.
                              • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:40
                                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                                netreba ospravedlnenia, nic zle si neurobil :) to skor ja sa tu moc hram na mudreho :)
                                • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 21.07.2010 | 00:04
                                  Dragon   Návštevník
                                  Ak mas co povedat, radsej to povedz ako si to nechavat pre seba. Clovek sa uci cely zivot a radsej tresnut blbost nech Ta ini opravia ako mysliet si, ze si neomylny a to co vies je svate.
                                  • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 21.07.2010 | 13:54
                                    skywaker   Návštevník
                                    ja sa tiez ospravedlnujem aj ked to vyznie gycovo. stano je v pohode a nic proti nemu nemam .. mne slo len o ten problem ze ubuntu sa stale daco meni aj ked to nie je potrebne, nastastie tu je LTS ktora prina stabilitu.. a k tomu OpenOffice ano SOM RADSEJ ze v Ubuntu je OpenOffice nez by tam mal byt AbiWord !!! lebo podobny pripad je live cdcko fedory kde je abiword a clovek si tak ci tak doinstaluje OpenOffice ked nahodou skusim fedoru.. teda openoffice je omnoho prepracovanejsi.. a dalsia vec teraz ked sa v gimpe deju velke zmeny ze sa snazia co najviac ho prisposobit aby vyzeral ako fotoshop je skoda ze tento softver neni sucastou ubuntu..
                                    • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 21.07.2010 | 14:45
                                      Dragon   Návštevník
                                      No Ubuntu sa snazi kracat z dobou, len nie kazdemu ten postup vyhovuje. Mne napriklad to centralne ovladanie mailov, IM a socialnych sieti v indikacnom aplete je na figu. Podobne sa mi nepaci aj ten prechod z oblasti upozorneni na indikacny aplet - zvlast, ked to este nie je dokoncene a clovek tam musi mat oboje. A nasli by sa aj dalsie drobnosti, ktore ale ked sa zrataju, spravia celkom dost, aby clovek uvazoval nad prechodom.
                                      Co sa tyka OpenOfficu - mne by uplne stacil Abiword a Gnumeric, len skoda, ze nie su taketo lahsie nahrady aj za Impress a Base. Sem tam totiz potrebujem spravit aj nejaku tu prezentaciu a niekedy v tomto roku budem potrebovat aj databazy - cize OOo nevyhnutnost.
                                      Co sa tyka Gimpu, to viacoknove zobrazovanie mi lezie na city uz dlhsiu dobu, cize rad privitam moznost pouzivat jedno okno.
                                    • Re: Neznalosť neospravedlnuje ... 21.07.2010 | 16:06
                                      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                                      Ahojte.

                                      Bolo by dobré konečne si pozrieť, čo je a čo nie je obsahom Fedora LiveCD, prípadne iných NE-UBUNTU linuxových distribúcií.

                                      Náhodnemu čitateľovi a návštevníkovi to pripadá (Vaša debata) tak trochu ako hudba z Marsu (Jupitera) a môže to urobiť skreslený dojem o úrovni - inak celkom hodnotných - príspevkov alebo názorov z celej tejto komunity.
                                      Čo sa týka Fedora, je ta tak významné distro, že sa oplatí venovať mu vždy pred vyslovením zastaralého názoru, trochu Google samoštúdia:
                                      http://doc.fedoraproject.org/en-US/Fedora/13/html/Release_Notes/index.html
                                      4.1.18. Abiword not included in default Live image.

                                      Due to space considerations, Abiword is not included in the Fedora 13 Live image by default. If you have created a Live USB key using the persistent storage option, or install the image to a hard disk, you can add Abiword and any other desired applications.
                                      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                      • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:15
                        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                        zmizol gimp, taktiez takmer vsetky hry, preklad do niektorych jazykov, pidgin...
                    • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 20.07.2010 | 23:15
                      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                      salix, zenwalk a podobne maju pokrocilejsiu komprimaciu dat (lzma). takze tych 2gb dat sa natlaci niekde na 500MB a niekde na 700MB.

                      ked ja upravujem bezne ubuntu a ako prvy krok vyhadzem jazyky a rozne dokumentacie, tak sa na asi 550MB ISO dostanem. no a ked toho vyhodim viac tak to ma okolo 400MB. ubuntu ci xubuntu ma strasne vela veci, ktore sa nedaju len tak vyhodit. staci si to pozriet cez filelight.
    • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 24.07.2010 | 20:56
      Mepho   Návštevník
      Inak nasiel som link na upravu gnome-shellu: http://live.gnome.org/GnomeShell/Magnification
      dufam, ze posluzi, co som letmo prechadzal je tam toho dost vela co sa da pomenit...
      • Re: Ubuntu, Gnome 3.0 a Gnome Shell 24.07.2010 | 20:57
        Mepho   Návštevník
        Whups zly link :D